Národní zemědělské muzeum bilancuje loňský rok na všech svých pobočkách. Za rok 2017 zvedlo návštěvnost oproti předchozímu téměř o 200 tisíc lidí, tedy na téměř půl milionu návštěvníků. Vděčí za to stále probíhajícímu oživování muzea, novým expozicím a řadě doprovodných akcí na pobočkách. Letos chce muzeum navázat vyvrcholením oslav 100 let od založení.
Pro muzeum byly v roce 2017 zásadní především rekonstrukce hlavní výstavní budovy v
Praze a získání tří rozvojových projektů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Zatímco dva z nich jsou určeny pro obnovu stávajících poboček muzea, díky třetímu vznikne pobočka zcela nová, a to v Ostravě. Jedná se o depozitárně-expoziční objekt v atraktivní oblasti Dolních Vítkovic, který bude dokončen v prosinci 2019. Dalšími projekty IROP jsou modernizace areálu a zefektivnění správy podsbírek. Ve Valticích vzniknou tři nové expozice a proběhne rekonstrukce těch stávajících, v Čáslavi muzeum postaví nový provozně nízkonákladový depozitář, který bude splňovat všechny podmínky pro řádné uchování sbírkových předmětů.
"Není zcela obvyklé, že muzeum našeho typu získá a realizuje tři projekty z Integrovaného regionálního operačního programu a o další tři žádá. Naše muzeum prochází skutečně velkou rekonstrukcí a procesem oživování, a to vše za provozu celého muzea, jak v hlavní výstavní budově v
Praze na Letné, tak na našich pobočkách v regionech," říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček. Díky zapojení do IROP může muzeum získat až 267 milionů z prostředků fondů Evropské unie, zřizovatel muzea, ministerstvo zemědělství, zaplatí 37 milionů korun.
V hlavní výstavní budově muzea v
Praze na Letné v loňském roce pokračovala rozsáhlá rekonstrukce. Otevřeny byly čtyři nové expozice - Gastronomie, Objevovna, Voda v krajině a nově zpřístupněná střecha muzea - Živá zahrada výhledů. Muzeum obohatilo kalendář doprovodných akcí, které v
Praze i na pobočkách pořádá zejména o víkendech, jejich počet se vyšplhal na 86. Od října 2017 v gastrostudiu probíhají kuchařské kurzy pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové. Cílem těchto kurzů je zejména uchovávání a předávání tradičních českých receptů.
Novinkou roku 2017 byla expozice pivovarnictví ve Znojmě. Zámek Kačina, muzeum českého venkova, v roce 2017 zaznamenal rekordní návštěvnost a pro své návštěvníky uspořádal řadu nových doprovodných akcí. S velkým úspěchem se setkalo zavedení letní dopravy z Kutné Hory a zpět zdarma. Připraven je projekt IROP pro rekonstrukci hlavní budovy zámku. V Čáslavi, muzeu zemědělské techniky, vznikl rekonstrukcí a zateplením haly K nový, moderní depozitární prostor o výměře 562 m2.
Na zámku Ohrada byla otevřena zážitková výstava "Les pramenů" a opravena historická budova bývalé zbrojnice, která slouží jako depozitář. Také Ohrada připravuje v rámci programů IROP projekt na opravu hlavní zámecké budovy, který by umožnil financovat 70 % ceny projektu z prostředků Evropské unie.
Napříč resortem se muzeu podařilo navázat významné se Státním pozemkovým úřadem a společně připravují vzdělávací projekt zabývající se tématy vody a půdy.
Kromě řady nových odborných publikací muzeum vydalo další obrázkové statistiky, na Rybářství navazují témata Myslivost a Lesnictví. Kreslené publikace hravou a zábavnou formou přibližují nejen jednotlivé expozice zemědělského muzea, ale i oblasti zemědělství.
Národní zemědělské muzeum letos slaví výročí 100 let od svého založení.
Poslední aktualizace: 14.2.2018
Národní zemědělské muzeum má rekordní návštěvnost na mapě
Diskuse a komentáře k Národní zemědělské muzeum má rekordní návštěvnost
Žádné příspěvky v diskusi, buďte první!