Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
„Nejdeme proti proudu, ale vedle něj,“ vysvětluje svou filozofii čejkovický vinař Jakub Šamšula. Vcházíme do sklepa s pěkným kamenným orámováním dveří i okna a příjmením majitele vyvedeným velkým písmem na fasádě.
Charakteristikou tohoto moderního rodinného vinařství je, že vyrábí užší sortiment vín, což se trošku vymyká moravským zvyklostem. Šest bílých odrůd, dvě červené, pár lahví sektu. Jde o limitované partie vín z redukovaných sklizní hroznů. „Snažíme se prostě spíše o zajímavé víno, které nechává promluvit odrůdu, a osobitý přístup k vinařství, než o nahánění turistů bombastickými atrakcemi,“ zdůrazňuje Jakub Šamšula.
Vínu se věnuje od prahu dospělosti, kdy převzal rodinný sklep. Absolvoval vinařské školy a akademie, čerpal zkušenosti při zahraničních cestách a je členem několika odborných institucí. Vychází z rodinné tradice, ale příliš si na to nepotrpí. „Nehrajeme si na to, že děláme víno desátou generací. Historie není nutná. Mnohdy je prospěšnější oprostit se od toho, co bylo, a dívat se dopředu,“ uplatňuje Jakub Šamšula svůj vizionářský pohled na věc.
Kromě degustací a prohlídek vinic s výkladem tady můžete zažít i malé školení sommelierských dovedností a informací z vinařského zákona. Prý někdy vede k dlouhotrvajícím vášnivým debatám, což k atmosféře vinného sklepa rozhodně patří.