Na čerstvě odkalený sekt do BOHEMIA SEKT Návštěvnického Centra
BOHEMIA SEKT Návštěvnické Centrum ve Starém Plzenci nabízí řadu zážitků. Vedle prohlídek, během nichž poodkryjete tajemství nejoblíbenějších českých bublinek, jsou to degustace, které na zajímavý program navazují tou nejlahodnější formou. V přilehlé vinotéce lze pak pořídit lahve pro další domácí ochutnávky. BOHEMIA SEKT Návštěvnické Centrum teď přidalo specialitu, kterou nelze zažít jinde než právě v podhradí Radyně. Jde o BOHEMIA SEKT Manufakturu a čerstvě odkalený sekt.
Kouzlo proměny tichého vína v šumivé spočívá v druhotném kvašení. Když přidané kvasinky po pár týdnech svou šumivou úlohu splní, odumírají. Sekty pak „leží na kalech“ a zrají několik měsíců i let. Na závěr je třeba kal odstranit. Při velkém objemu výroby je tento úkol svěřen odkalovacímu stroji. Tradiční ruční způsob, práci zkušeného „degoržéra“, lze nyní exkluzivně vidět v BOHEMIA SEKT Manufaktuře. Hrdlo lahve, kde je po setřásání soustředěn kvasinkový kal, se zamrazí a s odstraněním zátky se pod velkým tlakem kal dostává ven. Do čerstvě odkaleného sektu není přidáván dosážní likér, jak je typické pro standardní výrobu. Přestože obsahuje 0 g cukru, jeho chuť přitahuje každého, kdo ochutná. Je možné obohatit jím degustační programy v Bohemia Sektu, lahev si lze ale i odnést s sebou, staroplzenecká vinotéka má vždy několik kusů v zásobě.