Loading...
Vipavská dolina
Cestou do KOBARIDU jsme projížděli Vipavskou Dolinou. Leží na jihozápadě Slovinska poblíž hranic s Itálií. Jedná se o bývalou, dnes již vyschlou zátoku moře, jež má velmi kvalitní půdu, bohatou na minerály. Hornaté území kolem slovinsko - italských hranic dostalo jméno Kras*. Mísí se tu kontinentální a středozemní podnebí (studený silný vítr s teplým počasím).
Turisty sem láká kultura, příroda, také výborné sýry a vína. Nachází se tu Vipavská vinná stezka. Vinařství je v tomto úrodném údolí hlavní zemědělskou činností. Na 2 300 hektarech se pěstují a vyrábí nejlepší vína na celém Slovinsku (z červených je to hlavně Merlot a Sauvignon a z bílých Zelen a Pinela). V místních sadech se pěstují meruňky, třešně a broskve.
Kraj je též známý výrobou nejlepšího pršutu. Kraški pršut * se dělá nejčastěji z vepřové kýty. Maso se nejprve na několik týdnů nasolí a poté dlouhé měsíce "zraje" (sušením v proudu čerstvého vzduchu). Na Vipavě fouká suchý vítr, zvaný bóra. Tento vítr je příznivý pro výrobu již zmíněného pršutu. Bóra je velmi silný, lidé prý musí své střechy zatěžovat kameny, aby se zabránilo odtržení střešní krytiny.
Ale zpět k pochutině. Šunka se krájí ručně na slabé plátky.
Na kraški pršutu jsme si společně s vínkem velmi pochutnali.
*Kraški pršut - název je odvozen od kraje, ve kterém se vyrábí.
Články s výletem související: