Loading...

Korutany - ještě více zábavy na sněhu a sjezdovkách na jižní straně Alp

Tipy a novinky

Přijeďte a zažijte, sotva lze někde jinde najít místa, kde se sliby plní doslova tak, jako v Korutanech na slunečném jihu Rakouska. Tady se zimní sny stávají skutečností a to ve formě nekonečných lyžařských zážitků na širokých, perfektně upravených sjezdovkách a také díky množství nabídek i pro ty, kteří neholdují lyžařským sportům. Na tichých horských chatách lze vychutnávat výtečné speciality korutanské alpsko-jadranské kuchyně, užít si alpské tradice i uvolňující zimní wellness. To vše se nachází stranou ruchu masové turistiky, přitom nechybí jižanská pohoda.

Korutany jsou díky své výhodné geografické poloze v alpsko-jadranském regionu obdařeny slunečními paprsky – hosté si tady vychutnávají zimní klima s dostatkem sněhu také díky tomu, že zde je až o 100 slunečných hodin více než v jiných lyžařských střediscích na západních hřebenech Alp. V sezóně 2013/14 byly Korutany vyhodnoceny jako region s největším množstvím sněhu v Alpách. Mölltalský ledovec byl nejen pro svou jistotu sněhu v lyžařském centru vyhlášen vítězem testu lyžařských středisek na největším světovém testovacím portálu.

Foto: Bekmen

Korutanská zima nabízí širokou paletu zimních aktivit a zážitků. 24 lyžařských středisek – některé dosahující až do nadmořské výšky 3000 metrů, jiné naopak přívětivé a vhodné pro rodinnou dovolenou - všechny se postarají, aby tu zaručeně každý našel svou sjezdovku snů. Některá střediska se počítají k nejlepším v Rakousku resp. v Evropě. Vysoko je hodnoceno podle portálu horských sportů www.bergfex.at středisko Nassfeld a při testu portálu Skiresort.de vyšel dokonce v evropském měřítku jako špičkové středisko. K tomu všemu si udělá v Korutanech opět svou zastávku Světový pohár ve sjezdovém lyžování 2015: 10./11. ledna přijedou nejrychlejší lyžařky na světě do Bad Kleinkirchheimu, změřit si své síly ve sjezdu a obřím slalomu pro kombinaci.

Co těší hosty, stejně jako domácí, je obzvlášť výhodná nabídka, nejen pro rodiny. Permanentka Topskipass Kärnten-Osttirol-Gold stejně jako mnoho místních skipasů a paušálů fungují jako vstupenky pro různé další služby zdarma.

Lyžování pro rodiny, začátečníky i znovu začínající

Foto: Bekmen

V Korutanech se cítí příjemně nejen profesionální lyžaři, Korutany platí jako perfektní zimní destinace i pro rodiny a znovu začínající lyžaře. Takřka 850 kilometrů sjezdovek ve 30 korutanských a východotyrolských lyžařských střediscích, které jsou povětšinou hodnoceny nezávislými testy nejvyššími známkami, nabízejí především pohodlné a bezpečné pozvolné rodinné sjezdovky bez dlouhého čekání ve frontách u lanovek. A když na hory vyrazí milovníci svobody a adrenalinu, čekají na ně sjezdovky s boulemi, freerideové areály a funparky. Ano, až do Velikonoc, kdy už v údolích zpívají první ptáci a cyklisté netrpělivě sedlají své bicykly, si tady na kopcích lyžaři stále ještě užívají slunka a sněhu.

Lyžaři se učí se zárukou úspěchu

Kurzy s certifikovanými korutanskými lyžařskými školami zaručují, že každý se rychle naučí své první obloučky na lyžích. Proto jsou opět i pro tuto sezónu kurzy se zárukou úspěchu. Ve třídenních kurzech se začátečníci naučí natolik ovládat lyže, že zvládnou bez problémů modrou sjezdovku. To vše za jednotnou cenu 129 euro, včetně zapůjčení vybavení, stejně tak pro děti i dospělé. A samozřejmě v případě neúspěchu dostanete své peníze zpět.

Bezpečný návrat na lyže s vlastním instruktorem

Foto: Bekmen

Také lyžaři, kteří dlouho na lyžích nestáli, se často cítí po dlouhé pauze na sjezdovce velice nejistě. Proto nabízejí korutanské lyžařské a snowboardové školy speciální kurzy pro znovu začínající. V nich se naučíte pod vedením instruktora individuálně nebo v malých skupinách nejnovější techniky. Cílem je, aby se všichni na sjezdovkách cítili bezpečně a měli z jízdy na lyžích a snowboardu skutečný požitek.

Zima je rodu ženského

Uvolnit se a zapomenout na všední starosti. Užít si a myslet jednou taky na sebe. Oživit staré časy, sedět nenalíčená u snídaně a jen tak si poklábosit, to člověka udělá šťastným. Tohle funguje nejlépe s nejlepší kamarádkou. Pro všechny, které by to chtěly jednou zkusit, je tu nyní speciální „balíček pro dámy“.

Ve všech lyžařských střediscích „balíček pro dámy“ („Ladypaket”) obsahuje: 2 dny s lyžařským nebo snowboardovým výcvikem v malých skupinách vždy 2 hodiny denně včetně zapůjčení vybavení, alternativní program na třetí den – vyzkoušení různých zimních sportů jako chození na sněžnicích, sáňkování, běžky. Aby byl pobyt skutečně pohodový a bez stresu, je možné posunout zahájení výcviku na pozdější hodinu. Nabídka platí od 7. do 31. ledna a od 1. března do konce zimní sezóny.

Foto: Bekmen

Alternativní programy mimo sjezdovky

Mnoho hostů si jede do Korutan užít také bohatou nabídku zrušujících alternativních aktivit mimo sjezdovky. Třeba bruslení a metaná na ledě je připravena na mnoha zamrzlých jezerech, z nichž Weissensee je se svými 6,5 km² největší upravovanou zamrzlou přírodní plochou v Evropě. Korutany jsou současně odjakživa oblíbeným místem pro milovníky lyžařských túr a individualisty. Běžecké trasy, sáňkařské dráhy s umělým osvětlením nebo výlety na sněžnicích umožňují prožít opravdu pestré chvíle. Pro zaručeně nezapomenutelné zážitky jsou tu ještě speciální nabídky jako třeba romantické výlety při svitu úplňku nebo poznávací túry s odborným průvodcem v oblasti Národního parku Vysoké Taury.

Lyžařské dny nejlépe doznívají v zimním wellness

Foto: Bekmen

Potřebujete natankovat energii a nové síly? Pak jsou tím správným místem termální lázně v Bad Kleinkirchheimu, lázně KärntenTherme v obci Warmbad-Villach a oba lázeňské domy u jezera Millstätter See a Wörthersee. O uvolňující požitky se starají také vyhřívané jezerní hotelové koupele v zámeckém hotelu Schloss Seefels u Wörthersee, v hotelu Hochschober v Turrachu a v hotelu Koller’s u jezera Millstätter See. K tomu všemu nabízejí mnohé hotely – podle typu a regionu – tradiční a regionální wellness a saunové procedury, např. masáže s esencemi kozlíku lékařského nebo horské limby.

Zvyky, tradice a gastronomie

Obzvláštní kouzlo mají v zimě v Korutanech místní zvyky, koncerty pěveckých chórů stejně jako klid a pohodu vyzařující vánoční trhy např. v Klagenfurtu, Villachu, Veldenu nebo u jezera Millstätter See. Zvláštností jsou např. mladíci, táhnoucí od chalupy k chalupě v údolí Gegendtal a klepající na dveře (od toho název Klöckler), potopení vánočního stromku nebo průvod s kostelíčky v Bad Eisenkappelu v únoru.

Foto: Bekmen

Vedle tradic a zvyků má své místo také vyhlášená korutanská gastronomie. V kotlíku korutanské alpsko¸-jadranské kuchyně se dohromady taví čerstvé regionální suroviny, staré kuchařské tradice a jejich moderní interpretace a to vše vede k velice chutným výsledkům. Také víno, mošt a pálenka jsou v Korutanech většinou domácí provenience. A jak se sluší a patří na autentickou kuchyni, odráží se v ní jednotlivé roční doby a jednotlivé regionální zvláštnosti. Žádný návštěvník by neměl opomenout ochutnat korutanské plněné taštičky (Kärntner Käsnudel), korutanskou bábovku (Reindling), korutanského pstruha lososovitého (Kärntner Laxn), Gailtalský speck nebo limbovou pálenku (Zirbenschnaps).

Poslední aktualizace: 15.12.2014
Korutany - ještě více zábavy na sněhu a sjezdovkách na jižní straně Alp na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Korutany - ještě více zábavy na sněhu a sjezdovkách na jižní straně Alp

Zimní rodinná dovolená v Korutanech (Rakousko)
Zimní rodinná dovolená v Korutanech (Rakousko)
Tipy a novinky
 První vydařené obloučky na lyžích, stavění sněhuláka s nosem z m…
8km
více »
Ze sjezdovky rovnou do lázní! Saunový svět se 14 - ti saunama!!!
Ze sjezdovky rovnou do lázní! Saunový svět se 14 - ti saunama!!!
Tipy na výlet
Rakouské Korutany nabízejí všem odpočinek, relaxaci a neopakovatelné…
8.2km
více »
Bad Kleinkirchheim -  Therme Römerbad
Bad Kleinkirchheim - Therme Römerbad
Lázně
Už jste viděli lázně na sjezdovce? Pokud ne, tak musíte určitě navštívit…
8.2km
více »
Bad Kleinkirchheim - lyžování pro profesionály i děti
Bad Kleinkirchheim - lyžování pro profesionály i děti
Tipy na výlet
Pokud byste snad někdy váhali, které místo pro lyžování si vybrat, tak…
8.2km
více »
Skipas za 1 Euro, který potěší rodiče! Bad Kleinkirchheim nabízí tuto zimu rodinám obzvlášť atraktivní nabídku.
Skipas za 1 Euro, který potěší rodiče! Bad Kleinkirchheim nabízí tuto zimu rodinám obzvlášť atraktivní nabídku.
Tipy a novinky
Šťastný dětský smích. Spokojení rodiče. Rodinná zábava na čerstvé…
8.3km
více »
Na korutanských sjezdovkách s prvním jarním sluncem
Na korutanských sjezdovkách s prvním jarním sluncem
Tipy a novinky
 Korutany nejsou jen nejjižnější spolková země Rakouska, ale také…
8.4km
více »
Slunečná zimní dovolená na jižní straně Alp = Korutany
Slunečná zimní dovolená na jižní straně Alp = Korutany
Tipy a novinky
 Na jižní straně rakouských Alp je na sjezdovkách obzvlášť sluneč…
8.8km
více »
Gerlitzen - lyžování v Rakousku
Gerlitzen - lyžování v Rakousku
Tipy na výlet
V Rakousku téměř na pomezí Itálie a Slovinska, u města Villach se nachází…
8.9km
více »
Gerlitzen, Korutany, Rakousko
Gerlitzen, Korutany, Rakousko
Hora
Gerlitzen je hora v pohoří Nockberge v Korutanech. Je známá jako význačné…
9.1km
více »
Nockalm
Nockalm
Ski areál
Horní stanice kabinkové lanovky je v sedle odkud jsou nádherné vý…
10.9km
více »
zavřít reklamu