Loading...
Čistý vzduch Dolomit a zvláštní horská morfologie činí Trentino ideální oblastí pro výrobu vína, které má díky těmto přírodním podmínkám jedinečnou vůni: proto se právě zde nachází jedna z nejvýznamnějších horských vinařských oblastí v Itálii a v Evropě.
Pěstuje se zde celá řada vynikajících místních odrůd, jako například Nosiola, ze které se v údolí Valle dei Laghi vyrábí Vino Santo, Marzemino v údolí Vallagarina, Teroldego v lokalitě Piana Rotaliana, které se pyšní označením DOC Trentino a v neposlední řadě odrůda Müller Thurgau, která si svůj ideální habitat nalezla v údolí Val di Cembra.
Každý okamžik je vhodnou příležitostí pro přípitek trentinským šumivým vínem Trentodoc, plným jemných horských bublinek, které je ideální jako aperitiv, ale skvěle se hodí i k chutné večeři. Tento špičkový produkt, uznávaný v celém světě, lépe než mnoho slov vypráví příběh tohoto území, jeho přírody, podnebí a hor. Přestože pro výrobu běžného vína často stačí několik měsíců, výroba šumivého vína Trentodoc, vyráběného klasickou metodou, vyžaduje podle přísných pravidel mnohem delší dobu, minimálně 15 měsíců, a některá exkluzivní šumivá vína zrají dokonce 10 let. O kontrolu kvality výrobní metody těchto šumivých vín se stará Institut Trento Doc, založený v roce 1984.
A pro zahřátí duše a upevnění přátelských vztahů u krbu je tu grappa. Existují tři základní druhy, vyráběné z aromatických hroznů určených pro zrání, nebo grappy vyráběné z hroznů ze smíšených odrůd. Zárukou kvality je v tomto případě ochranná známka Trentino Grappa.
Každý rok se v salaších na alpských pastvinách vyprodukuje přibližně 7 milionů litrů mléka, které za svou vysokou kvalitu vděčí čerstvé trávě z horských pastvin, lučnímu kvítí a kvalitní vodě. Autentické a originální prostředí, stejně jako produkty, které z něj pocházejí. Kromě kvalitního čerstvého mléka, másla a sýrů, za nimiž stojí zkušenosti, vášeň, manuální práce, pozornost, ale také úsilí, které pastýři a farmáři každý den vynakládají během své práce ve více než 300 horských farmách. Mezi nejlepší trentinské mlékárenské produkty patří například sýr Trentingrana, který společně se sýry Puzzone di Moena, Spressa delle Giudicarie a Vezzena z lokality Altipani Cimbri získal označení DOP. Sýry Casolèt z údolí Val di Sole a Tosela a Burro Botìro z lokality Primiero naopak získaly označení Slow Food.
Chutná, šťavnatá, zdravá a výživná trentinská jablka, pěstovaná téměř na celém území provincie, se stala symbolem této oblasti. Nejznámější jsou především jablka pocházející z údolí Val di Non, kde ideální klimatické podmínky, velký počet slunečných dnů a charakteristiky místní půdy propůjčují tomuto ovoci jedinečnou chuť, křehkost a vůni. Za dokonalým zráním tohoto ovoce stojí především více než dva tisíce pět set slunečních hodin ročně. Jablka z Val di Non jako první a dosud jediná z italských jablek získala evropské označení DOP. Odrůd je skutečně nepřeberné množství, ale za zmínku stojí především tři z nich: odrůda Kanadská reneta, bohatá na antioxidanty, je vhodná pro tepelnou úpravu a používá se například pro přípravu štrúdlu; odrůda Red Delicious (takzvané „Sněhurčino jablko”) je ideální ke konzumaci po jídle nebo ke svačině; křupavá jablka Golden Delicious jsou skutečným symbolem jablek, jelikož patří mezi nejvíce pěstovaná v Evropě a v Itálii patří mezi nejoblíbenější. V registru chráněných označení Evropské unie již osm odrůd trentinských jablek získalo chráněné zeměpisné označení (CHZO): Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji, Morgenduft, Renetta, Granny Smith, Pinova. Tyto odrůdy jablek splňují přesně stanovené požadavky na kvalitu. Průměrná roční produkce je přibližně 500 tisíc tun.
Cesty vína a chutí
Celé území provincie se vyznačuje rozsáhlými obdělávanými polními plochami, vinařskými a zemědělskými farmami a místními producenty, kteří každodenně usilují o kvalitu zemědělského a potravinářského sektoru. Pro poznávání základních charakteristik tradiční zemědělské a potravinářské produkce byl v Trentinu realizován projekt Tři cesty vína a chutí: Cesta vína a chutí Trentina, Cesta jablek a chutí údolí Val di Non a Val di Sole a Cesta sýrů Dolomit. www.tastetrentino.it
Značka kvality Trentino
Značka kvality Trentino se zrodila v roce 2017 pro umožnění identifikace původu a pro přesnou sledovatelnost a kontrolu splnění přísných požadavků na kvalitu. Produkty s tímto nezaměnitelným označením mohou být uváděny na trh až po důkladném prověření výrobního procesu. Seznam produktů s tímto označením se každý rok rozšiřuje a dosud byly certifikovány následující produkty: mléko, sýry, máslo, jablka, maso a uzeniny, štiky a siveni, zelenina, pivo a ovocné výrobky. V průběhu roku 2020 se seznam výrobků označených značkou kvality Trentino rozšířil o další produkty, kterými jsou ocet, ovocné mošty a trentinská vejce. (www.trentinoqualita.it)
Stále více Bio
Udržitelnější produkce ohleduplná k biologické rozmanitosti. V současné době se Trentino může pochlubit ekologickou produkcí, která dosahuje 6 % jeho celkové zemědělské produkce, a to díky 1 214 subjektům působícím v tomto odvětví a ploše 18 266 hektarů, na které se ekologicky pěstuje.
Jedná se především o produkci ovoce, zeleniny, bylinek, vinné révy a krmiva. Na celém území se v současné době nacházejí čtyři zeměpisné biologické oblasti, kde zemědělci, místní občané, cestovní agentury, asociace a orgány veřejné správy spolupracují na udržitelné správě místních zdrojů, za dodržení pravidel pro biologickou výrobu a spotřebu. Jedna zajímavost: největší zemědělskou oblastí Trentina je obec Trento, s přibližně 1 500 hektary obdělávaných ploch. Na této rozsáhlé ploše, pokryté převážně vinicemi, je znát pozornost věnovanou šetrnému a ekologickému zemědělství: 30 % celkové produkce v této oblasti má certifikaci bio.