Loading...

Miliony ozvěn – a dobrých sto let elektroplavby na jezeře Königssee, klenotu Berchtesgadenska

Tipy a novinky

 Cesta tu prostě neexistuje. Mohutné srázy Berchtesgadenských Alp klesají téměř kolmo k břehu jezera Königssee, které dosahuje ve své největší hloubce 192 metrů. Kdo má chuť objevovat úžasnou přírodní kulisu obestírající nejkrásnější horské jezero v Bavorsku, musí použít loď – a uslyší ozvěnu.

 Ozvěna patří k plavbě po jezeře stejně jako tiché elektromotory, kterými je flotila už dobrých sto let vybavena. Mimochodem – to díky princi regentu Luitpoldovi, který měl obavy, že mu z jeho oblíbeného lovného revíru uteče vysoká zvěř. Proti hlučným salvám, jejichž ozvěna se až do třicátých let dvacátého století odrážela od stěny ke stěně sedmkrát, neměl princ žádných námitek. To odborníci na bezpečnost varovali před nebezpečím požáru a explozí.

 A tak salvy vystřídaly tišší trubky, které odrážejí ozvěnu pouze jednou. Znějí vždy jinak. „Podle toho, kdo právě troubí,“ říká Florian Hallinger, který pracuje pro plavební společnost stejně jako už kdysi jeho otec i děd. „A také záleží na počasí.“

Foto: Bekmen

 V sezóně vyráží od kotviště na jezero 18 velkých motorových lodí v desetiminutovém taktu a převážejí denně až 5000 pasažérů. Hallingerovi dělá obzvláštní radost,  když může troubit na trubku při večerních plavbách. „To je čistá romantika,“ říká a troubí tak dlouho, dokud to jde, aniž by zpozdil loď.

Foto: Bekmen

 Plavba k věhlasné stěně s ozvěnou trvá deset minut, za půl hodiny se musí zvládnout cesta k poloostrůvku sv. Bartoloměje, nad ním se tyčí hrozivá východní stěna hory Watzmann. Vedle barokního poutního kostela věnovanému sv. Bartoloměji, který  mimochodem patří se svými typickými červenými kopulemi k nejfotografovanějším motivům na světě vůbec – láká ukazatel k návštěvě královského loveckého zámečku, kde se nyní nachází bavorská hospoda s pivnicí. Doporučuje se rovněž prohlídka 400 let staré udírny, kde se nad březovým dřívím udí podle tradiční receptury siveni z jezera. Kdo chce, může se účastnit přírodovědné procházky, nebo si nechat vysvětlit pracovníkem Národního parku taje vzácné fauny a flóry poloostrova. Přehled termínů je k nalezení v informačním středisku Národního parku, nebo na jejich webových stránkách www.nationalpark-berchtesgaden.de.

 Za dalších dvacet minut doplujeme do nejzazšího místa osm kilometrů dlouhého Königssee Salet. Odtud je možné začít objevovat přírodní krásy Národního parku Berchtesgaden a jezero Obersee, které kdysi bylo morénou odtrženo od Königssee. Z jižní strany Obersee dojdeme ca po 30 minutách k vodopádu Röthbach (470 m), nejvyššímu svého druhu v Německu.

Foto: Bekmen

 Lodi mohou turistům zastavit podle přání u břehu a kdo má slušnou kondici, může se vydat na túru k chatám Königsbachalm (1200 m)  a dále ke Gotzenalm (1685 m). Tato túra patří v Berchtesgadensku k turistické „klasice“, především kvůli nádhernému panorama, které se zdvihá užaslému poutníkovi před očima od náhorní plošiny Hochkönigsplateau přes pyramidovitou Schönfeldspitze až po majestátní Watzmann. A komu zbydou síly na menší výstup na vyhlídku Feuerpalven (1700 m), bude odměněn nejkrásnějším pohledem na tyrkysové Königssee a červenavé kupole kostelíka sv. Bartoloměje.

 Mimochodem: nejen turisté se plaví po Königssee. Každý rok na začátku léta nastoupí na paluby místní krávy a nechají se odvézt na šťavnaté horské louky v národním parku. Na podzim pak absolvují cestu zpět, do svých domovských stájí. Kdo by měl zájem se na tento neobvyklý provoz podívat, má šanci na začátku října.

 Ceny: okružní jízda po Königssee stojí 14,80 EUR do sv. Bartoloměje, příp. 17,80 EUR do Saletu. Děti od 6 do 17 let platí polovic.

 

 Informace:

Berchtesgadener Land Tourismus GmbH, Maximilianstraße 9, 83471 Berchtesgaden

Tel.: +49 8652 65 650 50

info@berchtesgadener-land.com, www.berchtesgadener-land.com 

Poslední aktualizace: 20.4.2017
Miliony ozvěn – a dobrých sto let elektroplavby na jezeře Königssee, klenotu Berchtesgadenska na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Miliony ozvěn – a dobrých sto let elektroplavby na jezeře Königssee, klenotu Berchtesgadenska

Jezero Königssee, solné doly - Berchtesgaden - NĚMECKO – Bavorsko
Jezero Königssee, solné doly - Berchtesgaden - NĚMECKO – Bavorsko
Rady a tipy
Jezero Königssee  je dalším z  míst, které (společně s Hitlerovým…
0.7km
více »
Na otočku k Watzmannhaus
Na otočku k Watzmannhaus
Cestopisy
Jelikož práce v Německu dává ve dnech volna i mnohé možnosti k cestování,…
1km
více »
Poutní kaple sv. Bartoloměje na jezeře Königssee
Poutní kaple sv. Bartoloměje na jezeře Königssee
Kaple
Jezero Königssee vzniklo ledovcovou činností. Je dlouhé…
1.8km
více »
Konigsee
Konigsee
Jezero
Jezero Königsee se nachází v jihovýchodním Bavorsku v okrese…
2.9km
více »
Výstup na Jenner.
Výstup na Jenner.
Hora
Na poslední den si necháváme výstup na Bavoráky oblíbenou horu a …
3.5km
více »
Königssee
Königssee
Fotogalerie
Königsee sa nachádza v okrese Brechtesgadener Land, blízko hranic…
3.5km
více »
Orlí hnízdo - Kehlsteinhaus.
Orlí hnízdo - Kehlsteinhaus.
Dům, budova
Kehlsteinhaus neboli Orlí hnízdo nechal postavit  Hitlerův nejbližší…
3.7km
více »
Königssee
Königssee
Jezero
Zabloudíte-li do německých Alp u Berteshagenu,nenechte si ujít projížďku…
4.1km
více »
Berchtesgaden
Berchtesgaden
Národní park
Bavorský národní park Berchtesgaden leží na jihovýchodě Německa při…
4.1km
více »
Jenner
Jenner
Štít
Navštívíte-li Berteshagen a okolí,Könissee,doplňte si…
4.7km
více »
zavřít reklamu