Loading...
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Pokud vyrazíte na dovolenou na Kypr, pak si jistě nenechte ujít návštěvu některé z taveren. Chápu, že loučení s „all inclusive“ ve vašem hotelu bude srdcervoucí, ale nebudete litovat. Hotelová strava je na špičkové úrovni, ale je částečně uzpůsobena pro turisty, kteří mají své stravovací návyky a nejsou je třeba ochotni moc měnit. A ono lze těžko považovat opečený bratwurst za typicky kyperské jídlo. Návštěva taverny a ochutnávka místních specialit vám tak jistě dodá další střípek do mozaiky zážitků z dovolené na tomto krásném ostrově. A nikde není psáno, že to nemůže být zážitek nejsilnější…
Pro seznámení se s místní kuchyní není lepší volba než Meze. Pokud jste se s tímto termínem ještě nesetkali, pak vězte že jde o způsob podávání pokrmů – zde opravdu podtrhuji to množné číslo – kdy je vám postupně servírováno několik různých chodů. Není to tedy volba pro nějaké askety, ale pro pořádné jedlíky!!! Jednotlivé chody vám postupně přistávají na stole, je tedy dobré věnovat pozornost postupnému vyprazdňování dříve přinesených talířků a mističek, aby byl prostor pro nové – jinak hrozí, že budete doslova zavaleni lavinou ze všech těch dobrot. Meze a jejich obsah se mohou lišit tavernu od taverny, ale hrubá osnova je většinou stejná. Na co se tedy můžete těšit? Začíná se salátem – tradiční ingredience jako je okurka, rajčata, papriky, salát, cibule, olivový olej atd. často také doplňují stonky celeru. K salátu bývá podáván opečený bílý chléb (pokapaný olivovým olejem a posypaný kořením). Zároveň bývá podávána omáčka z jiker, z drceného sezamu (chutná trochu jak burákové máslo), tzatziky, různé druhy oliv a také bramborová kaše jemně ochucená česnekem. Tady na vás chci trochu apelovat – necpěte se tolik tím salátem a chlebem (i když je to tak dobrý!!!), čeká na vás ještě dalších minimálně 10 chodů. Přesný počet chodů se těžko určuje, většinou to bylo do 15. Ani nevím, je-li nějaký počet určen – nebo to do vás obsluha pere podle toho, kolik vydržíte :o))). Po lehkém salátu začne pozvolna přituhovat – vinné listy plněné rýží a zeleninou s lehce nakyslou chutí bývají často podávány s karbanátky (z masa i zeleniny). Na dalším talířku pak najdeme grilovaný sýr – ten je poměrně slaný a tuhé konzistence (neroztéká se). Jednou jsme ho měli i ve variantě „na sladko“ zalitý sladkým sirupem a to byla opravdu vynikající kombinace.
A aby toho nebylo málo, dojde i na „fialovou“ klobásku (barvu získá od přidaného vína). A protože je třeba k tomu něco přikousnout, hodí se vařené brambory s rajčatovou zálivkou, případně hranolky a kuskus (opět s rajčatovou omáčkou). Další přílohou pak mohou být zelené listy (jde o hojně rostoucí místní rostlinu) promíchané s vajíčkem – nejde o špenát, ani to tak nechutná, ale vypadá to podobně. A když už máme nějaký ten „předkrm“ v sobě, proč si nedat i nějaké to masíčko? Tak třeba špíz z vepřového, kuřecí kousky na grilu, nebo pěkně vypečený kus vepřového bůčku. Vše si pokapávejte citrónovou šťávou – je to zdravé a pomáhá to v trávení. Teď už začínají lapat po dechu i ti největší jedlíci. Ale na prostoje není čas, přichází Mousaka – krásně zapečená a vláčná se na vás doslova směje. V tomto momentu už patrně rezignujete a pokaždé když se otevřou dveře od kuchyně se budete chtít schovat někde v koutku s přáním – „proboha už mě nechte“! Ale nebude vám přáno, personál si vás vychutná ještě alespoň jedním, dvěma chody a rozdrobí tak vaše gastronomické sebevědomí na atomy.
A protože místní personál nezná slitování, dojde ještě na dezert (např. proslazená a naložená pomerančová kůra, fíky, nebo ořechy) a na závěr kyperská káva (hodně silná, velmi jemně mletá) s několika stupni sladkosti (nutno oznámit při objednávání).
Samostatnou kapitolou je pak Meze ve „Fish taverně“ – pokud jste milovníky „mořských potvor“, tak si je určitě nenechte ujít. Okusíte vše - od mušlí, chobotnic, nebo krevet - po ryby všech velikostí.
O Kypru se u nás tak nějak traduje, že jde o dražší destinaci – což rozhodně nemohu potvrdit. Meze si dáte už cca od 15 - 20 Euro na osobu a to je vzhledem ke kvalitě a množství podávaných pokrmů velice slušná cena. Meze se dělá minimálně pro 2 osoby, ideálně čím více, tím lépe.
A pokud spořádáte vše co vám obsluha přinese, máte můj hluboký obdiv…