Loading...

Město Hlinsko

Tipy a novinky

Město Hlinsko leží na rozhraní krásné přírody Železných hor a Žďárských vrchů v nadmořské výšce téměř 600 m. Díky svým zaobleným kopcům, rozsáhlým lesům a loukám je Hlinsko a blízké okolí ideálním výchozím bodem pro výlety na kole, pěšky i na lyžích.

Název města je odvozen od pověsti, podle níž na území bohatém na ložiska znamenitého jílu založili město hrnčíři.

Ve středu města se nachází památková rezervace lidové architektury Betlém s roubenými domky, které patřili zdejším řemeslníkům. Mezi další zajímavé hlinecké stavby patří radnice z 18. století, Ježdíkův dům pokrytý sgrafity znázorňujícími výjevy z české a hlinecké historie, nejstarší hlinecké stavba – tvrz, Kostel Narození Panny Marie se vzácnou křtitelnicí ze 17. století nebo Husův sbor.

TOP 5 V HLINSKU

Památková rezervace Betlém Hlinsko
Památková rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko byla vyhlášena v roce 1995. Důvodem bylo zachování jedinečného urbanistického celku roubených domků drobných řemeslníků ve středu města, které zde byly postaveny ve druhé polovině 18. století a v první polovině 19. století.

Žily zde především rodiny hrnčířů a tkalců, dále truhláři, hračkáři, sedláři, ševci nebo řezníci. Od 60. let nastávalo období postupné devastace jednotlivých objektů, související se změnou životního stylu a stěhováním obyvatel do modernějších obydlí. Plánováno bylo dokonce zbourání roubených chaloupek a výstavba panelových domů. V roce 1989 se naštěstí podařila zachránit alespoň část objektů, od tohoto roku je Betlém součástí Souboru lidových staveb Vysočina.

Díky nedávné revitalizaci Betléma čeká na návštěvníky celá řada novinek. Při procházce Betlémem vás nově provedou informační panely. Opravy se dočkaly některé historické objekty, např. dům čp. 178, ve kterém se konají výstavy a vzdělávací programy pro školy i širokou veřejnost. V domku čp. 561 našlo nové sídlo Turistické informační centrum Hlinsko s podkrovní expozicí dřevěných hraček z Hlinecka s názvem "Příběh dřevěné panenky". Rodiny s dětmi ocení také nedaleké dětské hřiště.

V opravených objektech návštěvníci naleznou nejen ukázky dílen a bydlení původních obyvatel, ale také zbrusu novou stálou Expozici masopustních masek a obchůzek z Hlinecka. Suvenýry si mohou zakoupit v prodejně upomínkových předmětů nebo v krámku Bylinka. Posedět mohou v příjemné kavárně, cukrárně nebo stylové hospůdce. Je tu i prodejna hudebních nástrojů s funkčním orchestrionem.
Mezi roubenými objekty se po celý rok konají zajímavé kulturní akce. Jmenujme alespoň Adámkovy folklorní slavnosti, na kterých pravidelně vystupují české i zahraniční soubory, Den dřeva nebo mezinárodní festival studentského umění Artsy Fartsy.

Aktuální otevírací doba a vstupné
Délka prohlídky: cca 60 minut
Kontakt na průvodce: 469 311 429, slsvysocina@pardubice.npu.cz
Více informací na: www.vesely-kopec.eu

Aktuální program akcí na Veselém Kopci a na Betlémě pro rok 2014

Městské muzeum a galerie
Muzeum bylo založeno roku 1874 jako čtvrté venkovské muzeum v českých zemích. Mezi zajímavé expozice muzea patří sbírky věnované oděvním a textilním výrobkům, zaniklým a živým řemeslům jako jsou hrnčířství, výroba hraček a skla. Galerie nabízí návštěvníkům reprezentativní soubor plastik ak. sochaře Karla Lidického a obrazy regionálních malířů. Každoročně se zde ve spolupráci s Národní galerií v Praze pořádá výstava obrazů „Výtvarné Hlinecko“, kde jsou představována ucelená díla předních českých výtvarných umělců.

Pivovar Rychtář
Pivovar Rychtář byl založen v roce 1913, nedávno tedy oslavil 100leté výročí. V současné době vyrábí několik druhů sudového i lahvového piva. Každoročně se v areálu pivovaru koná známý hudební festival Léto s Rychtářem. V pivovaru je možné objednat exkurzi spojenou s ochutnávkou piva. Návštěvníci mají též možnost nákupu všech druhů piv a propagačních materiálů v prodejně, která se nachází přímo v areálu pivovaru.

Exkurze v pivovaru - informační leták

Skiareál Hlinsko
Skiareál se nachází přímo ve městě Hlinsko a nabízí 2 sjezdovky o délkách 500 a 250 m, 3 moderní lyžařské vleky, dětský vlek zdarma, umělé osvětlení, cvičný svah, občerstvení, parkoviště zdarma. Skiareál nabízí velkou raritu – lyžování po mostě vedoucím nad silnicí první třídy, zároveň je jediným skiareálem mimo horská střediska v Pardubickém kraji.

V hlinecké lyžařském areálu se nachází také nově otevřený lanový park. Vybrat si můžete ze tří základních tras, které jsou odstupňovány podle obtížnosti. Na dětském lanáčku si na své přijdou již děti od 4 let! Trasa střední obtížnosti je určena pro děti od 7 do 13 let a trasa nejvyšší obtížnosti pro věkovou kategorii od 13 let výše. Překážky se nachází až ve výšce 5 metrů, návštěvníci nejobtížnější trasy jsou plně jištěni.

Tradice na Hlinecku

Masopustní obchůzky

Po několik generací obyvatelé na Hlinecku udržují obyčej, při němž ožívají tradiční masky a rituály. Pro svoji jedinečnost byly v roce 2010 Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku zapsány na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Obchůzek se můžete zúčastnit například v obcích Studnice, Vortová, Hlinsko - Blatno, Hamry, na Veselém Kopci nebo v hlineckém Betlémě.

Stálou expozici vesnických masopustních obchůzek a masek z Hlinecka můžete navštívit v hlineckém Betlémě.

Výroba dřevěných hraček

Tradice výroby dřevěných hraček sahá na Hlinecku do 19. století. Rozvinutá byla především domácí výroba ve vesnicích Krouna, Dědová, Otradov, Kladno nebo Svratouch.

Výrobcem dřevěných hraček a folklorních upomínkových předmětů je pan Zdeněk Bukáček, který dostal ocenění ministra kultury Nositel tradice lidových řemesel. S jeho výrobky se můžete setkat v expozici dřevěných hraček v Turistickém informačním centru Hlinsko, Městském muzeu v Hlinsku, ve skanzenu na Veselém Kopci, na Betlémě nebo v jeho dílničce v Krouně.
Na dlouholetou tradici výroby dřevěných hraček ve vsi Dědová navázal také pan Karel Makovský. Od roku 1992 zde vyrábí dřevěné hračky a drobné dekorativní předměty. Tyto výrobky můžete zakoupit například v prodejně Bylinka v hlineckém Betlémě.
Stálou interaktivní expozici dřevěných hraček s názvem Příběh dřevěné panenky najdete v podkrovních prostorách Turistického informačního centra na Betlémě.

Další zajímavá místa na Hlinecku:
Veselý Kopec – muzeum v přírodě
NKP Ležáky
Farma pod kopcem
Toulovcovy Maštale
Ranch Kovářov
Golf & Country club Svobodné Hamry

Turistické informační centrum Hlinsko
Čelakovského 561 (Betlém), 539 01 Hlinsko
tel.: 469 312 349
email: ic@hlinsko.cz
web: www.hlinsko.cz
Facebook Hlinecko

Poslední aktualizace: 20.6.2014
Město Hlinsko na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Město Hlinsko

Penzion U Tvrze - Hlinsko
Penzion U Tvrze - Hlinsko
Dům, budova
Hledáte li ubytování na Vysočině, v Hlinsku na rozhraní Železných hor a Žďárských…
0.2km
více »
Hlinecko kola 2015 pt.1
Hlinecko kola 2015 pt.1
Cestopisy
Rok se sešel s dalším a už je tu zase jaro. To – mimo jiné…
0.3km
více »
Hlinsko - brána do krajiny tradic
Hlinsko - brána do krajiny tradic
Město
Hlinsko se rozprostírá na rozhraní krásné přírody Železných hor a…
0.3km
více »
Turistická známka č. 2301 - Město Hlinsko
Turistická známka č. 2301 - Město Hlinsko
Turistická známka
Historické a průmyslové město v údolí Chrudimky mezi Železnými horami a Žďárskými vrchy, pův. osada doložena r.…
0.3km
více »
Hlinsko v Čechách - Ježdíkův dům
Hlinsko v Čechách - Ježdíkův dům
Dům, budova
Jednu ze zajímavých památek, nacházejících se v desetitisícovém…
0.3km
více »
13.11. Beseda Jiřího Kolbaby, Hlinsko: Sedm divů Islandu
13.11. Beseda Jiřího Kolbaby, Hlinsko: Sedm divů Islandu
Tipy a novinky
Osamělá pevnina v severovýchodním Atlantiku je druhým největším…
0.3km
více »
HLINSKO
HLINSKO
Tipy a novinky
Město Hlinsko naleznete ve středu České republiky v povodí řeky Chrud…
0.3km
více »
Ježdíkův dům v Hlinsku
Ježdíkův dům v Hlinsku
Dům, budova
Nejdominantnějším prvkem svažitého Poděbradova náměstí v Hlinsku je…
0.3km
více »
Ubytování v Hlinsku - chaloupka Na Betlémě
Ubytování v Hlinsku - chaloupka Na Betlémě
Dům, budova
Krásy Česka objevíte také na Vysočině v Hlinsku, kde je možnost levného a hezkého ubytování v historickém centru města Na…
0.3km
více »
Atraktivní místo v Hlinsku - chaloupky Na Betlémě
Atraktivní místo v Hlinsku - chaloupky Na Betlémě
Výletní místo
Památková rezervace -Betlém Hlinsko je atraktivní, hodně navštěvované…
0.3km
více »
Tvrz - Hlinsko v Čechách
Tvrz - Hlinsko v Čechách
Tvrz
Při procházce centrem města Hlinska nás zaujala historická budova na rohu ulice U…
0.3km
více »
Hlinsko - Poděbradovo náměstí
Hlinsko - Poděbradovo náměstí
Náměstí
Hlavní rynek města s bezmála deseti tisíci obyvateli, které leží v oblasti…
0.3km
více »
Hlinsko - radnice
Hlinsko - radnice
Radnice
První objekt byl jako v jiných městech dřevěný, postavený v roce 1598. V letech 1788-92 město přistoupilo k jeho přestavbě do zděné podoby v pozdně…
0.3km
více »
Webkamera Hlinsko ski areál
Webkamera Hlinsko ski areál
WebKamera
Lyžařský areál Hlinsko v Čechách nabízí lyžování na dvo…
0.3km
více »
Dovolená v Hlinsku
Dovolená v Hlinsku
Město
V CHKO Žďárské vrchy, v severní části Českomoravské vrchoviny jsme k…
0.3km
více »
Pardubický kraj a Jeseníky - 12. den - dopoledne: Hlinsko - procházka městem a vesnická památková rezervace Hlinsko - Betlém; Sobíňov - minipivovar
Pardubický kraj a Jeseníky - 12. den - dopoledne: Hlinsko - procházka městem a vesnická památková rezervace Hlinsko - Betlém; Sobíňov - minipivovar
Cestopisy
Pondělí 18. 9. 2023 - dopoledne V noci se zvedl silný nárazový ví…
0.4km
více »
Hlinsko v Čechách – Hospoda u sv. Huberta
Hlinsko v Čechách – Hospoda u sv. Huberta
Cyklo bar - hospůdka
Právem oblíbená ubytovací restaurace „Hospoda u sv. Huberta“ je součástí…
0.4km
více »
HLINSKO 21 - 3.Pojďte s námi do Betléma
HLINSKO 21 - 3.Pojďte s námi do Betléma
Cestopisy
„Nespi,“ zacloumala se mnou manželka. „Chtěli jsme přece vyrazit na…
0.4km
více »
Na prohlídce muzea v Hlinsku
Na prohlídce muzea v Hlinsku
Muzeum
Zdejší muzeum vzniklo už roku 1874 a díky tomu patří k nejstarším v…
0.4km
více »
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě III (mezi Chrudimkou a Svratkou)
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě III (mezi Chrudimkou a Svratkou)
Cestopisy
Poslední etapa našeho putování během druhého květnového prodlouženého…
0.4km
více »
Hlinsko - Betlém
Hlinsko - Betlém
Městská část
Nachází se v historické části města. Jedná se o soubor roubených…
0.4km
více »
Hlinsko
Hlinsko
Město
Hlinsko leží v Pardubickém kraji, jihovýchodně od města Chrudim. Hlinsko …
0.4km
více »
Na prohlídku Muzea v Hlinsku
Na prohlídku Muzea v Hlinsku
Muzeum
Městské Muzeum v Hlinsku na Vysočině najdete kousek nad radnicí města na Havlíčkově ulici, naproti místní galerie. Vzniklo v roce 18…
0.4km
více »
Hospoda u sv. Huberta v Hlinsku
Hospoda u sv. Huberta v Hlinsku
Cyklo bar - hospůdka
V historickém centru města Hlinska jsme při letošní dovolené…
0.4km
více »
Hlinsko - nábřeží Chrudimky s galerií soch
Hlinsko - nábřeží Chrudimky s galerií soch
Odpočinkové místo
V centru Hlinska narazíme naproti Betlému (soubor památkově chráněných roubených domečků) mezi dvěma mosty a několika lávkami pro pě…
0.4km
více »
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě I (Vojnův Městec, Velké Dářko, Krucemburk)
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě I (Vojnův Městec, Velké Dářko, Krucemburk)
Cestopisy
Tradiční Jarní cyklozájezd naší „tlupy“ byl tentokrát orientován směrem východočeským, s konkrétním rozbitím hlavního vůdcova stanu…
0.4km
více »
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě II (přes rozhledny na Toulovcovy Maštale)
Expedice Hlinsko 2015 aneb máj v Betlémě II (přes rozhledny na Toulovcovy Maštale)
Cestopisy
Náš druhý raněmájový cyklistický den nám meteorologové slibovali stálejší…
0.4km
více »
HLINSKO 21 - 1.Průzkum města
HLINSKO 21 - 1.Průzkum města
Cestopisy
To nám ta červencová pětidenní dovolená pěkně začíná: ráno v pátek budíček…
0.4km
více »
Vysočina - soubor lidových staveb
Vysočina - soubor lidových staveb
Skanzen
První expozice byly zpřístupněny v roce 1972. Roubené…
0.5km
více »
zavřít reklamu