Ve slovinském víně je pravda!
Samozřejmě ne jenom ve slovinském víně je pravda, ale ve víně obecně, jak už samo dávné latinské přísloví praví: In vino veritas! Ovšem víno vypěstované na slovinských svazích si rozhodně zaslouží vaší pozornost. Vinná kultura má zde totiž velice silné kořeny a v místních menších či větších vinařstvích vznikají vysoce kvalitní a lahodná vína. Pití vína je ve Slovinsku velice populární, což dokazuje i fakt, že Slovinci měli v roce 2004 průměrnou spotřebu vína 45 litrů na osobu, na rozdíl od nás Čechů, kteří jsme tehdy vypili „pouze“ 16 litrů na osobu za rok (současný český trend ovšem hovoří ve prospěch zvyšování spotřeby vína). Ochutnat tedy tradiční temně rudý teran, refošk nebo pro Slovinsko tolik typickou bílou odrůdu malvaziji je zkrátka povinností každého, kdo překročí hranice této překrásné země. Každého, komu bylo samozřejmě již 18 let.
Samotná poloha Slovinska je pro pěstování zdejšího vína mimořádně příznivá: nachází se mezi vysokými alpskými vrcholky, Jaderským mořem a Panonskou nížinou. Díky tomu se na jeho území nachází více než 30 000 hektarů vinic. Vinice v České republice se rozkládají na 18 500 hektarech i přesto, že územně je Česká republika třikrát větší než Slovinsko. To hovoří samo za sebe, nemyslíte?
Slovinsko má tři hlavní vinařské regiony. Jsou jimi Podravje (v okolí řeky Drávy), Posavje (podél řeky Sávy) a Primorje (u pobřeží moře). Rozmanitost vín se velice liší, neboť vína z regionu Primorje zrají ve středomořském podnebí na rozdíl od dalších dvou, které mají podnebí kontinentální. Tyto regiony se dále člení na další vinařské oblasti, kterých je 14. Region Podravje je charakteristický svými silnými a aromatickými bílými víny, kterými jsou: laški rizling, šipon, sivi pinot, traminec a šumivé víno radgonska penina. Bílá vína jsou pak hojně vysázená i v regionu Posavje, který se nachází na východě Slovinska. Tato vína jsou lehčí a kyselejší. Zdejší tradiční specialitou je pak růžové víno cviček, lehce nakyslé a s nízkým obsahem alkoholu. Nadpoloviční většinou produkce červeného vína ve Slovinsku se pak pyšní region Primorje, který se rozkládá na území od pobřeží Jaderského moře až po Alpy.
V regionu Primorje vzniká i nejznámější slovinské víno teran, a to v oblasti Krasu. Identifikujete ho snadno podle jeho temně višňové barvy, příjemného aroma a plné chuti. Této odrůdě se velice daří na zdejším vápencovém podloží, které dodává vinné révě tolik potřebné minerály. V okolí smaragdové řeky Soče se pak daří odrůdám rebula, pinela, sauvignon, merlot a cabernet. V bezprostředním okolí pobřeží se rozléhají vinice patřící rozsáhlému vinařství Vinakoper, které tu hospodaří na 590 hektarech půdy a hojně produkuje právě tradiční bílou malvaziji a chardonnay, ale i červený merlot a refošk.
Vinná kultura a turistika je zde velmi populární. Stejně jako u nás, i zde jsou vyznačené vinařské stezky, které jsou jak pro pěší, tak mnohdy i cyklistické, které vedou vinicemi od jednoho sklípku ke druhému. K ochutnávce kvalitních vín láká nespočet vinařů na jejich trase. Samozřejmá je i možnost objednání řízené degustace s pohoštěním a muzikou. Jídlo podávané k vínu se pak moc neliší od našich zvyklostí, ale těšit se určitě můžete na prvky tradiční regionální kuchyně a na pohostinnost vinařů. Narazíte-li tedy na vašich cestách po Slovinsku na nějaký vinný sklípek, rozhodně ho navštivte. Vězte, že nebudete litovat.
Autor: Barbora Nová, CK Mundo