Národní klenot - Hořické trubičky
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Podle legendy sdělil paní Líčkové recept na výrobu trubiček raněný osobní kuchař císaře Napoleona při svém návratu přes České země po porážce v Rusku v roce 1812, jako odměnu za své ošetřování.
Existence obdobné pochoutky je doložena již na stole francouzského Krále Slunce Ludvíka XIV. a její zobrazení je zachyceno i před dobou jeho panování na obraze z roku 1630.
Jiná legenda však hovoří též o tom, že Napoleon Bonaparte trpěl již v době svého tažení do Ruska žaludečními potížemi a jeho osobní kuchař mu proto pekl tenké dietní oplatky z proseté pšeničné mouky jen s trochou mléka, žloutku, oleje, cukru a soli, jež si Napoleon oblíbil. Nápad se sypáním a stáčením oplatek do trubiček se tak prý zrodil až v Hořicích.
Rodinnou recepturu výroby pak zdokonalil Karel Kofránek, cukrář, který se do rodiny přiženil. Kofránek vyráběl tuto pochoutku pod názvem Kofránkovy hořické trubičky. S pomocí Františka Křižíka vznikl elektrický přístroj na výrobu oplatek (dvě pánve, přiklápějící se proti sobě, mezi něž se lilo těsto a vznikla tak oplatka). Za tento přístroj zdokonalující pečení oplatky byl roku 1898 udělen patent. Trubičky však ve městě vyrábělo i mnoho dalších výrobců. Po roce 1949 byly všechny výrobny znárodněny. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena až po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o. z Miletína v Podkrkonoší.
Jak a z čeho se vyrábí tato lahodná pochoutka?
Při výrobě hořické trubičky je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka složená z mouky, sušeného mléka, rostlinného oleje, sušených vaječných žloutků a cukru. Oplatka dále navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti, kdy je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce.
Tlak, který cukrářka vyvíjí na dřík daného průměru, zajistí konstantní průměr trubičky s následnou shodnou hmotností finálního produktu po naplnění lahodným krémem. Hmotnostní rozptyl daný rozdílem vnitřních průměrů trubiček činní u nejlepších cukrářek pouze 2 gramy!
Pro nezaměnitelný rukopis každé cukrářky firma přistoupila k personalizaci produktů. Na každém balení hořických trubiček od výrobce z Miletína naleznete jméno cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila. Pak zjistíte, ze kterých rukou pochází TA PRAVÁ CHUŤ.
Krémy, které jsou používány k naplnění trubiček, jsou té nejvyšší kvality. Pouze hořické trubičky z Miletína vyráběné pod obchodní značkou DOBRÉ jsou plněny čokoládovým, jogurtovým nebo ořechovým krémem. Přímé označení chutě např. čokoládové, jogurtové, ořechové, atd. musí splnit normu obsahu čokoládové, jogurtové, ořechové hmoty. Proti příchuťovým trubičkám, které jsou pouze aromatizovány jsou ty z Miletína chuťově doslova exkluzivní.
Přijďte si vyzkoušet vlastnoruční výrobu hořických trubiček do Miletína v Podkrkonoší
Rezervujte si exkurzi v nejmodernější provozovně na výrobu NÁRODNÍHO KLENOTU - hořické trubičky v Miletíně v Podkrkonoší. Disponujeme nejvyšší certifikací včetně BIO výroby. Výjimečná příležitost pro všechny návštěvníky shlédnout ruční výrobu i její zákulisí. Zkuste si vlastnoručně stočit 10ks hořických trubiček a my Vám je dárkově zabalíme. Máte možnost nakoupit celý sortiment výroby v naší nové firemní prodejně - otevírací doba po-pá 7.00-15.00 hod.
Exkurze trvá standardně 30 minut. V případě zkoušení stáčení až 1 hodinu.
Bližší informace naleznete zde.