Garda Trentino pro vegany: přírodní delikatesy
Neporušená příroda okolo jezera Gardy v Trentinu nabízí pro lahůdky dostupné pro každého, kdo chce žít přírodním životem.
Rozdrcené olivy nazývané molche, extrapanenský olej, torbolská brokolice
Tyto všechny lahůdky mají společného jmenovatele: jsou výhradně z oblasti Garda Trentino a zároveň znamenitými specialitami pro vegany. Jste na velkém omylu, když si myslíte, že Garda Trentino je oblast, kde se vyrábí pouze živočišné delikatesy. Nachází se zde mnoho darů neporušené matky přírody, která se zde vyznačuje bohatou vegetací a půdou. Dva spolu související produkty z této oblasti jsou extrapanenský olej a tzv. molche (zbytky oliv po lisování oleje.
Extrapanenský olej DOP (denominazione di origine protetta) z oblasti Garda Trentino
Extrapanenský olej DOP (denominazione di origine protetta – ochranná známka poskytnutá EU) z Gardy Trentino je jediný svého druhu pěstovaný nejseverněji na světě za 46. stupněm zeměpisné šířky. Toto lze pouze díky jedinečnému středomořskému klimatu typickým pro oblast jezera Garda. A nejen staleté olivovníky tohoto kraje rodí olivy bohaté na polyfenoly a přírodní antioxidanty typu nenasycených mastných kyselin, už jste zde ochutnali někdy místní chléb? A když je ten chléb z molche – pokrutin z vylisovaných oliv?
Co jsou molche? Jak je již výše uvedeno, jsou to pevné zbytky vznikající zpracováním oliv při výrobě olivového oleje a skládají se ze slupek a dužiny oliv zbavených pecek. Je to slovíčko pocházející z místního dialektu používané v oblasti Alto Garda, v Riva, Arco, Dro, Nago-Torbole a Tenno. Z této jedinečné směsi můžete vytvořit voňavý chléb, ale také typické gnocchi a dokonce neobvyklé sladkosti.
Torbolská brokolice – klasický zástupce slow food
Brokolice z Torbole je další nezaměnitelnou dobrotou z oblasti Garda Trentino. Sladká, jemná, bohatá na antioxidanty: je to opravdový zázrak přírody způsobený příznivým teplým větrem. Skutečně, jen díky větru nazývanému “Pelér” vanoucímu ze severovýchodu a tvořícímu ideální klima, lze v oblasti mezi Torbole a Arco (oblast nazývaná Linfano) pěstovat malé žlutě kvetoucí rostlinky se sytě zelenými listy, které dávají život receptům nekonečných chutí.
Výčet veganských produktů z této oblasti uzavíráme sladkou tečkou: jedlými kaštany.
Jedlé kaštany z campi
Jedlé kaštany z oblasti Campi a z nich vyráběné pyré (Campi je oblast u městečka Riva del Garda) získaly velmi brzy označení De.Co., což je označení kvality produktů typických pouze pro určité geografické oblasti a bývá udělováno pouze přírodním produktům s označením Bio.
Existuje mnoho receptů lahodné chuti s kaštanovým pyré a samotnými kaštany. Vpodzimním čase není ale nic lepšího, než ochutnat mandlové pusinky doprovázené jemnými kaštany a dát si k tomu sklenku výborného červeného vína Teroldego, které se v oblasti také pěstuje.
Mimo již výše zmíněných kaštanů z Campi jsou typické pro tuto oblast také kaštany z Drena, Nago a Pranzo a lze je ochutnat u příležitosti místních lidových slavností a posvícení.
Jestli se v poslední době často skloňuje slovo vegan, má oblast Trentina skutečně nejlepší předpoklady pro tento životní styl. V této části Itálie existuje dlouhá tradice pěstování přírodních specialit, stačí pomyslet na voňavý talíř polenty a hub s přílohou Torbolské brokolice a hrstí kaštanů. Je nesčetné množstí lahodných pokrmů, které můžete ochutnat v oblasti Garda Trentino a to i těch tzv. “etických” pro milovníky veganské kuchyně.
Další informace: www.gardatrentino.it