Hluboká nad Vltavou – restaurační Pivovar Hluboká a hostinec Solidní šance
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Pro ty, kteří rádi spojují památkovou turistiku s tou gastronomickou, je restaurační minipivovar Hluboká i retro restaurace Solidní šance skvělou volbou. Vždyť pivo se v někdejším Frauenbergu vařilo už v 15. století a současný pivovárek dělá i dnes jednomu z našich nejnavštěvovanějších měst čest a slávu. Byl otevřen v lednu roku 2017 a navrátil tak do Hluboké tradiční výrobu piva po více než 100 letech. Rodinná restaurace zase navazuje na tradici zájezdního hostince, který zde byl otevřen v roce 1692.
Oba podniky tvoří stavebně „spojené nádoby“ a nachází se na hlubockém Náměstí Čsl. armády. Otevírací doba se lehce liší podle ročního období, ale v zásadě se dá říct, že o prázdninách je pivovarská restaurace otevřena od 14,00 do 22,00 hod. (jindy většinou od 17,00 do 23,00 hod.) a v Solidní šanci otevírají ještě o 3 hodiny dříve. A k tomu musíme přidat také Pivovarský Krámek, který nabízí pivní sortiment (hlavně PET lahve s produkty pivovaru včetně Hlubocké pivní ohnivé vody, tedy destilátu z piva) a různé suvenýry.
Nabídka piv je poměrně bohatá a může se lišit podle ročního období. Vlajkovým „tříkrálovým“ trojlodím je 11° světlý ležák Melichar, 12° polotmavý ležák Kašpar a 13° tmavý speciál Baltazar (ve všech případech se jedná o piva spodně kvašená). Krom toho se v nabídce objevují např. 10° Rytíř, 13° speciál Václav (typ Ale, svrchně kvašený), 18° Marie (tmavý, svrchně kvašený. stout) nebo další 13° speciál zvaný Nakouřený Josef.
Na závěr ještě pár informací nejen z historie:
Právovárečný dům byl v Hluboké postaven v roce 1898 knížetem Adolfem Josefem ze Schwarzenbergu a následně se z něj stal hotel Obec se společenským sálem. V roce 2016 jej zakoupil vnuk původního majitele, aby jej zrekonstruoval a zahájil zde znovu výrobu piva. Již v lednu roku 2017 byl pivovar slavnostně otevřen a vysvěcen s tím, že se počítalo s ročním výstavem 1.000 až 2.000 hektolitrů. Při výrobě piva, které se následně stáčí do KEG sudů a PET lahví. se používá pouze český (hlavně hanácký) nebo bavorský slad a žatecký chmel.
V pivovaru je možné si domluvit komentovanou prohlídku pro 10 až 20 osob. I při posezení v pivovarském šenku však můžeme za prosklenou stěnou během konzumace pozorovat varnu, tanky i kvasné kádě.
Rodinný hostinec Solidní šance si zakládá na hostinské tradici trvající více než 300 let a retro vzpomínání na staré dobré časy v rytmu swingu. Z nabídky se prý nejčastěji objednávají pravé bramboráky, masa na grilu i domácí zákusky.
Součástí fotogalerie úmyslně nejsou žádné snímky exteriéru obou podniků. Tento článek totiž není o budovách, ale o pivu a dobrotách v restauračních provozovnách. V obou případech je nutno vyzdvihnout slovo příjemný, které zde platí pro prostředí i obsluhu. A rozhodně tady budete mít pocit, že cyklisté jsou skutečně vítáni, i když si chtějí dát jen to jedno pěnivé, ochutnávací …