francouzská vína
BURGUNDSKÁ červená vína se dělí na dvě kategorie. Ta, která se dají pít poměrně mladá, jako vína Cóte de Beaune (Aloxe-Corton, Pommard, Volnay). A ta, která potřebují trochu zestárnout, jako jsou vína Cóte de Nuits (Vougeot, Gervey-Chambertin, Chambolle-Musigny). K vynikajícím bílý burgundským vínům patří Meursault a Puligny-Montrachet.
Vína z oblasti BORDEAUX mají čtyři hlavní regionální představitele:
červené víno Médoc - aromatické vyzrálé
červené víno Graves - suché a svěží jako burgundské, snadno se pije
tmavé víno Saint-Emilion - silné a plné
bledě zlaté Sauternes - sladké, voňavé, výborné k játrům.
Méně známá bordeauxská vína lze pít všechna starší, ale dobrá vína potřebují k dozrání alespoň pět let.
Údolí LOIRY produkuje jemná suchá bílá vína, jako je Vouvra a Sancerre, a vína červená těžká, jako je Bourgueil a Chinon.
Mezi víny z oblasti CÓTES DU RHÓNE je nejznámnější voňavé tmavočervené víno Chateaunef-du-Pape, ale za ochutnání stojí také Gigondas a Hermitage nebo po jídle chutné Tavel rosé.
Názvy lahodných, ale často podceňovaných bílých vín z ALSASKA, závisí na odrůdě hroznů, z kterých se dělají: Tramín, Ryzlink, Sylván...
Dáváte-li přednost červenému vínu před bílým, můžete si ho klidně objednat i k rybě. Ve skutečnosti jsou chlazená vína Brouilly, Morgon nebo Chiroubles z rodiny Beaujolais výborným doplňkem k rybě i masu. Suchá bílá vína z Burgundska nebo z údolí Loiry se opravdu výtečně hodí k rybě.