Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
Při cestě do čejkovických vinohradů ten sklep nemůžete minout. Sestává ze čtyř původních „búd“ a velký zdobený nápis „Víno Sýkora“ na průčelí vám ihned napoví, že jste tady správně.
Pokud se chcete zastavit jen na rychlou degustaci, nemusíte se sem ani předem objednávat. Otevřeno mají denně, a to včetně informačního centra, kde vám zodpoví nejrůznější dotazy nejen ohledně vinařství v regionu. A jestli chcete zažít něco opravdu velkého, domluvte si výlet na koních do vinohradu. „Vyjížďka je spojená s výkladem a ukázkou, kde kterou odrůdu pěstujeme. V ryzlinkové vinici budete ochutnávat Ryzlink, v sauvignonové zase Sauvignon,“ vysvětluje ředitel společnosti Michal Bureš.
Původně malé vinařství rodiny Sýkorů, která se vínu věnuje čtvrtou generací, vykvetlo ve firmu provozující také ubytovací kapacity a několik vinoték. Vinařství je vybaveno nejmodernější technologií s automatickou lahvovací linkou. Ve velkém sklepě se může degustaci oddávat až 80 lidí, hospodaří se na 70 hektarech.
U Sýkorů vyrábí lahvové i sudové víno a potrpí si na kvalitu. „Díky technologii a práci s dusíkem si můžeme dovolit sudové víno jen minimálně sířit. To znamená, že z něho nebolí hlava. Koho by něco takového po degustaci postihlo, tomu vrátíme vstupné. Ještě se nám to však nestalo,“ říká Michal Bureš s úsměvem. Zmiňuje se také o speciálním klonu odrůdy Hibernal, díky němuž toto víno dosahuje výjimečných vlastností.
Kromě klasické vinné produkce se Sýkorovi zaměřují i na méně tradiční výrobky. Můžete tady pořídit zastudena lisovaný vinný olej, kyselou šťávu verjus nebo bezlepkovou hroznovou mouku ze slisovaných jadýrek.