Vinařství Vladimír Tetur
Turistické cíle • Vinařský cíl
Vladimír Tetur své vinařství založil zkraje 90. let v malém velkobílovickém sklípku. Postupem času se mu podařilo v místní průmyslové zóně vybudovat supermoderní výrobní halu, jakých mezi moravskými vinohrady mnoho nenajdete. „Nemá smysl se tvářit, že tu něco stojí 400 let, postavit nějaký paskvil, napodobeninu,“ vysvětluje.
Při prohlídce vinařství si všimnete, že si tady potrpí na pořádek a neutrální prostředí. Víno totiž vyniká schopností absorbovat do sebe nežádoucí pachy, ty proto nesmí být ve vzduchu cítit. Raritou vinařství je sál s šesti obřími sudy od francouzských bednářů, v nichž zraje červené víno. Sudy nesou jména členů vinařovy rodiny.
Ročně sem za vínem a dobrou náladou přijedou tisíce návštěvníků. Vladimíru Teturovi záleží na tom, aby v jeho vinařství nalezli především pohodu. „Vinařství je elitní složkou zemědělství a podle toho bychom se měli chovat,“ upozorňuje.