Jezero Garda Trentino: nejseverněji položená oblast pro pěstování oliv na světě
Sběr oliv představuje vždy okamžiky plné emocí, zelené zlato od jezera Garda v Trentinu má jedinečnou chuť, která vytváří z každého jídla skvělou rovnováhu mezi vůní a chutí.
Neexistuje žádné jiné místo na světě, kde by se vyráběl extrapanenský olivový olej tak severně, jako u jezera Garda v Trentinu, a to za 46°rovnoběžkou.
Tato zvláštnost společně s vysokou kvalitou oleje je důvodem toho, že některé oleje z horní Gardy získaly prestižní označení DOP (záruka původu).
Extrapanenský olivový olej z oblasti Garda Trentino DOP se vyrábí z ručně sbíraných oliv a to způsobem česáním stromů a třesením stromů.
Původní odrůda
Nejrozšířenější původní odrůdou v této oblasti je Casaliva. Olej, který se z ní vyrábí, je velmi specifický: zelené barvy s nádechem do zlatova, jemný, sladký, i když lehce nahořklý a pikantní se slabou příchutí artyčoku.
Olivové háje u jezera Garda Trentino
Je to krásné na pohled, ale především na ochutnání! Vynikající společně s ostatními místními lahůdkami, jako je místní typ masa carne salada (ať už vařené nebo syrové), ryby z jezera nebo torbolská brokolice.
Sběr oliv u jezera Garda v Trentinu
Sběr oliv v oblasti Trentina je založený na vědeckém způsobu na základě stupně zralosti oliv. Sběr se zahájí, jakmile plody dosáhnou nejvyššího stupně zralosti. Z tohoto důvodu nesmí být sběr předčasný, ani se nesmí protahovat tak, aby byla zaručena nejvyšší možná kvalita a výnos ze sklizně.
Označení D.O.P. Garda Trentino předepisuje, aby byl obsah odrůdy Casaliva alespoň 80 %. Sběr oliv v této oblasti je tak důležitý, že zde byla založena asociace Akademie oliv a oleje, která podporuje zachování, ochranu a rozvoj aktivit spojených s pěstováním oliv a výrobou oleje v této oblasti.
Nikdy nic ze “zeleného zlata” se nevyhodí
Vzhledem k členitosti terénu se sběr oliv uskutečňuje ručně s použitím mechanických prostředků, s kterými se manipuluje vždy pouze ručně.
Další zpracování následuje do 24 hodin od sběru oliv. Tento způsob zpracování nedovolí olivám oxidovat a je tak zaručena nejvyšší kvalita takto vyrobeného oleje.
Po zpracování oliv se ale opravdu nic nevyhodí a všechny zbytky jsou použité také pro výrobu ostatních jedinečných produktů, z oliv jako např. tzv. molche (zbytky oliv po lisování oleje) a ty jsou poté použity na další jedinečné výrobky v oblasti, jako je třeba chleba s molche.
Provázené prohlídky během sklizně oliv
Sběr oliv v oblasti Garda Trentino je svátečním obdobím a je také symbolem různorodosti a bohatství této oblasti. Jestli máte chuť se zúčastit tohoto zázraku sběru nejseverněji pěstovaných oliv, můžete si vybrat z několika akcí, které vám zde nabízíme:
Agraria Riva del Garda. Provázené prohlídky při lisování oliv pro skupiny alespoň 15 osob s možností ochutnávky oleje a to od pondělí do pátku v časech 8.30-12.30 a 15.00-19.00. Momentáně se není možné účastnit sběru oliv a prohlídky olivových hájů při sklizni.
Laghel 7 Agritur. Nabízí prohlídky olivových hájů v průběhu sklizně oliv, bez možnosti přímé účasti na sběru.
Azienda Agricola Rigatti. Také tento rok nabízí svým klientům den mezi olivovníky a vinicemi při sklizni těchto plodů ve venkovském stylu.
Madonna delle Vittorie: Sběr oliv začne od 20. října (cca) a na objednání se pořádají prohlídky při sběru a lisování oliv doplněné ochutnávkou olivového oleje a vína.
Až seberete všechny olivy ze stromu a zhodnotíte bohatství své sklizně, ucítíte klid a vděk vůči matce přírodě a snad trochu znaveni námahou, vdechnete z plných plic jejich vůni. Sedíc ve stínu staletého olivovníku poděkujete přírodě a oceníte své rozhodnutí prožít ne úplně odpočinkovou dovolenou v oblasti Garda Trentino, z které si odnesete nové zážitky a zkušenosti.
Další informace: www.gardatrentino.it