Gastro turistika na Jihu
Jako milovníci dobrého jídla rádi cestujeme za gastro zážitky, a proto jsme se rozhodli na podzimní prázdniny vyrazit na dovolenou na jih Čech. Využili jsme navíc i slevy na dovolenou v jižních Čechách, kterou je zde možné na podzim získat v mnoha ubytováních.
Na jihu je také spousta neznámých míst, která vyrážíme objevit. Naše první zastávky jsou Hlubocko a Českobudějovicko. Bydlíme v Českých Budějovicích a nemůžeme se dočkat, až ochutnáme Jižní Čechy! Všechny místa, kde jsme byli ale i ty, které jsme nestihli prozkoumat můžete najít na naší mapě.
Jih je známí hlavně kvůli rybářství, každoročně se zde konají výlovy největších českých rybníků. V Hluboké nad Vltavou jsou výlovy každým rokem doprovázeny říjnovým "Týdnem rybích specialit", který připadá na týden s podzimními prázdninami. Během tohoto týdne jsme ve vybraných restauracích v Hluboké nad Vltavou mohli ochutnat skvělé rybí speciality.
Na večeři jsme vyrazili do slavných Masných krámů. Je to hospoda s nádhernou atmosférou, kde si můžete dát české jídlo a zapít to Jihočeským Budvarem. Večer jsme se vyrazili projít kolem řeky a narazili jsme naStřeleckém ostrově na Coffe on the GO, kde prodávají drinky, se kterýma můžete posedět na soutoku řek.
Na snídani jsme vyrazili naslepo do centra, je tu tolik uliček, že jsme se hned ztratili ale po chvíli jsme hned našli cestu a kavárnu Plachý Café. Je schovaná v průchodu ale zato posezení venku je náramně romantické. Po snídani jsme vyrazili autem do Holašovic. Konají se tu trhy. Nádherné tzv. Selské slavnosti. Vesnička je kvůli dochovaným baráčkům ve stylu selského baroka zapsána v seznamu UNESCO, a proto tady jsou stále typické Jihočeské trhy. Je tu ukázka řemesel, ruční výroby ale hlavně také jídlo! Od cukroví přes Holašovické koláčky až po česká jídla.
Na večeři jsme vybrali Solnici na Piaristickém náměstí. Dříve sloužila jako sklad soli, proto ten název. Je zde spousta hospod ale takhle je nově zrekonstruovaná a má vlastní pivovar. Pivovar se však nenachází přímo v solnici ale o pár desítek metrů vedle, proto je pivo dopravováno do hospody pivovodem, ano opravdu je pod náměstím zakopaný pivovod, který přivádí čerstvé pivo rovnou do hospody.
Praži Café byla volba na další snídani. Snídaně, káva, příjemné prostředí, prostě všechno, co po ránu potřebujete. Před obědem jsme vyrazili na další gurmánský zážitek v Soupculture. Dostali jsme polévku do jedlého kelímku! Opravdu zážitek. Potom jsme měli chuť na burgery z Hadogu, nejlepší burgery vůbec.
Po obědě jsme chtěli prozkoumat sladké kouty Budějc. Jako první jsme narazili na Zmrz.li, což je úžasná zmrzlina. Nebo Vypečený okno, tady prodávají zelňák. Pokud neznáte zelňák tak jednak nejste z jihu a jednak o hodně přicházíte. Pak nás čekala prohlídka Budvaru a jeho ochutnávka. A na večer jsme se posadili do kavárny VLNNA. To je loď na slepém rameni Malše, kde v létě půjčují šlapadla. Kavárna VLNNA pořádá také historické plavby Budějovicemi a tématické plavby do pivovaru Samson. Hned naproti přes vodu je pak restaurace Klika s výhledem na řeku.
Poslední den jsme vyjeli na kolech na Hlubokou a když bychom měli více času určitě bychom vyrazili po stezce kolem Vltavy až do Týna nad Vltavou. Po cestě jsme ochutnali typický jihočeský pikador – to je párek v rohlíku anebo jihočeskou cmundu po Kaplicku, najdete jí v každé jihočeské hospodě. Doporučujeme, opravdová lahůdka! Po jídle v Restauraci Kuki jsme se šli kouknout na zámek Hluboká, ze kterého je nádherný výhled na krajinu kolem.
Zajímavá místa a jídla nemusí být pouze v exotických destinacích ale vždycky vás překvapí i domácí kuchyně a krásy Čech.