Zámek Blatná - Blatenská ryba
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Jedeme do Blatné, podívat se na vodní zámek a při té příležitosti si zajdeme nakoupit něco k snědku z darů naší země resp. našich rybníků.
Blatná leží 95 km jižně od Prahy a přibližně ve stejné vzdálenosti od rakouských a německých hranic. Uprostřed bažin byl postaven blatný hrad, o němž je první písemná zmínka r. 1235 a podle kterého dostala své jméno i při něm vyrůstající osada. Nejstarší částí hradu je částečně dochovaná románská centrální kaple z doby kolem roku 1220.
Nejvýznamnější doba hradu začíná v 15. století příchodem rodu Lvů z Rožmitálu V této době dosahuje rod svého vrcholu. Sestra blatenského Lva z Rožmitála (1446-1485) Johanka, se provdala za Jiřího z Poděbrad a stala se českou královnou. V průběhu 15. století byla postavena většina budov, ze kterých vyniká zejména obranná věž s nástěnnými malbami z roku 1480 a pozdně gotický palác s trojbokými arkýři. V tomto období vznikly i malby v Rytířském sále. Starý hrad se rozrůstal dalšími stavbami za pozdějších majitelů hrabat z Rozdražova a v 18. století za Hrabat Serenyiů.
V roce 1798 získávají Blatnou Hildprandtové z Ottenhausenu, za kterých byly prováděny v první pol. 19. století vnitřní úpravy i regotizace celého objektu stavitelem B. Gruberem. Hildprandtova rodina pokračuje i nyní v rozsáhlé rekonstrukci zámku a jeho okolí. Z dřívější obory byl upraven velký anglický park, pod staletými stromy jsou dosud uchovány sejpy - zbytky po pradávném rýžování zlata. Park je celoročně přístupný návštěvníkům. Zámek a město Blatná jsou s vodou a rybníkářstvím historicky svázány, proto nikoho nepřekvapí, že zde v současnosti sídlí společnost Blatenská ryba spol. s r.o. www.blatenskaryba.cz . Pokud máte zájem, můžete si svoji vlastní rybu chytit sami – na sportovní a relaxační rybolov jsou tu připraveni (pruty a další vybavení si vezměte své). Pokud nechcete pokoušet osud a mít zaručený úspěch, můžete si v podnikové prodejně této společnosti zakoupit široký sortiment ryb a rybích specialit.
Najdeme zde hlavně typicky české ryby (kapr, štika, lín, sumec, candát, pstruh) ale i ty „nepůvodní“ či mořské jako je amur, tolstolobik, nebo losos. Ryby jsou k dostání jak živé (čerstvé), tak i mražené. Samostatnou kapitolou jsou pak rybí speciality – např. rybí: salám, sekaná a klobása. Ale tou pravou pochoutkou jsou hlavně ryby uzené. Vybere si opravdu každý, v nabídce je podle sezóny až 20 druhů uzených ryb. Ne náhodou, proto jeden ze stěžejních výrobků - blatenský Kapr uzený – porcovaný pro svoji harmonickou chuť, vůni a kvalitu získal ocenění v projektu Ministerstva zemědělství ČR „Regionální potravina“.