Loading...
Fyzické aktivity spojené s krásami outdorového parku Garda Trentino, sport, příroda, zábava i kultura, se pomalu blíží k dokonalosti spolu s dalším nenahraditelným bohatstvím tohoto území - nabídkou gastronomickou. Každý výlet se tak může změnit v opravdový smyslový zážitek. Čeká na vás zajímavé objevování chutí, vůní a dokonalosti, jež vycházejí z historických tradic, jedinečnost produktů a vrozený smysl pro pohostinnost, který je charakteristický pro místní turistický systém.
Díky laskavosti a jedinečnosti místního podnebí je Garda Trentino schopna produkovat skutečné poklady, produkty s označením DOP, De.co a Presidium Slow Food, jako např. olivový olej extravirgin, který je označován za produkt vyráběný v nejsevernějších zeměpisných šířkách na světě, resp. nad 46. rovnoběžkou, nebo carne salada (solené naložené hovězí maso). Typický produkt, jehož počátky se datují až do 16. století (jeho výroba a speciální příprava trvá cca 10 dní, krájí se na velmi tenké plátky, poté se dochucuje, tvoří základ místních nejznámějších pokrmů).
Ale seznam znamenitostí je ještě dlouhý: broccolo di Torbole - dušená brokolice s olivovým olejem, česnekem a ančovičkami (podporovaná Slow Food Presidiem), sladká a delikátní Susina DOP z Dro, drobné ovoce jako jahody, ostružiny, maliny, borůvky, rybíz (v podobě džemů, šťáv, sirupů, omáček a pálenek), ryby z jezera (pstruzi, kapři, líni, štiky, okouni, úhoři, parmy a další). Svět sám pro sebe je víno z Gardy Trentino. Díky středomořskému mikroklimatu s charakteristickými větry, jako Ora a Pelèr a dlouhým slunečným dnům je zde ideální místo pro pěstování široké škály hroznů. Co může být lepšího než sklenka dobrého bílého, které se získává z hroznů odrůdy Nosiola nebo plného červeného z odrůdy Cabernet nebo Merlot? Mezi nespočetnými víny DOC je třeba vyzdvihnout Schiava a Lagrein, Chardonnay (používané jak pro výrobu vína, tak sektu, jako např. Trentodoc), Pinot Bianco, Pinot Grigio, Sauvignon, aromatický Tramín, zlatavý Muškát. Pokračujeme-li v tématu, nenechte si rozhodně ujít skvělý Balsamicový ocet Trentino a množství destilátů vyrobených podle původních receptur, jako Grappa di Moscato Giallo nebo ty nejjemnější, které jsou vyrobeny z odrůd Nosiola, Schiava, Teroldego a Marzemino nebo také grappy aromatizované bylinami, bobulemi nebo sušenými kořeny. Rozhodně musíte ochutnat také Vino Santo (Svaté víno), které se získává z odrůdy hroznů Nosiola a je od nedávna pod ochranou Slow Food Presidia.
Příroda Gardy Trentino nabízí další lahůdky, jako jsou různé druhy medu, černé lanýže, šafrán z Monte Baldo, léčivé byliny, sýry čerstvé i zrající, které přicházejí přímo z horských pastvin. Jedná se o výrobky, které tvoří tradiční místní poklad a staly se srdcem projektu Dovolená s chutí, který sdružuje mnoho místních výrobních firem, které tvoří fascinující itinerář z farem, zemědělských usedlostí, obchodů, řízených degustací a návštěv pro potěšení oka i chuťových buněk.
Množství a jedinečnost produktů nabízí i mnohá vylepšení typických pokrmů díky experimentům a kombinacím nabízených ingrediencí a to v Tématických menu místních zúčastněných restaurací. Projekt Dovolená s chutí podporuje a navyšuje místní zdroje i díky akcím, které v každém ročním období přilákají do Gardy Trentino tisíce turistů. V tomto nabitém programu vyniká Garda s chutí (Garda con Gusto), festival vůní, chutí a místních lahůdek. Jedná se o enogastronomickou událost, která každoročně na podzim změní Rivu del Garda v jedno z hlavních měst kvalitních italských potravin spojených s územím. Další informace na www.gardatrentino.it/en/dolce-vita/food-and-wine.
Cyklistika | Pěší turistika | Zážitky | Ubytování |