Loading...
Hornaté vnitrozemí, proměnlivé pobřeží, historické památky sahající až do doby kamenné, vinné stezky, mimořádně atraktivní gastronomie i zcela originální folklor, to vše tu čeká na své objevitele. Záleží jen na zájmech, vkusu, časových možnostech turistů a jejich ochotě utrácet. Aktuální pozvánku na tento lákavý ostrov pro blížící se letní sezonu 2024 představil v těchto dnech v Praze gen. ředitel Sardegna Travel pan Antonio Costantino za podpory Italsko-české obchodní komory. Pražské setkání s novináři podpořil pozvánkou do svého restaurantu Aromi na Náměstí Míru v Praze 2 populární majitel vyhledávaných restaurací a častý TV host - šéfkuchař Riccardo Lucque.
„Sardinie – v duchu současných trendů v cestovním ruchu – se rovněž snaží svou nabídku návštěvníkům přizpůsobit snahám o environmentální ohleduplnost a udržitelnost. To znamená, m. j., že půjde o rozšíření turistické sezony, jak jej zdejší klima dovoluje. A nejen to. Hosté se setkají s možnostmi poznat Sardy nejen jako ubytovatele, stravovatele a dopravce, ale se vším všudy, tedy se způsobem místního života do hloubky až po prastaré tradice a zvyklosti. Využili jsme k tomu moderní technologie, v tomto případě digitální přístup k bezmála dvěma tisícům informací a lokalit, které toto vše zprostředkují. Velmi vítanou novinkou letošní sezony budou přímé lety společnosti Smart Wings z Česka na Sardinii v rozmezí od dubna do října. Při okrajích sezony budou zařazeny programy, seznamující např. s produkcí vína, sardinskou gastronomií, či průvodcované pěší poznávací toulky např. za archeologickými nálezy, náboženskými lokalitami atd. Některé návštěvníky bezpochyby zaujmou i čerstvé objevy, naznačující, že by zde mohlo být místo, kde se nacházela bájná Atlantida“, uvedl Antonio Costantino výběr z turistických magnetů a novinek Sardinie pro letošní sezonu.
Projděme se krátce po ostrově hrdých ostrovanů, kteří na otázku odkud jsou, nejčastěji neodpoví „z Itálie“, ale „ze Sardinie“. Východ ostrova je poněkud řidčeji osídlen, nabízí však o to půvabnější přírodní scenérie. Členité pobřeží s příjemnými plážemi střídá okouzlující vnitrozemí – zejména chráněný přírodní park Gennargentu s nejvyšším vrcholem Sardinie – Punta La Marmora. O zálivu Orosei, svým vzezřením evokujícím kýčovité pohlednice, se hosté shodují: má ne-li zcela, tak jedny z nejkrásnějších pláží ostrova. Obdiv sklízejí i souvislé oleandrové aleje, vroubící dlouhé kilometry silnic a dálnic. Tak velké a přebohatě rozkvetlé velkými bílými, růžovými, červenými, žlutými i fialovými květy mohou být jen ve Středomoří. Sever ostrova je na pohled nejatraktivnější. Palau je turisticky méně frekventované, než např. Santa Teresa di Gallura, odkud vyplouvají trajekty na Korsiku, či Porto Cervo, přezdívané milionářský přístav, s převažující originální architekturou. Díky poloze přímo naproti souostroví Maddalena však výhled z Palau severním směrem je nádherný. Pobřeží tu tvoří členité skály, mořskou erozí vytvarované do neuvěřitelných, fantaskních tvarů, nemajících obdoby. K ostrovům Maddalena, právem vyhlášeným národním parkem, se pořádá množství lodních výletů, s různou délkou a programem. Sever Sardinie je nejen pohledný, ale i velmi dobře vybavený turistickou infrastrukturou – od jednoduchých apartmánových komplexů až po luxusní hotely v sousedství příjemných pláží. Zájemci tu najdou nejproslulejší golfový areál na Sardinii – Pevero Golf Club. Na samém severním cípu ostrova pak leží vyhledávaný přístav Santa Teresa di Gallura. Zejména v odpoledním slunci si vysoké skály nad jeho zálivem, zatnutým hluboko do vnitrozemí, vynutí obdiv návštěvníků.
Na západní straně Sardinie objevíme jisté překvapení. Krajina připomíná Maďarsko – rovina, kukuřičné lány, pláž ukrytá ve vysokém rákosu. Za pozornost však stojí – městečko Isola Rossa okouzlí svou malebností, město na hradbách – Castelsardo – imponuje bohatou historií, přístav Alghero zaujme svým honosným katalánským stylem. Čím dále jižním směrem se příroda mění v divočejší, nedotčenou. I to je někdy předmětem zájmu turistů… Přestože na jihu ostrova leží sardinská metropole Cagliari, letecká vstupní brána, turisticky je celkově méně navštěvována. I v sezoně se tu najdou poloprázdné pláže. To však neznamená, že by byly méně krásné. Costa Rei, Chia, Villasimius – to jsou lokality se sněhobílým příjemným pískem. Cagliari s atraktivní polohou na devíti vápencových pahorcích poskytuje zajímavé pohledy - ať už při příjezdu po moři, při příletu, nebo při toulce jeho ulicemi. Procházka promenádou kolem přístavu nabízí atmosféru a noblesu proslulých středozemních přímořských letovisek. Archeologické areály, kostely, šlechtické paláce, to vše vypovídá o historických epizodách, které se tu během dávno minulých staletí odehrávaly.
Sardinská kuchyně je kapitolou samou pro sebe. Liší se od té na kontinentu. Např. gnocchi ze semoly v rajčatové omáčce s klobásou, posypané strouhaným sýrem pecorino jsou vynikající. Podobně kuličky z bramborové moučky, zvané fregula, doplněné vývarem ze skopového nebo z mušlí, opět sypané pecorinem. Velký výběr je i v moučnících. Základem bývají nejčastěji mouka, med, mandle a cukr. Chuti se obohacují citrónovou nebo pomerančovou kůrou. Dominují pak různě upravovaná masa (mimořádně oblíbené selátko v charakteristické lokální úpravě), mořské plody a ryby. Jejich zpracování a oblohy jsou velmi originální. Pokud jde o vína, Antonio Costantino komentoval: „vína ze sardinských vinic jsou oficiálně uznávána jako druhá nejlepší ze všech, produkovaných na území Itálie“. Vynikají značky jako Cannonau, Carignano di Sulcis, či Monica di Cagliari z červených, či Vermentino do Gallura, či Nuragus di Cagliari z bílých. Mezi dezertními jsou známá Nasco, Moscato, Vernaccia d´Oristano či Malvoisie di Bosca.
Antonio Costantino ještě na závěr doporučil: „v rámci modernizace naší nabídky jsme připravili aplikaci, podrobněji informující zájemce. Najdete ji pod názvem „Sardegna – emoce po celý rok“ či „Sardinie + me“…
Miroslav Navara