Vinařství Springer
Turistické cíle • Vinařský cíl
Výborná vína vyrobená pouze z vlastních hroznů a velmi chutná kuchyně v režii samotné paní domácí. Na tuhle kombinaci láká k návštěvě bořetické Kraví hory tamní vyhlášené rodinné vinařství Springer.
„Od pěti let jsem chodil dědovi pomáhat do sklepa a na oplátku jsem dostával okoštovat skleničku vína. On byl jinak pekařem, ručně pekl chleba pro Bořetice, Kobylí a Vrbici. Vzal si kvůli tomu velký úvěr, a jakmile ho splatil, komunisti mu podnik sebrali a nechali ho v něm pracovat,“ nechává Pavel Springer nahlédnout do rodinné historie.
Říká o sobě, že je při pracích ve sklepě až nesnesitelně náročný pedant. Snad proto si raději sklepmistra dělá sám a nechce současnou produkci navyšovat. „Obhospodařujeme pět hektarů vinic a vyrábíme kolem 25 tisíc lahví ročně. To je strop, který jsem schopen si uhlídat. Středně velké vinařství rozhodně budovat nechci,“ tvrdí vinař, jenž se před dvěma desetiletími učil také u věhlasného enologa, profesora Krause.
Osobitá charakteristická vína u Springerů vznikají pomocí přísné redukce hroznů na keřích i ležení ve špičkových sudech francouzské provenience. Vlajkovou lodí vinařství je Cabernet Sauvignon. Nejlepší vína označená jako Family Reserve nejsou filtrovaná ani čiřená. Ochutnat je můžete při degustačních programech různých variant.