Turistická strava... jak nehladovět na cestách?
Čeká vás cesta do přírody nebo na dovolenou, kde nebudete mít šanci nikde dokoupit potraviny? Řešení se nabízí v podobě různých instantních či trvanlivých potravin. Polévka bublající v kotlíku nad ohýnkem je sice klasika, jenže kotlík není nejskladnější a především oheň není možné udělat kdekoli. Jednoduché to není ani z hlediska vašeho zdraví. Většina instantních jídel nedokáže dostatečně zasytit ani dodat potřebnou energii. Česká firma Expres Menu se rozhodla jít jinou cestou a nabízí hotové jídlo do batohu bez chemických látek.
Jídlo bez chemie s dobou spotřeby 3 roky
Už jsme si pomalu zvykli, že většina potravin spadajících do kategorie "trvanlivé" obsahuje různé chemické látky. Ty výrobek často drží pohromadě, aby byla docílena dlouhá trvanlivost. Firma Expres Menu přišla na trh s výrobkem, který má 3 letou dobu spotřeby, aniž by obsahoval jakékoliv konzervační látky. Na místě je otázka, jak je to možné?
Ke konzervaci jídla používají technologii vysokoteplotní sterilace. Na principu vysokého tlaku a teploty se jídlo zabalené v bariérovém sáčku zasteriluje- uvnitř se vytvoří sterilní prostředí. Tato technologie je velmi podobná klasickému zavařování, které bylo ještě před několika Lety hojně využívané.
Skladnost, odolnost a příprava
Velkým pozitivem hotových jídel Expres Menu je jejich skladnost. Výrobky můžete skladovat 3 roky při teplotě do +30 °C. Pokud se dostanete do situace, že bylo jídlo krátkodobě skladováno ve vyšší teplotě, nic se neděje. Ačkoliv se sníží celková doba spotřeby, tak se jídlo při překročení stanovené teploty okamžitě nezkazí. Na základě zkušenosti turistů a cyklistů byl obal výrobku zesílen, aby bylo možné jídlo vložit jednoduše do batohu a vyrazit za dobrodružstvím. Odolnost obalu dodávají speciální kašírované vrstvy na vnější straně bariérového obalu.
Způsob ohřevu vždy záleží na konkrétních podmínkách strávníka. Jídlo můžete ohřát klasickým způsobem, že ho přelijete do ešusu a ohřejete. Druhou možností je vložit zavřený sáček do vroucí doby a počkat přibližně 5 minut, než se prohřeje. Bariérový obal můžete použít i jako nádobu, takže si nemusíte špinit další nádobí. Jídlo se tedy nemusí vařit, pouze ho ohřejte.
Guláš, svíčková nebo boršč... vše bez lepku
Vybrat si můžete z jednoporcového a dvouporcového sortimentu. Ve tříporcovém provedení je maso ve vlastní šťávě. Všechny produkty jsou prozatím vyráběné bez přílohy. Expres Menu vychází ze zkušenosti zákazníků, že každý má rád jinou přílohu. Proto zvolili kompromis a jídlo nabízí bez přílohy.
Potravinářský průmysl podléhá taky módním trendům, které reagují na poptávku zákazníků. V současnosti můžeme vidět velký "boom" bezlepkových výrobků, které mají opodstatnění i pro lidi, kteří netrpí negativní reakcí na lepek a nemusí dodržovat bezlepkovou dietu. Lepek patří mezi ty složky jídla, které lidské tělo neumí vstřebat. Proto musí vynaložit velké množství energie na to, aby lepek vypudilo ven. Častým projevem boje těla s lepkem může být únava a pocit slabosti. Zejména pro sportovce a aktivní lidi je proto omezení příjmu lepku ideální cestou, jak si udržet dostatek energie během fyzické aktivity.
Výrobky Expres Menu můžete koupit v kamenných prodejnách, ve všech lékárnách v České republice nebo si je jednoduše můžete nechat poslat domů (objednání v e-shopu).
Více informací na webových stránkách www.expresmenu.cz