Velké Losiny – Velkolosinské pralinky
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Začalo to prý nějakým nepovedeným kouskem, kdy rozhněvaný kuchař vylily horký zkaramelizovaný cukr na kuchtíkem rozsypané mandle. Zmíněný kuchař připravoval zákusek pro francouzského maršála du Plessis-Praslina. Výsledkem ale byly mandle obalené v cukrové polevě. Nicméně maršálovi se pochoutka zamlouvala. To se mělo stát v roce 1671.
Původně tak pralinky byly vlastně jen obalované mandle, postupně se ale výraz přenesl i na jiná cukrlátka s vnějším obalem a nějakou náplní. Obal v cukru zhusta vyplnila tvrdá čokoláda, dovnitř pak můžete dát cokoliv (třeba i rum!).
Za hlavní město pralinek se dnes označuje belgický Brusel a vlastně celá Belgie je pralinkovou velmocí, ale naštěstí za sladkými pochoutkami nemusíme jezdit tak daleko.
Už více než 7 let se pralinky vyrábí i v lázeňských Velkých Losinách. Za jejich výrobou stojí vyučená cukrářka Jana Kašparová. Ve svém oboru dosáhla špičkové úrovně, což se projevilo i na řadě ocenění nejen v domácí, ale i mezinárodní konkurenci.
A protože mezi jejími výrobky se objevily i malé čokoládové pochoutky, setkaly se značnou odezvou a úspěchem. O dalším směrování bylo rozhodnuto. Cukrářka nabízela donedávna své výrobky v poněkud stísněném prostoru v průchodu obchodní budovy poblíž centra Velkých Losin před vstupem do areálu lázní. Prostor ale byl přeci jen tak stísněný, že v úzkém obchůdku bylo tak místo na pult se zbožím, za pultem místo pro prodavače a před pultem se dva nakupující stěží vyhli.
A protže mezitím se kšeft rozvíjel celkem slušně, dalo se uvažovat o rozšíření polodomácké výroby do větší budova v lepším prostředí.
Zcela novou atrakcí Velkých Losin je tak nová kavárna Velkolosinských pralinek. Oproti původnímu místu by se zdálo že krok stranou. Nicméně Velké Losiny nejsou zas tak rozlehlé. Navíc nová budova vyrostla poblíž areálu zámku a vlastně i upravené parkové prostoře poblíž sportovního centra.
Nová „pralinkárna“ je umístěna za mostem přes Losinku, u silnice směrem na Žárovou (s dřevěným kostelem sv. Martina). Pokud zohledníme fakt, že tímto směrem, poněkud blíže je i chata Brněnka se zavedeným minipivovarem Zlosi(y)n, můžeme směle prohlásit, že v dosahu jsou skoro všechny důležité atrakce velkých Losin (vynechal jsem ve výčtu ruční papírnu nebo Thermy).
Nový provoz i s prodejnou a posezením byl otevřen 19. července t. r. Větší budova ve svých prostorách skrývá nejen samotnou výrobu pochutin, ale i daleko větší prodejní plochu. A to včetně posezení vnitřního, ale i venkovního, které poslouží hlavně v období od jara do podzimu. Za zmínku stojí i úprava terénu v okolí cukrárny. Vlastně se nenápadně pokračuje na podobně upravený parčík u tělocvična přes cestu je na dosah i park zámecký.
Aktuální provozní doba je cca od 9.00 do 18.00, takže prodej je zaměřen spíše na denní hosty (večer obvykle konzumujeme něco jiného). Podle letmého nahlédnutí si ale mlsoun nedopřeje jen ty pralinky, jak vidno, cukráři vyrábí i různé zákusky, dortíky a řezy. Tak akorát ke kávě. To asi ocení spíše příslušnice něžnějšího pohlaví. Stěží říci, jestli si pánové mezitím odskočí na jedno do Zlosi(y)na, ale zdá se, že by se i v pralinkárně našlo něco ostřejšího. Takže už nezbývá popřát, aby se obchody dařily i na adrese Zámecká 261.
Pralinkárnu jsem zařadil do kategorie cyklobar – hospůdka, protože nic bližšího na Turistice není, nicméně i cyklista se může před výjezdem posilnit něčím sladkým. Nakonec, je to celkem rychlý přísun energie.