Loading...

5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanu

Tipy a novinky

Zkušení cestovatelé říkají, že chcete-li důkladně poznat nová místa, je nejlepší prozkoumat je hezky po svých a spát přitom ve stanu. Zeptali jsme se proto odborníků, na co si dát při výběru stanu pozor, aby se v něm při dovolené dobře bydlelo.

„Jednou z důležitých věcí, kterou je nutné si před nákupem ohlídat, je vstup do stanu. Pokud je vchod příliš úzký nebo nízký, může zvláště vysokým nebo hůře pohyblivým lidem stanování dost znepříjemnit. Proto radím – pokud to jde, nechte si stany rozdělat a vyzkoušejte je – například na každoroční Výstavě stanů a vybavení do přírody. Snadno tak v praxi zjistíte, zdali je pro vás stan dostatečně vysoký a jestli má rozumně vyřešené vstupy a předsíně,“ doporučuje Vít Hruška z e-shopu s outdoorovým vybavením 4camping.cz, kde najdete veškeré potřebné vybavení do přírody.

Puťák, nebo kemp?

Ideální je, pokud vám prodavač umožní, abyste si sami vyzkoušeli stan složit a rozložit. Hned budete vědět, jak je to obtížné – zdali to zvládnete sami, nebo bude nutné zapojit celou rodinu. „Jestliže si stan pořizujete hlavně pro putování přírodou, kdy lze očekávat, že ho budete dennodenně večer stavět a ráno zase skládat, určitě si připlaťte za model s duralovými tyčemi, které lépe odolávají častému ohýbání a povolování. Pokud se však chystáte zakotvit v kempu, kde stan bude stát třeba týden na jednom místě, bez obav zvolte laminátové nebo durawrapové pruty – poslouží vám perfektně,“ radí odborník Vít Hruška.

Tip pro vás: Durawrap je laminát s povrchovou úpravou, která mírně zvyšuje cenu, ale podstatně prodlužuje životnost. Navíc – pokud se tyč zlomí, zůstává místo zlomu hladké, na rozdíl od roztřepeného duralu.

Jděte do tunelu!

O tom, zda se budete ve stanu cítit pohodlně, do velké míry rozhoduje tvar jeho konstrukce. Mezi nejprodávanější patří kopule, které dobře odolávají větru, jednoduše se staví a dají se přenášet i postavené. Ovšem velké výhody nabízejí i tunelové stany, které nejlépe využívají vnitřní prostor, jsou prostornější a rychle a jednoduše se staví. Je zvláštní, že právě u nás je odlišná situace oproti ostatním západoevropským trhům, kde tunely u zákazníků jasně vedou. „U nás se zatím více prodávají kopule. Důvodem je nejspíš fakt, že tunely vyžadují kotvení, čehož se někteří zákazníci zcela zbytečně obávají. K postavení přitom stačí pouhé 4 kolíky. Anebo klidně 4 kameny, 4 cepíny nebo 4 lyže,“ říká Vít Hruška ze serveru 4camping.cz a vyjmenovává další přednosti tunelové konstrukce. „Díky relativně krátkým tyčím, které se nikde nekříží, se tunel velmi rychle a snadno staví. Navíc má vždy vnější konstrukci, tedy je možné stavět obě vrstvy najednou. Jestliže má stan navíc systémy urychlující stavbu, jako například na jedné straně zapošité tunýlky, zvládnete jeho postavení za polovinu času oproti stavbě kopule.“ A pokud se stále nemůžete rozhodnout, který z typů konstrukcí vybrat, můžete po vzoru chytré horákyně zvolit kombinovaný stan, jehož základ tvoří kupole a na ni jsou napojené tunely ložnic.

Budiž světlo

Při výběru stanu ovšem věnujte pozornost nejen technickému řešení, ale také použitým materiálům, které například ovlivňují, kolik budete mít uvnitř stanu světla. O tom rozhoduje kromě barvy a gramáže látky také její technologická úprava. Tropika a podlážky moderních stanů dnes vznikají převážně z polyesteru nebo nylonu. Avšak oba materiály nutně potřebují zátěr, který jim dodá voděodpudivost. K tomu slouží polyuretan nebo silikon. „Výhodou je ripstopová technologie úpravy tropika stanů, díky níž je tkanina pevnější, a pokud přece jen dojde k jejímu poškození, trhlina by se neměla snadno a rychle šířit dál. Tato úprava přináší i větší průsvitnost tropika, díky níž proniká do stanu dvakrát tolik světla, než když se použije klasický materiál bez ripstopu,“ přidává zajímavý tip Vít Hruška z 4camping.cz a dodává, že u podlážek se nejčastěji používá kombinace nylonu s vnitřním polyuretanem. Takový materiál je velmi pevný, mechanicky odolný, nepřidá stanu na hmotnosti ani nijak nenavyšuje cenu.

Co si ohlídat před nákupem:

+ pohodlný vstup do stanu

+ vhodný tvar konstrukce

+ materiál tyčí

+ materiál tropika

+ provedení podlážky

 

Produkty:

Tunelový stan pro nadšené cestovatele

Prostorný tunelový stan Coleman Tasman 3 je ideální volbou pro nadšené cestovatele.

Lomená konstrukce tunelového turistického stanu Tasman 3 zvětšuje výšku stanu a zároveň zvyšuje odolnost konstrukce proti větru. Zdvižená podlážka zajišťuje ochranu předsíňky před přívaly vody a bláta. Díky nadměrně prostorné předsíni se dvěma vchody se dá ve stanu pohodlně fungovat i za špatného počasí. Prodává www.4camping.cz za doporučenou cenu 3 509 Kč (cena se může změnit, sledujte ji zde: https://www.4camping.cz/p/stan-coleman-tasman-3/?gclid=CNKBjZ3CydICFUSeGwodU-cJQw).

Stan pro celou rodinu

Stan Coleman Trailblazer 5 Plus je vysoký a prostorný stan předurčený svým komfortem pro pobyt v kempu. Jeho stavba je velmi jednoduchá, obytný prostor má výšku k stání, v předsíni se dá pohodlně pracovat, vařit nebo jen sedět u stolu. Podlážka v předsíni stanu je vyjímatelná a má zvýšené konce, což zabraňuje průniku nečistot zvenčí do předsíně stanu. K dispozici jsou tři velké vchody. Koupíte na www.4camping.cz za doporučenou cenu 4 999 Kč (cena se může změnit, sledujte ji zde: https://www.4camping.cz/p/stan-coleman-trailblazer-5-plus/).

 

Stan pro dva

Stan Vango Soul 200 je ideální v případě, kdy upřednostňujete nízkou váhu a rychlost postavení stanu. Díky speciální tunelové konstrukci ho postavíte opravdu rychle. Nízký stan Soul je odolný vůči nepřízni počasí a tropiko se dá postavit jako první. Za deště tedy můžete nejprve vztyčit svrchní stan a až poté do něj vepnout stan vnitřní. Také balení stanu je rychlé a jednoduché díky kompresnímu vaku. Koupíte na www.4camping.cz za doporučenou cenu 2 061 Kč (cena se může změnit, sledujte ji zde: https://www.4camping.cz/p/stan-vango-soul-200/).

4camping.cz vás vybaví do přírody

4camping.cz je e-shop s outdoorovým vybavením, který nabízí veškeré vybavení do přírody od stanů, přes oblečení, spacáky, karimatky, obuv, batohy, kempinkový nábytek až po nejrůznější doplňky, jako jsou věci na vaření či čelovky. V rubrice Poradna najdete spoustu praktických tipů a doporučení odborníků.

Poslední aktualizace: 19.4.2017
5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanu na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí 5 věcí, na které si dát pozor při výběru stanu

Ice Magic - ledové sochy
Ice Magic - ledové sochy
Tipy na výlet
Na dnešní výlet jedeme autobusem č. 135 z Florence do zastávky na znamení…
0.1km
více »
Koronavirus & cestování - aktuální informace, rady a doporučení
Koronavirus & cestování - aktuální informace, rady a doporučení
Tipy a novinky
AKTUÁLNÍ INFORMACE O CESTOVÁNÍ DO ZAHRANIČÍ Poč…
0.1km
více »
Českému rozhlasu bude 95 let, oslavy vyvrcholí koncertem v Riegrových sadech
Českému rozhlasu bude 95 let, oslavy vyvrcholí koncertem v Riegrových sadech
Tipy a novinky
Český rozhlas oslaví 18. května 95 let, které uplynou od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání. Půlkulaté jubileum doprovodí speciální…
0.1km
více »
Ptačí obelisk
Ptačí obelisk
Památník
V severovýchodní části Riegerových sadů stojí 4,5 vysoký trojboký pískovcový obelisk z počátku 19. století. Obelisk zdobí ptačí reliéf, podle kterého se mu říká Ptačí obelisk.…
0.2km
více »
Jedete na Velikonoce do zahraničí? Víme, co byste neměli podcenit
Jedete na Velikonoce do zahraničí? Víme, co byste neměli podcenit
Tipy a novinky
Víkend prodloužený z obou stran přímo láká k výletům za hranicemi…
0.2km
více »
Procházka Prahou
Procházka Prahou
Cestopisy
Opět po nějakém čase jsem se rozhodl navštívit matičku Prahu. Už jsem tu…
0.2km
více »
Rajská zahrada - Praha 3
Rajská zahrada - Praha 3
Tipy na výlet
Praha 3 - Riegrovými sady a Vysokou školou ekonomickou tramvaj číslo 9,…
0.3km
více »
ClockRoom - úniková hra / escape game
ClockRoom - úniková hra / escape game
Zábava, atrakce
ClockRoom je živá a originální úniková hra v Praze. Plná dobrodru…
0.3km
více »
5 tipů pro pohodu a energii na výletech
5 tipů pro pohodu a energii na výletech
Tipy a novinky
Turistika pomáhá vést zdravější život. Je o pravidelném pohybu, navíc na čerstvém vzduchu, a…
0.4km
více »
Hlavní nádraží Praha
Hlavní nádraží Praha
Žel. stanice
V provozu je nádraží od 14. prosince 1871, kdy z něj započal prov…
0.4km
více »
Praha (Vinohrady) - Vinohradská tržnice  (Pavilon)
Praha (Vinohrady) - Vinohradská tržnice (Pavilon)
Dům, budova
Vinohradská tržnice je krásnou honosnou budovou bazilikálního typu, která…
0.4km
více »
Prázdné ulice Prahy v době koronaviru
Prázdné ulice Prahy v době koronaviru
Fotogalerie
Koronavirus přinesl mnohá omezení, ale i nevídaný zážitek pro kaž…
0.5km
více »
10 rad, jak vybrat rodinný stan
10 rad, jak vybrat rodinný stan
Tipy a novinky
Dovolená pod stanem je mezi Čechy stále populárnější a …
0.5km
více »
IN Důchodce - nové aplikace PRO DŮCHODCE A SENIORY
IN Důchodce - nové aplikace PRO DŮCHODCE A SENIORY
Tipy a novinky
Přestože sleva na dopravu pro důchodce už není více než 5 let stá…
0.5km
více »
Divadlo Na Vinohradech
Divadlo Na Vinohradech
Dům, budova
Městské divadlo na Královských Vinohradech bylo slavnostně otevřeno 24. l…
0.5km
více »
Praha – Pražský hrad, Katedrála sv. Víta, Vyšehrad, Karlův most, Staroměstské náměstí...
Praha – Pražský hrad, Katedrála sv. Víta, Vyšehrad, Karlův most, Staroměstské náměstí...
Cestopisy
Barevná podzimní Praha Za  návštěvu  hlavního města  České republ…
0.5km
více »
Při cestování se dá ušetřit mnoha způsoby. Jak na to?
Při cestování se dá ušetřit mnoha způsoby. Jak na to?
Tipy a novinky
Cestování je pro mnohé z nás koníčkem, na druhou stranu se nejedná…
0.5km
více »
Tři monumentální kostely na třech rozlehlých náměstích (Praha – Karlín a Vinohrady)
Tři monumentální kostely na třech rozlehlých náměstích (Praha – Karlín a Vinohrady)
Tipy na výlet
Tento tip na výlet je poměrně unikátní cestou po pražských kostelech,…
0.5km
více »
Kostel Sv. Ludmily
Kostel Sv. Ludmily
Kostel
Dne 8. 11. 1888 byl schválen projekt farního kostela sv. Ludmily od architekta Josefa Mockera, který dostavoval i svatovítskou katedrálu. Na místě…
0.5km
více »
Hlavní nádraží
Hlavní nádraží
Dům, budova
Současnou budovu předcházela novorenesanční stavba z počátku…
0.6km
více »
Cesta na Petřínskou rozhlednu přes Pražský hrad.
Cesta na Petřínskou rozhlednu přes Pražský hrad.
Trasa
Tato trasa vznikla tak, že jsem se řídil ve většině případu dle informačních cedulí. Pro rodáky a obyvatele Prahy se může zdát tato…
0.6km
více »
Praha
Praha
Hlavní město
Praha je hlavním a největším městem České republiky. Leží na řece Vlta…
0.7km
více »
Praha - Palác knihy Luxor
Praha - Palác knihy Luxor
Dům, budova
Palác knihy Luxor najdeme na Václavkém náměstí v samém centru Prahy a je…
0.7km
více »
Praha - procházka historickým centrem
Praha - procházka historickým centrem
Tipy na výlet
Jedu vlakem do Prahy, projít centrum a udělat nějaké fotky. V dnešní…
0.8km
více »
Jeruzalémská synagoga
Jeruzalémská synagoga
Dům, budova
Nejmladší, avšak největší synagogální stavba v Praze byla zbudovaná architektem W.Stiassnym roku 1905 - 1906 v…
0.8km
více »
Praha - Vinohrady
Praha - Vinohrady
Městská část
Vinohrady sousedí se Starým městem a rozkládají se východně od Wilsonova …
0.9km
více »
Kostel svatého Jindřicha a svaté Kunhůty v Praze.
Kostel svatého Jindřicha a svaté Kunhůty v Praze.
Kostel
Založen byl jako farní kostel Nového Města Pražského v roce 1348. Postavil…
0.9km
více »
Václavské náměstí
Václavské náměstí
Městská část
Název nese od roku 1848 podle raně barokního pomníku sv.Václava, původně…
0.9km
více »
Hlavní město Praha
Hlavní město Praha
Hlavní město
Praha je hlavní a současně největší město České republiky. Leží m…
1.4km
více »
Staroměstské náměstí
Staroměstské náměstí
Městská část
Staroměstské náměstí, nejstarší a nejvýznamnější náměstí historické Prahy,…
1.6km
více »
zavřít reklamu