Co ochutnat ve Španělsku
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Španělé berou svá jídla velmi vážně a zřídkakdy budete zklamáni chutí. Každý region má svůj kulinářský charakter, od jídel z plodů moře na severu až k rýžovým mísám na východě, od rostbífů centrálního regionu až k humrům a rybám na jihu. Ke každému jídlu se obvykle podává víno.
SNÍDANĚ - jsou pro Španěly nejméně významným denním jídlem a skládá se většinou z toastu (tostado) nebo rohlíku a kávy. Máte-li mlsný jazyk, pak si dejte CHURROS, které je sladké a velmi dobré. Aby se hosté cítili jako doma, nabízí většina hotelů bufet s výběrem zeleniny, čerstvých a suchých plodů, studeného masa, sýrů a šunku s vejci.
OBĚD a VEČEŘE - klasickým španělským jídlem je PAELLA, nazvaná podle černé železné pánve, ve které se do zásoby vaří rýžový základ. Kuchař pak přidává různé kombinace sepií, corizo (kořeněná omáčka), kuře, mušle, korýše, garnáty, králičí maso, česnek, pepř, hrášek atd., podle toho, co je po ruc nebo podle typu paelly uvedené v menu. Toto jídlo se připravuje na objednávku, alespoň pro 2 hosty.
Existují ještě další oblíbená národní jídla, která turisté dobře znají. Například delikátní andaluská studená polévka zvaná GAZPACHO. Přidávají se do ní rajčata, pepř, okurky, cibule a smažené krutony. Dalším jídlem je TORTILLA čili bramborová omeleta. Jsou jich různé druhy a podávají se horké i studené.
REGIONÁLNÍ KUCHYNĚ
Galície: hlavní jídlo z mořských ryb -caldo gallego (silná zeleninová polévka), dále vločková paštika s masem (empanada)
Asturie: Fabada asturiana - velká mísa bílých fazolí s omáčkou, dále sekaná v jablečné omáčce (merluza a la sidra)
Baskicko: mořské ryby
Pyreneje: silná masitá jídla v omáčce chillindrón
Katalánsko: salát Esqueixada (grilovaná nebo pečená zelenina v olivovém oleji), grilovaná ryba s omáčkou Romesco (s ořechy, chlebem), dále dušené ryby
Kastilie: sopa castellana (česneková polévka s kousky šunky a s rozmíchaným vejcem), dále sele nebo pečené jehněčí
Východní pobřeží: paella (zde: arroz con costra-rýže s kousky masa)
La Mancha: dušený králík tojunto, dušená zelenina pisto manchego, dále queso manchego (oblíbený sýr)
Extremadura: vepřové a jehněčí po venkovském způsobu
Andalusie: gaspacho a ajo blanco, připravené z česneku a mandlí, hroznů, dále fritura mixta nebo pescaito frito (kousek ryby smažené v těstíčku)
ostrovy: Kanárské - papas arrugadas (nové brambory s červenou nebo zelenou omáčkou a s rybou)
Mallorca - tumbet (mísa s brambory, masem nebo rybou)
DEZERTY
dezert flan - karamelový krém (u Katalánců s citronem a skořicí)
yemas - oslazený žloutek s cukrovinkami
marcipán, nugát a další cukrovinky najdete v cukrárnách pastelerías