Loading...

V Trentinu začíná lyžařská sezóna! Již tento víkend

Tipy a novinky

A je to tady! Sníh padá a první střediska v Trentinu otevírají dveře lanovek. Buďte mezi prvními a vyrazte už tento víkend do Madonny di Campiglio nebo na ledovec Presena.

 

Je tu touha vrátit se na sjezdovky, zažít silné emoce při zdolávání jedné zatáčky za druhou na mistrovských svazích, obklopen okouzlujícím panoramatem Dolomit, obdivovat s uspokojením vlastní stopu nakreslenou na velkém bílém listu. Systém cestovního ruchu v Trentinu je připraven na obnovení lyžařské sezóny, aby znovu potvrdil a ještě více zlepšil, výkony z minulé zimy 22-23, která zaznamenala více než 7 milionů návštěvníků.

I proto bylo v hlavních lyžařských oblastech vykonáno mnoho práce a investováno do zatraktivnění destinace s 800 km sjezdovek, z nichž většina je rozdělena mezi dvě velké oblasti, Dolomiti Superski s 350 km a Skirama Dolomiti-Adamello Brenta s téměř 400 km, obsluhované 227 rychlými a pohodlnými vleky.

 

Jako první se od soboty 18. listopadu rozjedou vleky v lyžařských oblastech Madonna di Campiglio a Passo Tonale, kterým svědčí vyšší nadmořská výška a kde nedávné sněhové nadílky uložily značnou sněhovou pokrývku, což jim umožní urychlit otevření a nadšencům užít si první sjezdy sezóny.

Od soboty 18. listopadu budou v Madonně di Campiglio zpřístupněny tratě v horní části Grostè, nejvýše položené v lyžařské oblasti.

V Passo Tonale se lyžuje v nejvýše položené části lyžařské oblasti Tonale-Pontedilegno, tedy v ledovcové pánvi Presena.

V následujících víkendech, pokud počasí zůstane příznivé, budou vzhledem k teplotám nebo případnému dalšímu sněžení zprovozněny systémy i v dalších lyžařských areálech a otevřeny první sjezdovky. Od soboty 25. listopadu Paganella a lyžařské středisko Latemar na straně Pampeago.

Od 2. prosince pak Folgarida Marilleva, Pinzolo, Peio, Monte Bondone, Folgaria, Alpe Cermis, Alpe Lusia a Passo San Pellegrino. A na tradiční víkend Neposkvrněného početí se od 5. prosince přidají Val di Fassa, San Martino di Castrozza a Lavarone.

Novinky 2023/2024: Lyžování zadarmo, ski alpy, běžky a další novinky již brzy v Trentinu

Trentino/Praha 13.11.2023

Zima v Trentinu: 227 lyžařských vleků, které patří k nejmodernějším v Alpách a obsluhují 800 km sjezdovek, kde je od prosince do dubna vždy zaručeno 90 % sněhu. Většinu trentinských lyžařských oblastí spojují dvě velké oblasti: Dolomiti Superski, největší lyžařský kolotoč na světě, zahrnuje lyžařské oblasti Val di Fassa, Val di Fiemme a San Martino di Castrozza-Passo Rolle. Skirama Dolomiti Adamello Brenta zahrnuje lyžařskou oblast Campiglio Brenta Dolomites, největší v Trentinu, Alpe Cimbra, Monte Bondone, Paganella, Peio a Passo Tonale.

 

Novinky ze skiareálů

Řada důležitých zásahů se týká všech oblastí lyžařské oblasti Campiglio - Dolomiti di Brenta. Rekvalifikace, obnova, zlepšení s cílem udržitelnosti. Jestliže cílem zůstává zkvalitnění nabízených služeb, aby se hostům dostalo vzrušujícího lyžařského zážitku, zásahy podporované společností Funivie Pinzolo Spa potvrzují přístup společnosti založený na sociální a environmentální odpovědnosti. Tento princip ve skutečnosti spojuje tři novinky zimní sezóny 2023-2024. Dotčenou oblastí je oblast Prà Rodont a Doss del Sabion, kde byl starý systém lyžařských vleků nahrazen novou a modernější lanovkou pro 10 osob. míst, renovovat údolní a horské stanice, sladit je s okolní krajinou a provést restyling a rozšíření útulny Doss del Sabion – Restaurant Bar, v nadmořské výšce 2 101 metrů. Nová jednokabelová automatická odpojitelná lanovka s nepřetržitým provozem pokrývá úsek od Prà Rodont až na vrchol. Mezi 53 novými kabinami je jedna vybavena průhlednou podlahou, abyste si mohli vychutnat zážitek "zavěšení v prostoru". Při navrhování systému byla zvláštní pozornost věnována co nejlepší integraci do prostředí (menší počet podpěr a kabin). Zcela přepracovány pak byly dvě stanice, které měly být zcela pod zemí, tj. v podzemí, aby splynuly a zapadly do přírodního prostředí. Po výstupu z lanovky se můžete dostat přímo na sjezdovky nebo po eskalátorech či výtahem nahoru do zbrusu nového areálu Rifugio Doss del Sabion. Budova, která je již od otevření zařízení v roce 1969 referenčním bodem pro lyžaře hledající občerstvení, se nyní rozšiřuje a zefektivňuje díky vytvoření baru s výhledem na Dolomity Brenta, nového bistra ve druhém patře a terasy obsluhované speciálním kioskem, kde si můžete dát oběd "pod širým nebem" a vychutnat si jedinečné 360stupňové panorama, které sahá od Dolomit Brenta až po masivy Adamello a Presanella. Restaurace bude zcela nová a zaručí hostům exkluzivní zážitek díky velkým oknům a výraznému odkazu na území, který se projeví i v gastronomické nabídce, jež se zaměří na zhodnocení místních produktů nejen tradičním, ale i moderním způsobem. Stavba, u níž byla věnována pozornost také omezení emisí do ovzduší a která je vybavena fotovoltaickými systémy na střeše pro snížení spotřeby energie.

V Madonně di Campiglio, kde pokračujeme se skipasy "pay per use", byl v oblasti Campo Scuola v Passo Campo Carlo Magno vytvořen zasněžovací systém s generátory sněhu nejnovější generace.

Zásahy do zasněžovacího systému také v oblasti Folgarida Marilleva, která je nyní napojena na novou akumulační nádrž Val Mastellina. Kompletní rekonstrukcí prošel také naprogramovaný zasněžovací systém sjezdovky Belvedere, který se dočkal také celkové přestavby zaměřené na úpravu šířky a snížení, v počáteční části, sklonu svahu, aby se usnadnil návrat lyžařů do údolí.

V Passo Tonale byla sedačková lanovka Valena nahrazena systémem stejného typu, ale se šestimístnými sedačkami.

 

Paganella také oznamuje důležité novinky pro nadcházející sezónu. Ve školním kempu v Laghet di Andalo k historické dvousedačkové lanovce přibyla moderní a funkční desetimístná odpojitelná lanovka "Baby Express". Nové zařízení, dlouhé 395 m s výškovým rozdílem 113 m, bude obsluhovat nový úsek modré sjezdovky určený začátečníkům, který začíná od "Ferny", těsně pod "Prati di Gaggia", a spojuje se se sjezdovkou Laghet. K projektu na zlepšení návratů do údolí, v jehož rámci byla v loňském roce zdvojnásobena sjezdovka Gaggia a poslední úsek sjezdovky Cacciatori, se přidává rozšíření sjezdovky Olimpionica I a přestavba povrchu sjezdovky, aby se usnadnilo lyžování i méně zkušeným lyžařům. a zlepšení zasněžování. V plánu je také výměna naprogramované zasněžovací sítě s instalací 12 nových nejmodernějších výrobníků sněhu. Ve snowparku Dosson však budou v návaznosti na předchozí rozšiřovací práce instalovány nové konstrukce určené pro snowboardisty a freeridery. A Paganella Ski investuje do obnovitelných zdrojů energie: na střechách údolní stanice lanovky Dosson-Selletta, rodinné chaty Dosson a administrativních kanceláří v obci byly instalovány tři fotovoltaické systémy. Tento zásah umožní vyrobit přibližně 500 000 kWh udržitelné energie ročně, což odpovídá spotřebě na provoz lyžařských vleků v letní sezóně od května do října.

Na Monte Bondone bude mít sjezdovka Topolino výrazně vylepšený lyžařský povrch, co se týče vzdálenosti, zatímco na Alpe Cimbra, kde se příští zimu budou konat také tréninky amerického týmu alpského lyžování, bude v Passo Coe zprovozněna nová sedačková lanovka.

 

Přesuneme-li se do lyžařských oblastí Dolomit, v Alpe Cermis se obnoví kabinky systému, který vede z Cavalese do Doss Laresi, zatímco v lyžařském středisku Latemar byla dále posílena síť programového zasněžování, stejně jako v San Marinu, kde se představí 20 nových generátorů sněhu nové generace. Zavedení nových technologií pro řízení sítě programovaného zasněžování a její posílení je společným jmenovatelem zásahů v lyžařských areálech Val di Fassa, které možná uživatelé přímo nepocítí, ale jejichž cílem je učinit zážitky na sněhu v Dolomitech, kde na konci února 2024 přistane na sjezdovce LaVolata v Passo San Pellegrino Světový pohár v alpském lyžování žen, zábavnějšími a bezpečnějšími.

  Zde tedy dojde k rozšíření boardercrossové trati a sjezdovek Cigolade a Tomba na Ciampedìe. Lyžařský areál Canazei di Belvedere – Col Rodella má nový zásobník pro naprogramovanou zasněžovací síť. Upravena byla také sjezdovka "Cinque Dita" v areálu Col Rodella. Na Buffaure nad Pozza di Fassa probíhají práce na nové variantě sjezdovky Panorama s připojeným zasněžovacím systémem. Sjezdovky Sasso di Rocca 1 a 2 na Ciampàcu byly rovněž vybaveny novým systémem programovaného zasněžování a sjezdovka Orsa Maggiore byla modernizována. V Passo San Pellegrino na straně Costabella byly upraveny sjezdovky Capanna Margherita a Martinet, které jsou vybaveny zasněžovacím systémem.

Pro ty, kteří se nemohou dočkat, až nasadí lyže, je od 25. listopadu do 23. prosince připravena akce Superpremiére: Platí v zúčastněných objektech. 4 noci za cenu 3, 4denní skipas za cenu 3, 4 lekce lyžování za cenu 3.

 

Novinka: okruh Ski Wonders

Dolomiti Superski nám umožňuje projet 15 lyžařských oblastí na více než 1200 km sjezdovek, z toho polovinu bez sundání lyží. Díky tomu patří k největším na světě a je ideálním místem pro onu kombinaci adrenalinu, dobrodružství a sportu, kterou představují lyžařské zájezdy. Ve Val di Fassa si můžete vybrat 4 lyžařské túry: Sellaronda, Giro della Grande Guerra, Panorama Skitour a Sass Becé Tour se sjezdovkami vhodnými pro každého. Od letošního roku však přibyl ještě jeden. Ski Wonders je poslední hranicí lyžařských túr v Ladinských Dolomitech. Jediné bezstarostné a all-inclusive Dolomiti Ski Safari, které proměnilo Sellarondu v top zážitek, na více než konsolidovaném formátu letního krále Dolomiti Trek, mnohem více než pouhá lyžařská túra, skutečná cesta "velkou krásou " Dolomit, dobrodružství, které vás zavede z jednoho údolí do druhého, objevování stále nových a fascinujících krajin spolu s horskými profesionály s jediným skipasem. Dobrodružství s průvodcem, které dokáže proměnit lyžařskou túru v okouzlující a krásnou cestu Dolomity ladinských údolí a oživit jejich legendy. Navíc se na trase každá zastávka v různých uváděných chuťových útočištích stává příležitostí potěšit chuťové buňky místními specialitami a zažít vřelost a výjimečnost ladinského přijetí i ve vysoké nadmořské výšce.

Nabídka zahrnuje šestidenní túry v Dolomitech se základnou ve Val di Fassa, šestidenní skipas Dolomiti Superski, aperitiv při západu slunce, nocleh v útočišti a Skisunrise, lyžování za úsvitu, wellness zážitek v Terme Dolomia a QC Terme Dolomiti.

 

Okamžitě na trati

 

Od 7. prosince 2023 do 1. dubna 2024 budou o sobotách a nedělích díky službě FlySki Shuttle hlavní lyžařská střediska v Trentinu spojena přímými přestupy s letišti Verona, Bergamo Orio al Serio, Milán-Linate, Milán- Malpensa, Benátky, Treviso, Bolzano a s železničními stanicemi Benátky-Mestre, Milán Centrale a Trento. Spojenými lokalitami jsou Val di Sole, Val di Fassa, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza - Passo Rolle - Primiero a Vanoi, Madonna di Campiglio a Pinzolo. Informace: https://www.flyskishuttle.com/it/

 

Den lyžování zdarma

 

Pokud jste začátečníci nebo i pokročilí lyžaři, zapište si do diáře sobotu 16. prosince: je to Den lyžování zdarma a v tento den jsou instruktoři zúčastněných trentinských lyžařských škol k dispozici lyžařům všech úrovní pro bezplatné dvouhodinové skupinové lekce pro děti od 4 let a dospělé v disciplínách alpského lyžování, snowboardingu a klasického lyžování. Vybavení a skipasy budou po dobu výuky rovněž zdarma. I již pokročilí lyžaři budou moci při této příležitosti požádat o radu, jak se dále zdokonalit v lyžování. Pro potvrzení každé rezervace bude vyžadována platba 10 eur na osobu. Vybraná částka bude celá věnována sdružení Sportabili, které sídlí v Predazzu a snaží se rozšířit lyžování mezi postiženými dětmi. Každý, kdo si rezervuje víkend, aby se mohl zúčastnit Dne lyžování zdarma, získá dvoudenní skipas za cenu denní jízdenky. Pro účast stačí kontaktovat jednu z trentinských lyžařských škol na adrese www.trentinosci.it/it/scuole.

Martina Kolská,

Oficiální zastoupení Trentino marketing ČR (Travel Advance)
martina.kolska@travel-advance.com 
+420 739 157 582

Poslední aktualizace: 13.11.2023
V Trentinu začíná lyžařská sezóna! Již tento víkend na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí V Trentinu začíná lyžařská sezóna! Již tento víkend

Jezera, Dolomity a barvy podzimu. To je dokonalý podzimní víkend v Trentinu
Jezera, Dolomity a barvy podzimu. To je dokonalý podzimní víkend v Trentinu
Tipy a novinky
Na 297 jezer se nachází v italském Trentinu. Jejich krása se na podzim…
1km
více »
BEZBARIÉROVÉ TRENTINO, ANEB JAK SI UŽÍT HORY S HANDICAPEM
BEZBARIÉROVÉ TRENTINO, ANEB JAK SI UŽÍT HORY S HANDICAPEM
Tipy a novinky
Trentino není jen pro otrlé sportovce s nezlomnou fyzickou kondic…
2.3km
více »
TRENTINSKÉ „POUTNÍ CESTY“
TRENTINSKÉ „POUTNÍ CESTY“
Tipy a novinky
Cesty v duchu „pomalé“ turistiky, v úzkém kontaktu s územím, jako…
2.5km
více »
LYŽOVÁNÍ OD ÚSVITU PO SOUMRAK
LYŽOVÁNÍ OD ÚSVITU PO SOUMRAK
Tipy a novinky
V Trentinu si zábavu na sněhu užijete od časných ranních hodin až…
3km
více »
KAŽDÉ JEZERO MÁ SVOU BARVU: JARNÍ PROCHÁZKY MEZI VODOU A NEBEM
KAŽDÉ JEZERO MÁ SVOU BARVU: JARNÍ PROCHÁZKY MEZI VODOU A NEBEM
Tipy a novinky
Průzračná voda, mírné podnebí, široké prostory a v pozadí úchvat…
3km
více »
V OBJETÍ PŘÍRODY
V OBJETÍ PŘÍRODY
Tipy a novinky
Ponořit se do ticha lesů a vysokých hor a nalézt sám sebe, …
3.7km
více »
Sezóna kol v Trentinu nekončí
Sezóna kol v Trentinu nekončí
Tipy a novinky
I když se léto nachyluje ke konci, v Trentinu kolařská sezóna ne…
4km
více »
SLALOM MEZI HORSKÝMI CHATAMI PRO GURMÁNY
SLALOM MEZI HORSKÝMI CHATAMI PRO GURMÁNY
Tipy a novinky
V lyžařských oblastech Trentina objevte lokály, kde kreativita šé…
4km
více »
MEZI SKLÍPKY A VINICEMI, PROCHÁZKOU NEBO NA KOLE
MEZI SKLÍPKY A VINICEMI, PROCHÁZKOU NEBO NA KOLE
Tipy a novinky
Oblast na sever od Trenta, kde se v údolí a na východních svazích již po…
4.1km
více »
Podzimní v Dolomitech? Horské chaty ještě nezavírají!
Podzimní v Dolomitech? Horské chaty ještě nezavírají!
Tipy a novinky
Ticho, nekonečná změť podzimních barev, podzimní slunce a klid. T…
4.2km
více »
IVA BITTOVÁ SE PŘEDSTAVÍ PO BOKU SVĚTOVÝCH UMĚLCŮ V ITALSKÝCH DOLOMITECH
IVA BITTOVÁ SE PŘEDSTAVÍ PO BOKU SVĚTOVÝCH UMĚLCŮ V ITALSKÝCH DOLOMITECH
Tipy a novinky
Unikátní kulturní zážitek se znovu po roce vrací do Trentina a letos ne…
4.2km
více »
Vánoce pod italskými Dolomity
Vánoce pod italskými Dolomity
Tipy a novinky
Milujete vánoční atmosféru, vůni svařeného vína, barvy a světla v…
4.3km
více »
8 nejkrásnějších vesnic v italském Trentinu
8 nejkrásnějších vesnic v italském Trentinu
Tipy a novinky
Přemýšlíte nad plánem pro jarní únik? Co takhle objevit nejkrásně…
4.5km
více »
SVĚT SNĚHU
SVĚT SNĚHU
Tipy a novinky
Dvě velké lyžařské oblasti – Dolomiti Superski a Skirama Dolomiti…
4.8km
více »
PĚŠÍ TÚRY V KOUZELNÉM PROSTŘEDÍ TRENTINSKÝCH DOLOMIT
PĚŠÍ TÚRY V KOUZELNÉM PROSTŘEDÍ TRENTINSKÝCH DOLOMIT
Tipy a novinky
Pět tisíc kilometrů stezek pro skvělé pěší túry divokými údolími …
5km
více »
Na kolech mezi vinnými sklepy? Po stopách Goetha v italském Trentinu
Na kolech mezi vinnými sklepy? Po stopách Goetha v italském Trentinu
Tipy a novinky
Na kolech mezi vinnými sklepy? Po stopách Goetha v italském Trentinu…
5.1km
více »
SLALOM MEZI HORSKÝMI CHATAMI PRO GURMÁNY
SLALOM MEZI HORSKÝMI CHATAMI PRO GURMÁNY
Tipy a novinky
V lyžařských oblastech Trentina objevte lokály, kde kreativita šé…
5.2km
více »
Horské chaty jsou znovu otevřeny
Horské chaty jsou znovu otevřeny
Tipy a novinky
I do trentinských hor už pomalu přichází léto, a to poznáte i tak,…
5.5km
více »
Nejromantičtější Valentýn v italských Dolomitech
Nejromantičtější Valentýn v italských Dolomitech
Tipy a novinky
Trentino může být letos vaším nejlepším spojencem při oslavě Vale…
5.7km
více »
PŘÍBĚH TRENTINA POKRAČUJE U STOLU
PŘÍBĚH TRENTINA POKRAČUJE U STOLU
Tipy a novinky
Vína a sekty Trentodoc, mlékárenské výrobky od mléka až po sýry, zelenina…
5.8km
více »
zavřít reklamu