Skvělě a zdravě se najíst ve Zlíně není problém
Turistické cíle • Ostatní • Zajímavost
Po krátké návštěvě ve Zlíně, kdy jsem navštívil klasické zajímavosti, jako Baťovo museum nebo jeho vila, narazil jsem na příjemnou restauraci. Tato Restaurace ve Zlíně mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl pro krátký rozhovor s majitelem:
1. Kde čerpáte inspiraci při tvorbě menu v restauraci?
Inspiraci většinou čerpáme ze zahraničí zdrojů, především od šéfkuchařů, kteří jsou blízcí našemu přístupu k surovinám a vaření. Také jsme součástí webové komunity šéfkuchařů, kteří si vyměňují postřehy a rady. Nutí nás to zkoušet stále nové věci. To však neznamená, že nevaříme i česká jídla. Avšak snažíme se, aby dostali moderní podobu.
2. Která jídla jsou nejvíce oblíbené, máte nějaké stálice?
Lidé v česku už pár roků milují vepřovou panenku. Asi je to určitý přežitek z dob minulých, kdy to byl nedostatkový kus masa. Pro mě osobně je tento druh suroviny nudný, avšak kvůli poptávce ho máme na jídelním lístku pořád. Také mimo zimu máme naši specialitu – tian z lilku a cukety plněný kozím sýrem na rajčatovém salátku.
3. K návštěvníkům vaší kuchyně patří většinou hoteloví hosté, nebo chodí také lidé, kteří prostě jen chtějí zajít na dobré jídlo, aniž by využili možnost ubytování?
Tady nejde jednoznačně odpovědět. Hodně záleží na sezóně. Ale poslední dobou nás navštěvují stále více hostů z okolí Zlína, kterým u nás chutná.
4. Co zahraniční hosté, mají specifické chutě? Preferují spíše česká jídla?
Zahraniční hosté jsou velký oříšek. Zvláště, když se u nás střídají lidé z téměř celého světa. Za pár let už jsem si vypěstoval odhad na jejich chutě. Například lidé z bývalého sovětského svazu mají hodně rádi pepř a od restaurace jakéhokoliv typu očekávají klasiky typu boloňské špagety nebo řízek. Pak je určitá část hostů odkojená od fastfoodů, především z USA a UK. Lidé pocházející z Afriky zase vyhledávají kořeněné a pikantní pokrmy. Pokud jsou u nás ubytovaní dlouhodobě, snažím se jim vždy uvařit nějaké oblíbené jídlo.
5. Abyste mohli hostům servírovat jídla pouze z těch nejčerstvějších surovin, vyžaduje to jistě v praxi také perfektně nastavené procesy. Můžete popsat, co se děje předtím, než host dostane připravené jídlo na talíři?
Tak především je to o nákupu čerstvých surovin. My nakupujeme téměř každý den. Nevytváříme velké zásoby a raději si jedeme pro čerstvé. Také samozřejmě dodržujeme teplotní řetězec. Používáme vakuovací stroj, který udrží potraviny v lepší kondici po delší dobu.
6. Léta u vás bývají specifická, zaznamenává letní kuchyň velký úspěch?
Neřekl bych, že má letní jídelní lístek větší úspěch než třeba podzimní. Snažíme se, aby si v každém jídelním lístku našel zákazník pokrm, na který má chuť.
7. Přibližte nám trochu nabídku vašich vín, příjdou si u vás milovníci tohoto moku na své?
Jelikož jsme česká restaurace zaměřená na místní suroviny, také víno máme z 90% moravské. Zaměřujeme se spíš na střední a menší vinařství. Naše nabídka koresponduje s jídelním lístkem, takže lze ke každému pokrmu doporučit i konkrétní víno.
Rozhovor proběhl s majitelem restaurace UNO ve Zlíně, která působí rodinnou atmosférou, disponuje výhradně čerstvími místními potravinami a příjemným ubytováním na kraji Zlína.