Loading...

Malebná sídla v Pošumaví

Tipy a novinky

Pošumaví je krásný kraj plný starobylých měst, městeček a vesnic jako z pohádky. Z těch známých doporučujeme navštívit především městské památkové zóny v Horažďovicích, Rabí a Velharticích.

V Horažďovicích je kromě rozsáhlého historického centra k vidění i zámek, který stojí na místě původní gotické tvrze ze 13. století. Horažďovice byly roku 1292 povýšeny na město králem Václavem II. V budově zámku je dnes krásné muzeum. Velhartice a Rabí jsou známá především díky hradům, ale za návštěvu stojí i města samotná, krámky s originálními dárky, krásné domky, hospůdky, ve Velharticích pak skanzen pod hradem nebo muzeum minerálů. Vyplatí se sledovat aktuální nabídky akcí pro návštěvníky na webových stránkách měst - programy jsou opravdu bohaté a nápadité. 

Z menších měst stojí za zmínku Hartmanice s necelou tisícovkou obyvatel. Jsou městem od roku 1320 a jsou pravděpodobně nejstarší obcí pomezního hvozdu, který byl Kelty nazýván Gabreta. Obec je situována na příkrém svahu Šumavských plání pod úbočím Hamižné hory v nadmořské výšce 712 m.
Původní osada vznikla na zemské stezce vedoucí z Bavorska do Čech v místech, kde se vybíralo clo. První písemná zmínka o Hartmanicích pochází z roku 1315, uvádí se v ní, že se odtud platilo králi z lesů za Prácheň. Od tohoto roku se Hartmanice rychle rozrůstaly a nabývaly na významu. Přispělo k tomu kutání zlata v zlatonosných žilách křemene v širém okolí. Hartmanice, mýtné místo na “české cestě”, zvané také Vintířova stezka příslušely k hornímu právu Kašperských Hor. V roce 1331 byly zapsány jako celní místo na “Guntherově” (Vintířově) stezce. V letech 1603-1848 patřily Hartmanice městu Sušici. Dne 15. 6. 1607 udělil Rudolf II. na žádost obce sušické městečku Hartmanicím právo týdenního trhu, dvou výročních trhů, znak a právo pečetit zeleným voskem.

V okolí Hartmanic  najdou vyžití cyklisté i pěší turisté,  je zde mnoho přírodních krás, hranice CHKO i NP Šumava, přírodní rezervace Pekelské údolí, historická stavení, mlýny, zámky ovesných baronů a další.

Dalším pěkným městem v Pošumaví je Plánice s necelými dvěma tisíci obyvatel. Její  historie sahá do poloviny 12. století. Tehdy se podle první existující písemné zmínky z roku 1144 stala majetkem nedalekého kláštera nepomuckých cisterciánů. Ve svém dalším vývoji pak Plánice postupně patřila řadě příslušníků českých šlechtických rodů - Švamberkům, Štenberkům, Rožmitálským a Martinicům. Plánice se kromě krásného okolí protkaného cyklostezkami a pěšími trasami  pyšní rodným domkem Fr. Křižíka, kde je zřízeno muzeum. Nejvýznamnější historickou stavbou Plánice je původně gotický Kostel sv. Blažeje, později barokizovaný, postavený podle návrhů Kiliána Ignáce Diezenhofera. V Plánici najdete i mariánský sloup zakončený korintskou hlavicí se sousoším Nejsvětější trojice z počátku 18. století, stojící ve východní části plánického náměstí a také Poutní kostel Narození Panny Marie postaven na objednávku jednoho z Martiniců, Adolfa Branalda v letech 1717-1726 ve 2 km vzdáleném Nicově. Tato barokní stavba je jedním z nejkrásnějších děl proslulého architekta a stavitele K.I.Dienzenhofera.

Na opačném konci oblasti Pošumaví zmíníme Švihov, kdy první zemanské sídlo ve Švihově bylo zřejmě už kolem r. 1194, přestože první písemná zmínka o vsi Švihov pochází až z r. 1245, kdy byla v držení Držkaje. Pojmenování dostal Švihov od vlastního místa, kudy v táhlém údolí švihaly větry. V první polovině 14. stol. postavil patrně Vilém ze Švihova velikou tvrz na místě dnešního hradu, už s použitím vody jako hlavního obranného systému. Při této tvrzi vzniklo na pravidelném půdorysu městečko s farním kostelem, které se mělo stát centrem rozsáhlého panství. Přímý důkaz o tom, že Švihov byl městem je z roku 1367. Co paměti sahají, byl však Švihov městečko poddanské, chudé a malé, neboť právo mílové sousedních Klatov překáželo v jeho rozvoji.

Opět v jediném článku nelze popsat všechna sídla, ale k bližšímu průzkumu poslouží turistům třeba web turistické oblasti  Pošumaví: www.toposumavi.cz

Zveme Vás do regionu, který je atraktivní pro všechny. Každý si u nás najde to své. Poznávejte Pošumaví všemi smysly a nechte se unést…

Poslední aktualizace: 18.10.2023
Malebná sídla v Pošumaví na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Malebná sídla v Pošumaví

Mariánský sloup na náměstí v Horažďovicích.
Mariánský sloup na náměstí v Horažďovicích.
Socha
Sloup je umístěn na východní straně náměstí Míru, nedaleko Radnic…
0.1km
více »
Masné krámy v Horažďovicích.
Masné krámy v Horažďovicích.
Dům, budova
Masné krámy se nacházejí na menším prostranství v Hradební ulici, nedaleko…
0.1km
více »
Geologická expozice Horažďovice
Geologická expozice Horažďovice
Chodník, naučná stezka
Malá geologická expozice byla vybudována nedaleko horažďovického náměstí.…
0.1km
více »
Městské muzeum HORAŽĎOVICE
Městské muzeum HORAŽĎOVICE
Muzeum
Městské muzeum Otevřeno pro veřejnost od června do září, Út až Ne…
0.1km
více »
Horažďovice – kostel sv. Petra a Pavla
Horažďovice – kostel sv. Petra a Pavla
Kostel
Původně raně gotická bazilika sv. Petra a Pavla patří mezi nejvýznamnější památky Horažďovic. Toto téměř šestitisícové západočeské město, jehož…
0.1km
více »
Horažďovický kostel sv. Petra a Pavla.
Horažďovický kostel sv. Petra a Pavla.
Kostel
V jihozápadní části horažďovického náměstí Míru stojí nejcennější…
0.1km
více »
Zámek a muzeum v Horažďovicích.
Zámek a muzeum v Horažďovicích.
Tipy na výlet
Horažďovice byly původně trhovou osadou, která vznikla pod hrade…
0.1km
více »
DOVOLENÁ V PODHŮŘÍ ŠUMAVY – HORAŽĎOVICE PERLA OTAVY
DOVOLENÁ V PODHŮŘÍ ŠUMAVY – HORAŽĎOVICE PERLA OTAVY
Tipy a novinky
Na levém břehu řeky Otavy se rozkládá městečko Horažďovice – Perl…
0.1km
více »
Horažďovice, kaple sv. Jana z Nepomuku.
Horažďovice, kaple sv. Jana z Nepomuku.
Kaple
Jednou z hezkých sakrálních staveb města je i kaplička sv. Jana z…
0.1km
více »
Užijte si tematické prodloužené víkendy v Pošumaví!
Užijte si tematické prodloužené víkendy v Pošumaví!
Tipy a novinky
A rovnou s programem - vždy druhý den po příjezdu vyrazíte společně s našim průvodcem na celodenní tématický výlet... A další dny už je program na…
0.1km
více »
zavřít reklamu