speciality Burgundska
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Burgundsko je inspirované vznešeným životem dávných velkovévodů a je ideální pro ty lidi, kteří mají tu správnou chuť k jídlu. Tento vinorodý region produkuje nejlepší dušené hovězí na světě boeuf bourguignon: hovězí mírně vařené v červeném víně aspoň 4 hodiny spolu s houbami, bílými cibulkami a plátky slaniny.
Chutná drůbež z Bresse, vykrmovaná obilím, je šlechtou mezi francouzskými kuřaty a slepicemi. Za ochutnání stojí připravené tím nejjednodušším způsobem, pečené nebo dušené.
Nejjemnější bifteky se připravují z hovězího masa z bílého plemene skotu, který chovají v Charolaisu na jihu Burgundska.
Dijonskou specialitou je omáčka z dijonské hořčice a la dijonnaise, ochucená kyselou šťávou z burgundských hroznů. Další dijonskou specialitou je jambon persillé (šunka s petrželkou).
Hlemýždi (escargots) se většinou dovážejí z východní Evropy, protože je po nich silná poptávka, ale Burgunďané k nim stále nedokáží připravit nejlepší omáčku z másla, česneku a petrželky, která se podává také k žabím stehýnkům (cuisses de grenouilles) z oblasti Dombes.
K nejproslulejším burgundským sýrům patří Epoisses a Soumaintrain s navlhlou oranžovou kůrou.