Jihlava - Pivovarská restaurace
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Zrekonstruovanou jihlavskou Pivovarskou restauraci najdeme přímo v areálu pivovaru Ježek, tedy na adrese Vrchlického 2084/2. Restaurace je bezbariérová a nabízí snad všechno, co si běžný návštěvník může přát. Základem všeho je však vnitřní i venkovní posezení a, samozřejmě, dobré pivo, kterého zde točí až 10 druhů. K tomu – dnes již nezbytná – „meníčka“, nabídka jídel z české a moravské kuchyně, možnost pořádání firemních, soukromých i kulturních akcí, vlastní parkoviště nebo dětské hřiště.
Otevírá se zde v 10,30 nebo v 11,00 hod. a „zavíračka“ je většinou ve 23,00 hod. (v pátek a sobotu o hodinu později, v neděli pak o hodinu dříve). Přímo v restauraci, které nedávná rekonstrukce vrátila její historickou podobu, je také možnost si také objednat placenou prohlídku pivovaru. Jen obě venkovní posezení mají celkovou kapacitu 350 míst, které doplňuje kaštanový parčík s dřevěným altánem.
Současný jihlavský pivovar byl sice dostavěn „teprve“ v roce 1860 (a o rok později jej slavnostně otevřeli), ale zdejší historie piva je podstatně delší. První písemná zmínka o jihlavském sladovnictví pochází z I. poloviny 14. století, sladovnický cech byl potvrzen v roce 1579. Následně se pivo „uchytilo“ zejména v Brně a Rakousku.
Od roku 2008 spadá jihlavský pivovar pod společnost Pivovary Lobkowicz Group (původně K Brewery Group). Díky tomu se také pivovar vrátil k výrobě piva podle původních receptur, takže jihlavské pivo má opět plnou chuť, tmavší barvu a výraznou hořkost. Vlajkovou lodí je jedenáctistupňový Ježek, reklamovaný jako „poctivě vařené pivo za dobrou cenu“. A kde jinde bychom ho měli ochutnat, když ne přímo u pramene …
A na úplný závěr ještě jedna zajímavost. Je dobré si občas uvědomit, že např. právě pivo Ježek 11° má obsah alkoholu 4,8 %. Když to pak srovnáme se současným, nechutně předražovaným, plzeňským „patokem“ (dříve Prazdroj, dnes Pilsner Urquell), který dosahuje pouze hodnoty 4,4 % …