Svitavy
Tipy na výlet • Romantika • Vycházka - půldenní • Za kulturou
Kam a jak jedeme?
Sešli jsme se v Brně na nádraží předčasně. Rychlík přijel s 15minutovým zpožděním, které zde ještě protáhl za nepokojného pocukávání vagony na pěknou půlhodinku. Posléze se vyšoural z nádraží. Místo aby nabral Pendolinovskou rychlost ke snížení ztráty, naopak se plížil rychlostí asi 30km/hod. Občas dokonce krátce zastavoval. Po naší nabídce průvodčímu, zda nemáme pomoci zatlačit, nám bylo odpovězeno, že nás brzdí před námi pomalu jedoucí nákladní vlak. Nakonec jsme přece jen do Svitav dojeli. Aspoň nám řádně vyprahlo.
Za čím jedeme?
Ve městě je vytvořen okruh procházející památkovou zónou, z něhož jsme část absolvovali. Prohlédli jsme si zajímavý Ottendorferův dům, prošli pěkné náměstí s dlouhými podloubími, Starou radnicí, starý právovárečný Dům U mouřenína s infocentrem a prošli okolo zbytků Městského opevnění. V minipivovaru jsme byli uvítání vedoucím objektu, který obsahuje pivnici, restauraci a minipivovar. Zde jsme absolvovali exkurzi s vysvětlením technologie vaření piva, ukázkou a ochutnáním sladů. Zaplnili jsme prázdné žaludky dobrou krmí (výborný tatarák za 115 Kč) a začali ochutnávat zde uvařená piva. Světlým ležákem Škopeček jsme zapili oběd. Výborné byly klasicky spodně kvašené ležáky, tmavý Mouřenín, a zejména pololotmavý speciál hladce klouzal do hrdel díky malému přídavku medu do várky. Ovšem svrchně kvašené polotmavé Red Ale Pale anglického typu byla opravdová perla. Vynikající mimořádná chuť a vzácné, velmi jemné bylinkově kořeněné zakončení po napití – lahůdka. Neradi jsme se zvedali k odchodu. Ale vlak nepočká. Kamarádi byli tak nadšeni, že jsem jim slíbil zjistit, kdy místní sládek uvaří znovu něco tak zajímavého jako bylo Red Ale. A pak si znovu naplánujeme druhý výlet na Svitavsko. V okolí se nachází železniční muzeum v Mladějově se zajímavou úzkokolejkou a starými doly. Úzkokolejka projíždí pěkným údolím souběžně s turistickou cestou. Na konci pak v Hřebči je památný tunel a zřícenina hradu. Odtud kousek do Svitav. Už se všichni těšíme.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Restaurace a minipivovar "Na Kopečku" Radiměřská 5a (GPS N49,75197 E16,46040)
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Historická část Svitav je pěkná. Velký rozdíl proti době před r.1989. V minipivovaru pivo Red Ale Pale, které už se bohužel nebude opakovat. Mistr sládek je alchymista a vaří samé speciality. Až se vypije, uvaří jinou.
Ostatní informace
Velmi dobrý tatarský biftek za pouhých 115,-Kč v minipivovaru viz foto.