Gastrotipy z Libereckého kraje
Už sedm let Lukáš Hejlík obráží české luhy a moravské háje a každý den nám přináší tip, kam se můžeme s důvěrou vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kafe. Za tu dobu navštívil už téměř 1 500 podniků. Pojďme se tedy společně podívat na ty, kterými se pyšní náš kraj, kde zakotvit, případně kam se vydat na výlet. Jak sám Lukáš říká: Někdy je lepší si trochu zajet, než se hodně spálit. Takže jezme, cestujme, objevujme!
Na místě u záchytného parkoviště v Bedřichově v Jizerských horách projedou v zimě houfy běžkařů a v létě cyklistů, na jaře a podzim zase mraky turistů. Mohlo by tu být občerstvení jako všude jinde, s klobásama, Tatrankama a lízátkama. Ale teď je tady Stánek Maliník a všechno je jinak! Těšit se můžeme třeba na francouzskou cibulačku se sýrovým toustem a báječné lokše nebo na cookies, koláče a úchvatné quiche. Opravdové rychlé občerstvení, ale s pořádnou porcí nápadu! A když už navštívíme Bedřichov, nesmíme, po našich horských toulkách, zapomenout ani na Prezidentskou chatu. Ta je ve službě už úctyhodných 90 let a pro mnohé je tak místním symbolem. Jejich česnečka s uzeným masem nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nás zaručeně nezklamou. My ale doporučujeme tradiční turistickou „prasárničku“ – smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou. Pozor ale, není to jen tak ledajaký sýr, tady nám totiž naservírují pravé Blaťácké zlato! A věřte, že se budete olizovat až za ušima!
Ti z nás, kteří ale raději kafíčkují, nesmí vynechat DOK Liberec. Do nového nádherného prostoru na nádraží, kde sídlí známá česká pražírna Nordbeans, musíme nejen na skvělé kafe, ale i na moderní krásná jídla, sladké báječné pečivo a chléb z domácí řemeslné pekárny. A ten prostor? To je teprve zážitek. Ne nadarmo se DOK může pyšnit ocením Stavby roku Libereckého kraje. A ještě něco, dejte si kynuté borůvkové knedlíky. Budou od rodičů majitelů, Martina a Karla Kozlových. Máma a táta v DOKu totiž pracují v kuchyni. A tři obrovské knedlíky k snídani? To je právě skvělá věc, kterou tu prosadila mamka Kozlová.
Jestli chceme zabít dvě krásné a tučné mouchy jednou ranou, vyrazme na Bezděz. Pod nádherný hrad můžeme dojet autem nebo se projít pěšky. Tady stojí několik klasických stánků, mohli bychom si tak dát langoš a nazdar bazar, co ale takhle místo toho prubnout tavernu S láskou Karel? Dělají tu vymazlené burgery – například se švestkovým čatní je jejich top. No a ty palačinky s hruškou, kozím sýrem, vlašáky a bezdězským medem? Už po prvním soustu pochopíme, že to fakt celé dělají s láskou.
Tak a dáme si i trochu té exotiky. Zajděme na signaturní Buddha bowl s marinovaným křupavým tofu, řasou wakame, nakládaným zázvorem, avokádem do Pukū Bistro v Turnově. V maorštině Pukū znamená pupek, břicho nebo žaludek. A ten tady rozhodně potěšíme! V barevném bistru totiž frčí plynový wok a v něm všechny ty asijské dobroty. Každý všední den mají speciální obědovou nabídku, jedno masové, jedno vege/an jídlo, případně jen něco rychle do ruky a super sladké i bez lepku. Stejně tak jako je pestrý jejich interiér, je pestrá i jejich nabídka. Vyrazme tedy do Turnova a udělejme radost svému pukū.
Nedaleko Turnova, v Dolánkách, se nachází také Ábelův mlýn. Dokonalé místo pro milovníky přírody, historie a velmi dobrého jídla. Gurmáni si jistě rádi vychutnají domácí tatarský biftek, čerstvé ryby, vegetariánské pokrmy nebo saláty ze zahrádky. Jo a na čepu tady mají Rohozec. A malý tip od nás – mějte rezervaci, protože jinak se dost pravděpodobně může stát, že na vás nezbude místo… a to by byla velká škoda.
Graffiti, plech, sudy, gigantický sud-krb a dřevo – to je restaurace Big Foot Garage v Rokytnici nad Jizerou. Místo pro pořádné chlapy, kteří ocení flákotu masa nebo šťavnatý burger. Ráno jsou tu snídaně, pak obědy, večer grill a bar. V létě se tu dokonce pořádají venkovní grilovačky s živou hudbou! Prostě super horský podnik, kde můžeme posedět u krbu s lahvinkou kvalitního vína, nebo jen tak popít pár pivek s přáteli.
Moderní a přitom stále tradiční bistro v České Lípě, tím je Bistro U Řezníka. Však taky navazuje na více než stoletou tradici řeznictví U Landů. Prostor bistra je co možná nejvíc otevřený a útulný, včetně kuchyně, kde uvidíme kuchařům přímo pod ruce. Kromě kachního prsa nebo hovězího steaku s omáčkou demi glace (kterou samozřejmě jako znalí gastronadšenci známe!) tady mají naprosto luxusní hot dogy, za kterými jezdí lidé z celé republiky! A tak ani my, nemůžeme toto místo vynechat.
Tohle je samozřejmě jen malý výčet našich gastrotipů, které máme rádi! Podniků, které stojí za návštěvu, je mnohem více, a tak, kdyby vás zajímaly další, určitě koukněte na Facebook Gastromapa Lukáše Hejlíka, protože Lukáš je prostě borec, který nás zásobuje tolika tipy, že si každý musí vybrat a ochutnat to jeho. Tak už víte, kam se vydáte vy? Hoďte nám svoje tipy a gurmánské recenze na naše sociální sítě, kde jsme jako Region Liberec. Gastru zdar a přejeme dobrou chuť!