Gastroturistika se STEZKAMI DĚDICTVÍ MIKULOV
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Časová náročnost: 8 h
Délka trasy: 12 km
Mikulov je slovy českého básníka Jana Skácela „kusem Itálie přeneseným boží rukou na jižní Moravu“. Pana Skácela k této myšlence inspirovala zřejmě ona pitoreskní architektura a samotné zasazení města do vápencového okolí. Gastronomie je však v tomto městečku na Jižní Moravě ryze česká. Pojďme společně na jednodenní výlet plný kvalitní české a staročeské kuchyně, historických památek i přírodních skvostů.
Mikulovsko je již od středověku dotvářenou krajinou, plnou rybníků, sadů a zejména vinic. Není divů, že právě z této oblasti pochází kvalitní suroviny, jako jsou kapři a candátí, známe meruňky a švestky, ale především vína. Místní plodiny tak tvoří základní ingredience tradiční moravské kuchyně. V ní pak s trochou umu najdeme vlivy národních kuchyní staré monarchie – vídeňské, židovské a maďarské.
Než se vydáme na náš jednodenní výlet, je potřeba se kvalitně nasnídat a posilnit. Restaurace na celý dnešní den vybíráme z průvodce dobrými restauracemi Stezky dědictví (www.stezky-dedictvi.cz), který sdružuje restaurace s tradiční českou kuchyní. Na snídani nás zve pan Martinčák majitel stejnojmenného hotelu (www.hotelmarcincak.cz). Kromě běžné snídaně jako jsou míchaná vajíčka, párky a nespočet druhů sýrů ochutnáváme i domácí škvarkovou pomazánku, která nás zcela zasytila. Ač místní jídelní lístek nabízí nespočet gastronomických lahůdek, dnes se zde nezdržujeme více, protože nás čeká celodenní cesta po krásách Mikulova.
V duchu se přesouváme do 16.století, kdy část Mikulova v těsném sousedství zámeckého vrchu byla obydlená židovským obyvatelstvem a postupně se vyvinula v rozsáhlé židovské ghetto a fyzicky směřujeme do centra města. Z původních tři sta sedmnácti židovských domů zůstalo do současnosti domů devadesát, z čehož je polovina chráněna jako kulturní památka. Naše kroky vedou celé dopoledne po Naučná stezce židovskou čtvrtí. Ta obsahuje na více než kilometrové trase celkem 13 zastavení. Procházíme Horní synagogu, která je jedinou na Moravě dochovanou synagogou tzv. polského typu a kterou si za poplatek 20 Kč prohlížíme. Stejný poplatek platíme na Židovském hřbitově, kde se nachází Kolem 4 000 náhrobků. Nejcennější a zároveň nejnavštěvovanější částí je rabínský vršek s náhrobky mikulovských a moravských zemských rabínů a tak i na tento unikat míříme a končíme prohlídkou židovských domů na ulici Husova . Tato ulice se stává naší cílovou stanicí pro oběd a to konkrétně dům s popisným číslem osm – Hotel Tanzberg (www.hotel-tanzberg.cz) Ten se nachází v historickém domě bývalého židovského rabinátu, kde v letech 1553-1573 působil jako zemský rabín Rabbi Löw, podle pověsti tvůrce proslulého Golema. Zde můžeme kromě tradičních pokrmů české kuchyně ochutnat i netradiční recepty ze švestek a povidel. Povidla byla totiž od 19. století nejtypičtějším produktem židovského Mikulova. Pouštíme se do objednávek a za chvíli máme od příjemné obsluhy na stole kuře dušené se švestkami a švestkový cimes - nejsladší židovské jídlo. Posilněni košer surovinami kvalitně upravenými do podoby chutných pokrmů a novými informacemi o židovské kuchyni se vydáváme tentokráte za krásami naší přírody a to do Jeskyně Na Turoldu.
Jeskyně Na Turoldu je největší a nejvýznamnější jeskyně Pavlovských vrchů. Délka všech chodeb, síní a dómů přesahuje 1 km. Jsme unešení krásnou výzdobou a nikdo nelituje vstupného 80 Kč. Odtud se vydáváme přes historické náměstí, kde obdivujeme dům U Rytířů se sgrafitovou výzdobou a tzv. kanovnický dům a Kolem Dietrichsteinské hrobky směřujeme na dominantu města - Svatý kopeček. Na vrcholu Svatého kopečka se kocháme poutním kostelem sv. Šebestiána, zvonicí a křížovou cestou. A protože nás všechny skvosty architektury a přírody zmáhají, již z vrcholku vyhlížíme místo, kde bychom ochutnali další pokrmy z české gastronomie.
Tím místem je tentokráte hotel Templ (www.templ.cz), který stejně tak jako Hotel Tanzberg leží v malebné ulici Husova. Zde ochutnáváme tradiční lokální produkt a to Pečený filet z pohořelického kapra, restované brambory se slaninou, someliér nabízí vína z blízkých vinic a u doušku bílého vína si sdělujeme zážitky z příjemného dne v Mikulově. Obohatili jsme své znalosti z oblasti židovské kultury, speleologie,ale také gastronomie.
Mgr.Pavel Pichler