Návštěva restaurace na Sardinii a ochutnávka sýru Casu Marzu
K jídlu si každý objednává něco jiného, abychom si to postupně vyměňovali a ochutnávali. Na našem stole v restauraci tříhvězdičkového hotelu Silana se objevuje například toto:
Malloreddos primavera (fatti in casa, sono i tipici gnochetti sardi di semola)…..7,50 Eur
Ficardiu a tratou (carasau integrale inumdito con acqua calda, salda di pomodoro, pecorino grattugiato e l´uovo poché)….. 8,00 Eur
Culurgiones al pomodoro (fatti in casa, sono ravioli tipici col ripieno di patate e pecorino dolce) …..9,00 Eur
Braciola di maiale locale…..11,00 Eur
Patatine al forno…..4,50 Eur
Pane e coperto……2,00 Eur
Pivo Ichnussa Bionda Sardegna (v lahvi o obsahu 66 lt)…..2,80 Eur
Vino rosso – cannonau della casa (ve džbánku – 1 lt)…..5,00 Eur
Liquori…..2,00 Eur
Před odjezdem na Sardinii jsem četl, že jenom ti nejstatečnější a nejodvážnější znalci sýru budou chtít ochutnat formaggio marcio neboli Casu Marzu. Hned po příletu na ostrov jsme se shodli, že objevení a ochutnání této laskominy bude jedna z našich priorit. Tento sýr, který je záměrně infikován larvami sýrohlodky, je specialitou na Sardinii. Vzniká naříznutím sýra Pecorino sardo, do nějž jsou vpraveny zárodky sýrohlodky drobné. Červíčci přispívají v sýrové hmotě exkrementy ke kvasnému procesu uvnitř sýra. Výsledkem je aromatická hmota krémové až tekuté konzistence. Nejčastěji se k sýru přikusuje domácí chléb a zapíjí se doušky silného červeného vína Cannonau. Součástí každého jídla je i jeho příběh. Někdy ho člověk zná dopředu, jindy se ho dovídá při konzumaci nebo až po ní. Když je ve správném stádiu rozkladu, tak si buď člověk počká, až z něho červíčci vylezou nebo sýr pojídá i s červy. Z těchto, údajně hygienických důvodů ho nelze dovézt do ČR. K dostání je tudíž pouze na Sardinii, a to neoficiálně. Jeho výroba a distribuce je zakázána směrnicí EU. My jsme se pokoušeli poprvé na tento sýr zeptat v jedné prodejně, ale tam se nám vysmáli a dali nám najevo, že nemáme šanci sýr sehnat. Podruhé jsme se pokusili zeptat ve výše zmíněné Restauraci ještě před objednáním jídla a pití, ale obsluhující nám řekla celkem rezolutně, že ho nemají. Až před půlnocí, když jsme udělali rozumnou útratu a bylo jasné, že nevypadáme na nějaké kontrolory EU, tak náš druhý dotaz dopadl podstatně lépe a po chvíli se objevila před námi miska s báječným pokladem jménem Casu Marzu. Ihned jsme začali zkoumat, kde jsou červíčci. Původně jsem si myslel, že budou větší, ale na velikosti přece nezáleží. Sýr však byl již patrně v pokročilejším stádiu zralosti, červíčci byli líní a neběhali. Tak jsme je za trest snědli všechny, žádný neutekl. Nejdříve jsme si mysleli, že miska bude málo pro čtyři lidi, ale sýr byl velmi výrazné a silně štiplavé chuti. K snídani bych si doma asi nedával, ale o dnešní půlnoci jsme s touto „třešničkou na dortu“ byli více než spokojeni.
*
Na ostrově nás zaujalo ještě následující:
všudypřítomné nuraghy: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-nuraghy
archeologie a jeskyně: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-comune-di-oliena-sa-sedda-e-sos-carros-grotta-sa-oche-grotta-su-ventu-grotta-corbedd
korkové duby: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-korkove-duby
nejvýše položené městečko na ostrově: https://www.turistika.cz/mista/fonni-nejvyse-polozene-mestecko-na-ostrove-sardinie
zajímavá soutěska: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-souteska-gola-di-gorropu
nevšední skalní útvar: https://www.turistika.cz/mista/capo-d-orso-na-severu-sardinie
městečko Bosa: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-mestecko-bosa
městečko Bitti: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-mestecko-bitti
městečko Baunei: https://www.turistika.cz/mista/mestecko-baunei-na-sardinii
skalní útesy: https://www.turistika.cz/mista/utesy-roccie-rosse-u-mestecka-arbatax-na-sardinii
nejvyšší vrchol ostrova: https://www.turistika.cz/cestopisy/punta-la-marmora-nejvyssi-vrchol-sardinie
zajímavý kostel u vesnice Tergu: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-vesnice-tergu-a-kostel-nostra-signora-di-tergu
překrásná bazilika: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-bazilika-santissima-trinita-di-saccargia
zajímavá příroda: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-sorgenti-su-gologone-valle-di-lanaitho
městečko Santa Tereza di Gallura: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-mestecko-santa-teresa-di-gallura-a-okoli
městečko Orgosolo: https://www.turistika.cz/mista/sardinie-mestecko-orgosolo
příjemná restaurace: https://www.turistika.cz/mista/obed-v-zajimave-restauraci-trattoria-sos-chercos-bitti-na-sardinii
zajímavá jeskyně: https://www.turistika.cz/mista/jeskyne-grotta-di-nettuno-na-sardinii
*
Další má povídání o některých navštívených místech a cestách se nacházejí na mém blogu: https://cestou-necestou-s-matejem.blogspot.com/ a také na stránkách iDNES: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/