Holíč – pivovar Wywar
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Češi jsou národem pivním, byť dejme tomu obyvatelé jihovýchodní části Moravy by měli spíše holdovat vínu, i tam se pivo celkem houfně pije. Touto svou vášní Češi samozřejmě nakazili i i svůjj „bratrský“ národ. Ačkoliv se na Slovensku pije hromadně borovička, pivu se tam naštěstí taky celkem daří.
No a že s určitým zpožděním i na Slovensku rostou malé pivovary, naznačuje, že tento fenomén nachází odezvu i tam. Město Holíč leží vlastně na dohled od Česka (přes Moravu pár kilometrů do Hodonína), tak není divu, že cílí i na výletníky z prvého břehu hraniční řeky. Široká rovina v oblasti, kde kdysi leželo centrum Velké Moravy je jako dělaná k výletům pěším, ale hlavně cyklistickým, jakmile tedy vypukne sezóna, není i v Holíči o výletníky nouze. I na tuto klientelu míří malý pivovar Wywar v prostorách bývalých sýpek, které vznikly za vlády Josefa II.
První várka byla datována rokem 2014, ale samotná restaurace v dnešním areálu byla otevřena již v roce 2011 a jméno dostala právě po synovi Marie Terezie.
Pivovarské prostory jsou ve sklepě vedlejších budova jejich součástí je právě i pivnice (piváreň), kde se podávají produkty minipivovaru. Zde malá vsuvka, znalci slovenského jazyka jistě vědí, že zeptat se u našich sousedů o pivnici, pošlou Vás do sklepa…
Výrobní sortiment samotné varny se soustřeďuje na různé stupně a síly piva od celkem nškodné desítky po hutnější typy IPA a ALE o stupňovitosti 15–16°. Mimo klasický piv z ječného sladu jde i o pšeničné kousky. Mimo točeného se dá pořídit i lahvové a pivovar zásobuje i některé okolní i vzdálenější hospody sudy. Vše podstatné se dá objevit na webu.
V pivárni je k dispozici i prvá pec na pizzu, kterých tu vyrábí vskutku širokou druhovou skladbu. Naštěstí se nepodává jen italská pochoutka, ale je k dostání i něco středoevropanovi známějšího (guláš, klobása). Otevřeno je celý týden a ačkoliv jsou ceny v €, od těch našich se v přepočtu zvlášť neliší. Otevírací doba je celý týden, 10.00–22.00.