Loading...
MOLCHE – VYNIKAJÍCÍ ZBYTKY Z OLIV
Pomoc pro toho, kdo neví, co jsou molche. Molche je slovo pocházející z místního nářečí označující dužnaté zbytky plné oleje, které zůstanou po lisování oliv při výrobě extra panenského olivového oleje.
Nazývejte ho jednoduše “odpad”, je to skutečně tak. Je to ale výjimečný vynikající odpad, který dává chuť typickým pokrmům z Gardy, jako jsou gnocchi, různé dorty a....chléb. Tak tedy ano, chleba, nebo ještě lépe chleba z molche je neodolatelnou pochoutkou tohoto období. Lisování oliv je magický moment, setkávají se zde chutě, vůně a srdce místních obyvatel. Chléb je výsledek obrovské trpělivosti, vášně a lásky. V chlebu je život! Chléb doprovází místní jídla, vylepšuje je a dává jim duši. Chléb z molche je toto všechno a ještě mnohem víc. Svou chutí nás přiměje pochopit, jak důležité je vaření ze zbytků, tak důležité, že může vytvořit pilíř tradiční kuchyně.
Chléb z molche
Připraveni ponořit ruce do těsta? Dáme vám recept na chléb z molche a svěříme vám metličky na šlehání, abyste si mohli vytvořit svůj chléb z molche. Ještě teplý voní neuvěřitelnou vůní oliv, jeho chuť je lehce nahořklá a jeho kombinace s marmeládou z místních švestek je jedinečná. Co si máte připravit?
Tady je recept:
RECEPT NA CHLÉB Z MOLCHE
Připravte si z mouky, soli, kvasnic, cukru a vody těsto. Těsto vypracujte ručně nebo v robotu. V robotu zvolte střední rychlost a nechte pár minut hnětat. Potom přidejte molche a olivový olej. Zapracovávejte do těsta alespoň 20 minut, opět ručně nebo v robotu. Takto uhnětené těsto přikrejte utěrkou a dejte kynout na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vytvarujte do požadovaného tvaru, což mohu sama říci, je velmi zábavné – copy, šneky, věnec.... Povrch posypte jádry vlašských ořechů (jestli je tam dáte) a nechte chléb opět alespoň půl hodiny kynout. Předehřejte troubu na 190 stupňů a dejte péct zhruba na půl hodiny větší kusy, pro menší kousky o něco méně.
Další informace: www.gardatrentino.it
Další informace o všech produktech oblasti Garda Trentino: www.gardatrentino.it/en/dolce-vita/food-and-wine