Udržitelné hotelnictví: trendy a tipy pro obor šetrný k životnímu prostředí
Trend spojený s úctou k životnímu prostředí a zařazení myšlenek na ně do každodenního života je čím dál tím širší. Uvědomělost spojená s vlivem na ně způsobuje, že zákazníci čím dál raději využívají proekologická řešení. To se týká také hotelnictví. Ukazuje se, že lidé cestující po světě a využívající hotely kladou velký důraz na proekologická řešení používaná na místech, kde se zdržují.
Co to je udržitelné hotelnictví?
Hotely mají v dnešním světě nezanedbatelný vliv na životní prostředí. Hosté si toho jsou čím dál více vědomi a rádi si vybírají místa, která splňují jejich očekávání i v této oblasti. Obzvláště citlivou skupinou, která se při svých volbách často řídí těmito kategoriemi, jsou tzv. mileniálové, ale nejen oni si rádi vybírají místa, která se snaží ke zdrojům přistupovat zodpovědně. A nejde tu jen o sporadické, často zdánlivé jednání, ale o celkový pohled na problém a zavedení všech možných řešení. Jde o využití zdrojů, jako jsou úspornost, energie nebo voda, včetně omezování zbytečných úkonů, za zachování nejvyšších standardů. Jde také o vliv na komunity a místní podnikání a také o využívání technologií podporujících různé procesy a snižující plýtvání zdroji, jako je na příklad papír.
Změny, které přinášejí výhody všem
Udržitelné hotelnictví je trend budoucnosti. Rostoucí povědomí společnosti spojené s nutností závádění změn v kontextu přemýšlení o životním prostředí a působení v jeho prospěch způsobují, že jejich zavádění v hotelích je už dnes nutností. Možností tu existuje celá řada. Některé z nich jsou nákladné, jiné vyžadují malé náklady, souvisí především se zefektivněním organizace nebo zaváděním vhodných systémů. Dobrou zprávou je, že takovéto jednání přináší výhody zákazníkům a životnímu prostředí a má pozitivní vliv na podnikání. Jaké oblasti lze vylepšit? Tady je několik tipů:
- omezení spotřeby elektřiny a vody – mnoho hotelů to dělá už dlouho a snížením negativního vlivu na životní prostředí dosahují reálných finančních zisků;
- proekologický přístup k jídlu – snížení plýtváním jídlem, na příklad optimalizací plánování menu;
- využívání obnovitelné energie – díky instalacím, které lze naplánovat už na úrovni projektu, před vznikem hotelu, ale také během kterékoliv fáze jeho provozu. Takováto modernizace přináší konkrétní ekologické a finanční výhody;
- úspora zdrojů – v každém aspektu provozu objektu. Příkladem může být papír používaný k tisku dokumentů nebo letáků. Většinu z nich lze úspěšně nahradit elektronickou verzí;
- zavádění inovativních technologií – využívání systémů ERP a souvisejících řešení, která efektivně podporují marketingové aktivity a podílejí se na zvýšení konverze, čímž zároveň udržitelně ovlivňují životní prostředí.
Možností a způsobů, jak v hotelnictví zavádět proekologická řešení, existuje spousta. Vyplatí se k nim uchýlit nejen proto, že se to vyplatí ale také pro vlastní přesvědčení o správnosti takovéhoto postupu.
Řekněte zákazníkům o ekořešeních
Při zavádění úprav spojených s udržitelným přístupem k provozu svých objektů se vyplatí o tom informovat zákazníky a proniknout k nim s touto informací prostřednictvím různých kanálů. Přímo na stránkách se může objevit záložka informující o všech aktivitách činěných hotely v oblasti udržitelného rozvoje. Díky tomu můžete přímo proniknout k širšímu okruhu zákazníků s využitím konverze díky přímým rezervacím podporovaným nástroji, jako je Booking Engine. I informace jsou dnes cenný zdroj, proto se vyplatí je v této oblasti dovedně využívat.
Hotely šetrné k životnímu prostředí jsou objekty, které budou zákazníci vyhledávat čím dál raději a častěji. Proto se vyplatí již nyní přizpůsobit těmto změnám a podporovat udržitelný rozvoj a paralelně s tím vyvíjet informační aktivitu. Zákazníci musí vědět, že v jimi zvoleném objektu přistupují k využívání zdrojů zodpovědně.