Loading...

Na západ Německa za vínem a zážitky

Tipy a novinky

Německo se může pochlubit úspěšným vinařstvím. Jedna z nejlepších vín vznikají v údolích Mosely, Áry a středního Rýna. Obyvatelé regionů, kde se réva pěstuje, jsou na vinařskou kulturu velmi hrdí a při každé příležitosti pořádají slavnosti. Ideálním obdobím k návštěvě je září a říjen, doba dozrávání hroznů a vinobraní.
Německo je nazýváno „královstvím Ryzlinku rýnského“, této odrůdě se v chladnějším prostředí velice daří. Vinařských oblastí je v Německu celkem třináct, nejvíce z nich se nachází na jihu a západě země. Význam místních slunečných svahů dokázali ocenit již Římané a byli to právě oni, kdo zde začal vinnou révu pěstovat.
Střední Porýní: vinařství jako součást světového dědictví
Vinařská oblast Středního Porýní se táhne v délce 120 km od města Bingen až po Bonn. Tok Rýna je lemován strmými svahy posetými terasovitými vinicemi, mezi nimiž na krajinu shlíží středověké hrady i honosné moderní rezidence. Uprostřed oblasti Rýn obtéká mýty opředenou skálu Loreley, kterou svou básní proslavil Heinrich Heine. Území mezi městy Bingen a Koblenz díky své krásné vinařské krajině v roce 2002 získalo status součásti světového dědictví UNESCO.
Ve Středním Porýní stejně jako ve většině Německa převažuje bílé víno, především ryzlink, který představuje téměř tři čtvrtiny výroby. Z dalších bílých odrůd jsou to Rulandské bílé a Rulandské šedé, které se skvěle snoubí s vybranými pokrmy. Menšinovou produkci červeného vína zastupují odrůdy Rulandské modré a Dornfelder. Dále se v oblasti z hroznů odrůdy ryzlink také vyrábí sekt.
 
Ve vinařstvích pracují celé rodiny
Hlavní složkou místního podloží je břidlice. Kamenitá půda chráněná před větrem se na slunci rychle zahřívá, čímž vzniká to nejlepší mikroklima pro zrání hroznů. Vinné révě svědčí i zdejší mírné zimy a brzký nástup jara. Jen teplo však nestačí, nejlepší roky pro místní víno se vyznačují mírnými léty s dostatkem deště spíše než spalujícími vedry a čistou oblohou.
Pro oblast jsou typická tradiční rodinná vinařství, která obhospodařují plochy od tří do dvanácti hektarů. Práce na vinicích, ve sklepě i v obchodu zastávají členové rodiny. Mnoho vinařství má i vlastní restauraci nebo sezónní sklípek. Většina vína ze Středního Porýní se prodá v rámci regionu a místní vína má v nabídce každá dobrá restaurace.
 
Slavnosti vína na každém kroku
Vinařské slavnosti se konají v každém městečku ve Středním Porýní. Významné vinařské trhy pořádá 8.-11. a 15.-16. září 2017 městečko Oberwesel. Vedle vinařů prezentujících svá vína na malebném náměstí vystoupí i taneční a hudební soubory, vrcholem akce je pak v neděli 10. září průvod vinařů s alegorickými vozy. Informace jsou k dispozici na www.oberwesel.mittelrhein.net. Návštěvu slavností v Oberweselu je možné spojit i se zážitkem z populárního festivalu ohňostrojů a světel Rýn v plamenech, který do města zavítá v sobotu 9. září. Na návštěvníky čekají velkolepé ohňostroje doprovázené hudbou. Tradiční festival se o týden později, v sobotu 16. září, přesune do sousedního Sankt Goaru. Podrobnosti o akci poskytuje stránka www.rhein-in-flammen.com.
 
Údolí řeky Áry přeje červenému
Na rozdíl od ostatních německých vinařských oblastí je údolí Áry, „divoké dcery Rýna“, známé díky pěstování červeného vína. Jde o jeden z nejseverněji položených a nejmenších vinařských regionů v Německu, táhne se podél pouhých 24 km říčního údolí. To má jedinečné teplé mikroklima s minimem srážek, kterých zde spadne pouze 615 mm ročně. Zvětralé břidlice, spraš a štěrk přes den pohlcují teplo a přes noc je vyzařují, takže mají hrozny neustále příznivé podmínky. Efekt ještě zvýrazňují zdi a zídky z tmavé břidlice. V létě bývají vedra tak nesnesitelná, že pěstitelé někdy musejí dokonce dodržovat polední siestu. Díky svým geologickým podmínkám a téměř 1500 hodinám slunečního svitu ročně zdejší klima připomíná Středomoří. Vznikají zde kvalitní vína s výraznými ovocnými tóny. Daří se především odrůdě Rulandské modré, které patří většina místních vinic, ke specialitám regionu patří i raná odrůda Pinot Madeleine.
Víno od řeky Áry má svou královnu
S tvrdými pracovními podmínkami na strmých svazích dnes zápolí téměř 500 vinařů. Většina z nich je členem některého z pěti družstev, která obstarávají tři čtvrtiny výroby. Téměř všechno místní víno se vypije přímo v regionu, značná část v rámci populárních slavností. Známé vinařské trhy pořádá od 8. do 10. září 2017 městečko Ahrweiler, kde mohou návštěvníci ochutnat více než 200 druhů vína a sektu z regionu. Tradiční událost s jedinečnou atmosférou, skvělou hudbou a zábavou vrcholí na náměstí korunovací nové královny vína. Od 22. do 25. září přivítá milovníky vína festival v Dernau. Za návštěvu stojí také Mayschoss, kde probíhají vinařské slavnosti od 29. září do 1. října a všechny další říjnové víkendy. Ideální je oslavy spojit s prohlídkou místních rozsáhlých sklepů, které patří nejstaršímu vinařskému družstvu v Německu. Ve stejném termínu, tedy od 29. září do 1. října a všechny říjnové víkendy, se konají oslavy vína i v sousedním Altenahru. Více informací o slavnostech na adrese www.ahrtal.de.
 
Špičková vína vznikají v údolí Mosely
Na soutoku řek Mosela, Sára a Ruwer se rozkládá vinařská oblast, která se těší dobré pověsti doma i v zahraničí, místní vína patří k německé špičce. Hlavní odrůdou je zde ryzlink. Moselské víno je lehké a svěží, typický je také jeho minerální charakter. Ovocný a aromatický ryzlink je díky vyššímu obsahu kyselin navíc i velmi osvěžující. Většina vinic v oblasti leží na strmých svazích, takže je péče o ně obzvlášť náročná a nákladná. Nedávno byl pojem „strmá poloha“ oficiálně zaveden jako znak kvality. Nedaleko vesnice Bremm leží vinohrad Calmont, který je se svými 65° nejstrmějším vinohradem na světě.
Z oslav moselského vína stojí za pozornost festival v Lay, městské části Koblenze. Koná se pravidelně již od roku 1971 a letos mu bude patřit víkend 22.-24. září. Program je k dispozici na adrese www.heimatfreunde-lay.de.  Milovníci burčáku pak mohou zavítat na festival tohoto moku od 6. do 8. října do městečka Zell. Bližší informace o této a mnoha dalších akcích naleznete na www.mosel-weinfeste.de.
 
Na kole mezi vinicemi
Moselská oblast vedle vinic nabízí i řadu krásných turistických zážitků. Starobylé město Trevír je plné památek UNESCO. Skvostná vína i rozlehlé podzemní sklepy nabízí městečko Bernkastel-Kues, za zastávku stojí Cochem s hradem strážícím Moselu a na cestovním seznamu samozřejmě nesmí chybět ani Koblenz na soutoku Mosely a Rýna.
Letní a podzimní sezóna je ideální dobou na cyklistické výlety s ochutnávkami kvalitního vína. Region se pyšní rozvinutou sítí cyklostezek, které procházejí mnoha malebnými vesničkami a městečky. Nejvýznamnější trasou v oblasti je „Moselská cyklotrasa“, která vede podél celé délky řeky od jejího pramene ve Francii až po soutok s Rýnem. Vzhledem k tomu, že trasa kopíruje koryto řeky, nejsou na ní žádná velká stoupání. Podél trasy nechybí ubytování, spousta zajímavých míst, vinné sklípky ani historické stavby.
 
Tipy:
Do vinařských oblastí na západě Německa se nejlépe dostanete autem, které si půjčíte na letišti v Kolíně nad Rýnem/Bonnu, kam pravidelně z Prahy létá společnost Eurowings. Cesta letadlem trvá přibližně hodinu. Rezervaci letu i pronájem auta můžete provést na internetových stránkách www.eurowings.com.  Společnost Eurowings létá nejen do více než 150 destinací nejen v Evropě, ale i v celém světě, například do USA, na Kubu, do Jihoafrické republiky, na Mauricius či do Thajska. Se třemi tarify BEST, SMART a BASIC si každý může sestavit individuální balíček od letu bez dalších služeb až po ty nejkvalitnější nabídky. Více na www.eurowings.com

 

Poslední aktualizace: 10.8.2017
Na západ Německa za vínem a zážitky na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Na západ Německa za vínem a zážitky

Kam na Silvestra? K sousedům!
Kam na Silvestra? K sousedům!
Tipy a novinky
Pokud ještě nemáte plány na letošního Silvestra, je nejvyšší čas přemýšlet, kde strávíte poslední hodiny před příchodem roku 2018. Sousední Německo…
9.2km
více »
Německý Balt zve do národních parků i akvárií
Německý Balt zve do národních parků i akvárií
Tipy a novinky
V průběhu celého října je možné na německém pobřeží Baltského moře spatřit jedinečnou přírodní podívanou. Desítky tisíc jeřábů,…
9.2km
více »
Národní park Hainich
Národní park Hainich
Přírodní památka
Hainich je se svými 13 000 ha největší souvislou…
11.8km
více »
Německé cyklistické klasiky i méně známé cyklotrasy
Německé cyklistické klasiky i méně známé cyklotrasy
Tipy a novinky
Bez kola by to pro mnohé nebyla ta správná letní dovolená. Z…
12.5km
více »
Turistická známka č. 123 - BURG CREUZBURG . WERRATAL
Turistická známka č. 123 - BURG CREUZBURG . WERRATAL
Turistická známka
13.2km
více »
Stezka v korunách stromů v národním parku Hainich
Stezka v korunách stromů v národním parku Hainich
Trasa
Stezka v korunách stromů v národním parku Hainich Stezk…
15.8km
více »
Turistická známka (DE) č. 10001 - Rennsteig
Turistická známka (DE) č. 10001 - Rennsteig
Turistická známka
Německá turistická známka č. 10001. Sběratelé turistických známek ji mohou získat ve spolkové zemi Thüringen.
18.1km
více »
Eisenach
Eisenach
Městečko
Městečko Eisenach se nachází v německé spolkové zemi Durynsko. Přestože většina návštěvníků sem přijíždí kvůli výstupu k hradu…
20.1km
více »
Lutherovou stezkou z Eisenachu na hrad Wartburg
Lutherovou stezkou z Eisenachu na hrad Wartburg
Trasa
Lutherovou stezkou z Eisenachu na hrad Wartburg Po začá…
20.7km
více »
Procházka po Eisenachu
Procházka po Eisenachu
Trasa
Eisenach - procházka po městě Johanna Sebastiana Bacha i Martina Luthera…
20.9km
více »
zavřít reklamu