Loading...
Česko rozkvétá, teploty šplhají ke dvacítce nad nulou, milenci se procházejí v objetí. Jaro nabírá na rychlosti a tak nastal čas toulek a výletů – jak za blízkými, tak i vzdálenějšími cíli. Každý podle svých zájmů, zálib, aktuálních, někdy i neopakovatelných příležitostí, ale i výše prostředků, jež hodlá při té příležitosti utratit. Ať už míříme kamkoli, jedno mají tyto aktivity společné – vždycky nastane chvíle, kdy máme žízeň, hlad, nebo obojí a potřebujeme si odpočinout. Pokud se zrovna touláme českou metropolí, lákadel je nepřeberně - nabízím tedy tip, který nezklame. Navíc spojuje zážitek poznávací s kulinářským. Jmenuje se docela neotřele – Prosekána. Malá ouvertura úvodem:
Pestrost a kvalitu italských vín už jsme my v Česku objevili dávno. Každý podle svých preferencí volíme oblasti, odrůdy, technologie i samotné chuti, užíváme si nejen chvil konzumace, ale okouzluje nás i mýtus, historie, kultura, či design vinařskou produkci provázející. Rádi se také občas účastníme hry, kterou Italové bez nadsázky povýšili na vědu, zvanou Enogastronomia. Volně řečeno - snoubení vín s nejvhodnějšími pokrmy. Podniků, které ve své nabídce na tuto vědu nezapomínají, už je v Česku celá řada. Mezi jinými vznikl i tým, který si za dominantu své nabídky vybral italské šumivé Prosecco. S hledáním jména pro svá zařízení se složitě nezatěžoval – nazval je jednoduše a přímočaře - Prosekána. Jejich komentář? Prosecco je jedinečné a nezaměnitelné. Skvělé na pohled, skvělé chuti. Má jiskřivý vzhled, jemnou vůni, ovocnou chuť. Překvapí, zaujme. S ním objevíme nepoznaný svět chutí a vůní, každá chvíle s ním má své kouzlo… Přesvědčivé. Tolik podnikatelský étos. Pohledem chladně střízlivým - Prosecco je šumivé víno z odrůdy Glera, s maximálně 15% přídaných jiných bílých odrůd. Jako oblast Champagne dala název šampaňskému, i Prosecco obráží název regionu, ve kterém se pěstuje. Odrůda, užitá k výrobě Prosecca se původně jmenovala stejně, až po roce 2009 název Prosecco označuje apelaci a odrůda se nově nazývá Glera. Vinice, kde se rodí, najdeme na severu Itálie v provinciích Veneto a Friuli Venezia Giulia. V nabídce Prosekárny jsou převážně Prosecca garantované nejvyšší kvality, tzv. Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore.
Prosekánu v pražské Myslíkově ulici si nedávno zvolila společnost Bohemia chips k prezentaci svých letošních dvou Jarních novinek, Kotlíkových brambůrek a Kotlíkových arašídů. Příjemný, designový interiér Prosekány byl poněkud slavnostněji naladěn, prezentace byla koncipována jako mix chuti nově představovaných produktů s víny, která vybrala zkušená sommeliérka. Zvolená vína výrazně podtrhla vynikající vlastnosti jak brambůrků, tak arašídů. Je tedy nasnadě, že i tyto dva nové, v mnohých testech doporučované mimořádně chutné produkty v Prosekárně můžete spolu s víny ochutnat. A tak dostaví-li se chuť – nebo jen nálada osvěžit se, po více či méně namáhavé toulce metropolí si užít příjemného labužnického zážitku bez rizika zklamání, Prosekána je sázkou na jistotu. K nalezení je snadno – půjdete-li po nábřeží od Národního divadla směrem k Mánesu, u něj zabočíte kolmo doleva do Myslíkovy ulice a po pár domech na pravé straně jste na místě, v čísle šestnáct. Tak na zdraví!
Miroslav Navara