Na čem si pochutnáme na svých cestách?
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Nejchutnější české potraviny roku 2023 byly oceněny
Doba je napjatá, ceny stoupají a současných okolností využívá, kdo může, aby se na tom takříkajíc „přizahojil“… Mnozí z nás reagují tak, že mnohem důsledněji hospodaří, ba šetří. Nic to však nemění na ostatních zvycích, mezi něž se u Čechů na jedno z předních míst řadí cestování. Ať už do blízkého zahraničí (třeba na prodloužený víkend), nebo za krásami vlasti, tady se vyplatí zásobit se „z vlastních zdrojů“… Ke slovu se tu dostává i regionální gastronomie. Bývá dosažitelnější a souvisí se snahou konzumovat potraviny kvalitní, o kterých něco předem víme a které nás nezklamou. Odtud už není daleko k iniciativě, léty osvědčené pod názvem Česká chuťovka. Díky této soutěži, do které se hlásí rok od roku stále více českých producentů všech druhů potravinářského zboží, se trvale obohacuje nabídka, vznikající čistě z domácích surovin. A kdo by, vyhladovělý po celodenním turistickém programu, nesáhl po něčem chutném, o čem je předem informován?
Česká chuťovka si jako nezávislá iniciativa potravinářských odborníků získala za 15 let své existence respektované postavení mezi uznávanými značkami kvality potravin vyrobených v České republice. Mnozí výrobci se proto do soutěže opakovaně rádi vracejí. Loga České chuťovky a Dětské chuťovky zákazníkům sdělují, že jimi označené potraviny jsou nejen kvalitní, ale vynikají i skvělou chutí, což většina spotřebitelů nepodceňuje. Získaná ocenění Česká chuťovka a Dětská chuťovka pro úspěšné výrobce představují marketingový nástroj při jejich komunikaci s potenciálními zákazníky. Výsledky letošní soutěže potvrdily, že ocenění čeští potravináři si zaslouží respekt, když v dnešní turbulentní době a ve značně nejistých ekonomických podmínkách zvládnou nejen udržet vysokou kvalitu své produkce, ale přicházejí i s řadou zlepšení a inovací. Právem by si zasloužili i promyšlenější systémovou podporu ze strany vlády a příslušných institucí ve vytváření férových tržních podmínek, potravinová bezpečnost by měla patřit mezi nejvyšší priority dneška.
Letošní 15. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2023 a Dětská chuťovka 2023 proběhl pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, prezidenta Agrární komory Jana Doležala a prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy. Uspělo 39 českých firem, jejichž představitelé převzali na slavnostním vyhlášení výsledků 2. listopadu v Národním zemědělském muzeu v Praze ocenění za nejchutnější potraviny vyrobené v České republice. Značkou ČESKÁ CHUŤOVKA 2023 se tak může nově pyšnit 140 výrobků a značkou DĚTSKÁ CHUŤOVKA 2023 pak dalších 17. Titulem Rytíř české chuti byl poctěn Petr Kosiner, který se jako šéfkuchař a tvůrce originálních receptur zasloužil o to, že společnost Knedlíky Láznička „povýšila knedlíky na umění“ a její oblíbené výrobky tak získaly již desítky ocenění. Přítomní novináři pak ze všech letošních vítězných výrobků vybrali – dle nich - tři úplně nejchutnější: Paštiku s brusinkami bez „Éček“ z rodinného řeznictví Hudera a syn, RIB EYE STEAK s Chipotle Jalapeňos MEXIKO od firmy MASO UZENINY POLIČKA a Brynzáky Láznička od Knedlíků Láznička.
Kdo si chce na svých cestách pochutnat na čerstvě oceněných českých potravinách, nalezne jejich přehled spolu s dalšími informacemi na www.ceskachutovka.cz nebo na www.facebook.com/ceskachutovka. Zkušení mi dají za pravdu: věnovat přípravě svých cest patřičnou pozornost se vyplatí – nejen vhodné oblečení, mapy, jízdní řády apod., ale i dobré občerstvení jsou toho součástí.
Miroslav Navara/TZ