Köglerova naučná stezka Krásnolipskem
Tipy na výlet • Do přírody • Na hory
Kam a jak jedeme?
Vyrazíme opět do nejservernějšího kouta naší republiky do Šluknovského výběžku a projdeme se krásnou zdejší přírodou , dozvíme se o ní zajímavé věci.
Za čím jedeme?
Köglerova naučná stezka Krásnolipskem:
Stezka začíná na náměstí v Krásné Lípě, přímo vedle domu Českého Švýcarska. Byla vytvořena krásnolipským rodákem Rudolfem Köglerem, který byl původně textilníkem, ale díky jeho velké lásce k přírodě mohla vzniknout tato vůbec první naučná stezka na našem území. Původně byla dlouhá 12 km a obsahovala 70 naučných cedulí vedla pouze od Vápenky u Doubice do Kyjova. Vroce 2006 však byla obnovena a v současné době tedy začíná v Krásné Lípě, vede přes Vápenku u Doubice, Kyjov, Kyjovské udolí, Vlčí Horu, Sněžnou, Krásný Buk a Končí opět v Krásné Lípě. Je tedy o něco delší, konkrétně se z původních 12 km protáhla na 22,6 km a obsahuje 39 zastávek snaučnými cedulemi.Její barva je naučná zelená a objevuje se i na turistických rozcestnících během trasy. Trasa cesty je opravdu dobře značena a vede celou dobu opravdu přírodou (vyjma pár úseků, kde přecházíte vozovku)
Díky této stezce se dozvíte mnoho zajímavých informací z historie kraje, něco o geologii a geomorfologii Šluknovského výběžku, ale též co se týče zdejší fauny a flóry, lesních škůdcích, letokruzích, Labských pískovcích.... . Projdete se krásnými místy - za zmínku určitě stojí úsek kolem Kyjovského hrádku , úsek skalního řícení, oblast kolem Vlčí hory a mnoho dalšího.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
tentokrát napíši i to co nedoporučuji, a to konkrétně hotel Beseda na náměstí v Krásné Lípě, spíše rozhodně doporučím Továrnu tamtéž či hospodu "na Fakultě" v Kyjově
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
úsek Kyjovského hrádku s žebříky a schody mezi skalami ale je spousta dalších krásných míst, které si můžete vybrat jako svá oblíbená.
Ostatní informace
bez vstupů, není zde žádná památka, kde by se vstupné muselo platit, jediné za co utratíte je případné jídlo a pítí v restauraci či hospůdce.