Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
Petr Koráb z jihomoravských Boleradic se vyučil kuchařem, potom vystudoval práva, ale to opravdové zalíbení našel až v autentickém vinařství.
„Jako kuchař jsem trávil víkendy po hotelech, práva zase na mě byla příliš škrobená. Navíc jsem za těch pět let strávených v Praze zjistil, jak moc mi naše krásná dědina chybí. K vinohradům vysázeným mým dědou a pradědou mě přivedla touha žít životní styl spjatý s přírodou,“ vysvětluje Petr Koráb.
Snaží se proto při hospodaření co nejvíce přiblížit zásadám biodynamického zemědělství. Vinice ošetřuje šetrnými přírodními preparáty, chová ovce a kozy. Degustace doprovází domácím sezonním jídlem – někdy je to šípková omáčka, jindy sýr se svatojánskými ořechy. „Rádi si s jídlem vyhrajeme. Obložené mísy se salámem a pečenými kuřaty u nás nečekejte,“ dodává.
Nejstarší vinohrad, který v současnosti obdělává, pochází z roku 1934. Réva prý bez problému vydrží rodit klidně i sto let, jen musí jít o odrůdu vhodnou do dané lokality. K autentickým vínům se dle vinaře z Boleradic musí člověk propít. „Jsou od běžných vín odlišná, ale ne zase tak moc. Navíc záleží na odrůdě,“ dodává Petr Koráb.