Loading...
Turistické cíle • Památky a muzea • Dům, budova
Kde se pivo vaří, tam prý se dobře daří. No, jak kde... a pochopitelně také záleží na kvalitě toho moku. V mém rodném městě stojí druhý nejstarší pivovar na Moravě, ale za komunistické éry, kdy šel veškerý kvalitní chmel na export, se v něm vyrábělo pivo, kterému i domorodci hanlivě říkali "brumovská kyselica" či dokonce "brumovský samoser." Jinak tomu asi bylo zde v Janovicích, neboť zde se vařila nazrzlá voda natolik kvalitní, že jí nemohl konkurovat ani rýmařovský Městský pivovar. Ale kde jsou ty časy, že? Janovické várny se nekvalitní socialistické náhražky už nedočkaly, neboť v roce 1946 definitivně ukončily svou činnost. Na to, že potom budovy pivovaru a sladovny sloužily naprosto jiným účelům, dočkaly se počátku třetího tisíciletí v neuvěřitelně zachovalém stavu. Holt - v 18.století si mistři zedničtí ještě svého řemesla a titulu považovali a nechávali za sebou dílo jen kvalitní... Harrachové, kteří se na počátku 18.století stali vlastníky Janovického zámku, budovou vlastního pivovaru vyplnili jižní stranu zámeckého areálu (předtím se pivo vařilo v jednom křídle zámku). Jejich potomci v 19.století pak pivovar zrenovovali a doplnili tehdy nejmodernějším strojním zařízením. Mezi léty 1900 - 1939, kdy bylo zdejší pivo na vrcholu své slávy, se ho ročně uvařilo a expedovalo na 5 až 10 tisíc hektolitrů! Dnes jsou interiéry starého pivovaru prázdné, nevyužité a tudíž nepřístupné. A dost možná vás překvapí informace, že se něčemu takovému dodnes nedostalo statutu technické památky!