Loading...

TOP 5 lyžařských oblastí ve Švýcarsku

Tipy a novinky

Zimní aktivity ve Švýcarsku nabízejí širokou škálu možností pro milovníky zimních sportů a přírody. Mezi nejoblíbenější aktivity patří lyžování a Snowboarding. Švýcarsko je domovem některých z nejlepších lyžařských středisek na světě, jako jsou Zermatt, Verbier a St. Moritz. Nabízí ideální podmínky pro lyžování a snowboarding s perfektně upravenými sjezdovkami a moderními lanovkami. Více na Zímní Švýcarsko - sjezdové lyžování


Zermatt

Lyžování a snowboarding po celý rok, 365 dnů sněhu – to existuje jenom v Zermattu. Jako nejvýše položený, největší celoroční areál a efektivně vybudovaný zimní sportovní areál Alp, nabízí Zermatt absolutní jistotu sněhu. V zimě láká návštěvníky 360 km sjezdovek všech úrovní jak na švýcarské, tak na italské stráně Matterhornu. Ale i milovníci zimní turistiky a turistiky na sněžnicích si můžou užívat zasněženou krajinu. Zermatt je však i v pravém smyslu slova gurmánská vesnička Alp. Navíc zde najdete nejvýše položenou lanovky Evropy na Matterhorn Glacier Paradise ve výšce 3.883 m n. m.. Více na Mojesvycarsko.com/zermatt  

 

Čtyři údolí

Lyžování ve ski areálu "Čtyři údolí" (Les Quatre Vallées) ve Wallisu ve Švýcarsku je jedinečným zážitkem pro lyžaře všech úrovní. Tento areál je jedním z největších a nejrozmanitějších lyžařských destinací v Evropě.

Čtyři údolí nabízejí přes 400 kilometrů sjezdovek, což zahrnuje široký výběr modrých, červených a černých tratí, které uspokojí jak začátečníky, tak zkušené lyžaře. Sjezdovky jsou dobře udržované a nabízí úchvatné výhledy na švýcarské Alpy. Areál je vybaven moderními lanovkami a vleky, které zajistí pohodlný a rychlý přesun mezi jednotlivými částmi areálu. Pro milovníky volného terénu nabízí areál Čtyři údolí vynikající podmínky pro freeride a off-piste lyžování. 

Kromě sjezdového lyžování je oblast populární také pro skialpinismus a zimní turistiku, nabízející nádherné trasy v horském prostředí. Po dni na svazích si můžete vychutnat švýcarskou gastronomii v mnoha horských restauracích a chatách. Après-ski scéna v areálu je živá a nabízí bohatý výběr barů a klubů. V oblasti Čtyř údolí je široká škála ubytovacích možností, od luxusních hotelů po útulné horské chaty, které vyhovují různým preferencím a rozpočtům. Areál Čtyři údolí je spojen s několika známými lyžařskými středisky, včetně Verbier, Nendaz, Veysonnaz a Thyon, což umožňuje lyžařům objevovat různé části tohoto rozsáhlého lyžařského regionu. Tato rozmanitost a kvalita lyžování činí Čtyři údolí jedním z nejlepších míst pro lyžování ve Švýcarsku. Více v článku 4 údolí: týden objevování s lyžemi na nohou 


Arosa – Lenzerheide

Necelou půlhodinu nad stařičkým městem Chur, v plochém slunečném sedle, kudy odnepaměti vedla obchodní cesta k jihu, leží jezero Igl Lai a u něho vesnice Valbella, Parpan a Lenzerheide. Na obou stranách údolí nás čeká dohromady 155 km sportovních sjezdovek a mezi nimi dostatek prostoru pro bezpečný freeride. A to zdaleka není vše! Od letošní zimy je areál spojen s menší a relativně odlehlou Arosou (dalších 100 km sjezdovek).

Kromě upravených sjezdovek je v Arose také dostatek příležitostí pro freeride a off-piste lyžování v hlubokém sněhu. Arosa nabízí také řadu dalších zimních aktivit, jako je bruslení, běžecké lyžování, sáňkování a procházky po zasněžené krajině. Pro rodiny s dětmi je Arosa ideální, nabízí dětské lyžařské školy, dětské parky a další aktivity vhodné pro děti.

Resort nabízí řadu restaurací a barů, kde si můžete vychutnat místní i mezinárodní kuchyni a relaxovat po dni na svazích. V Arose je dostatek ubytovacích zařízení, od luxusních hotelů po útulné horské chaty a apartmány. 

Lyžařská oblast je známá svou přátelskou atmosférou, krásnou alpskou scenérií a kvalitními službami, což z něj činí vynikající destinaci pro zimní dovolenou ve Švýcarsku. Více v článku Arosa – Lenzerheide: lyžujeme se sluníčkem aneb Runda Lai 


Engelberg: freeride, lanový most a otáčivá lanovka 

Engelberg, známý svým malebným horským prostředím a kvalitními lyžařskými podmínkami, je oblíbenou destinací pro milovníky zimních sportů. Díky své vysoké nadmořské výšce má jednu z nejdelších lyžařských sezón ve Švýcarsku, často trvající od listopadu až do května. Engelberg nabízí rozmanité lyžařské možnosti, od širokých modrých a červených sjezdovek ideálních pro začátečníky a středně pokročilé lyžaře až po náročné černé sjezdovky. Oblasti Laub a Galtiberg se svými vynikajícími podmínkami pro freeride a off-piste lyžování, ákají zkušené lyžaře z celého světa.

Oblast Titlis je hlavním lyžařským centrem Engelbergu s nejvyššími a nejstrmějšími sjezdovkami. Výstup lanovkou Rotair, která se otáčí o 360 stupňů během jízdy, nabízí dechberoucí výhledy.  Právě zde ve výšce přes 3020 metrů si můžete užít velmi vzdušného visutého mostu nad 500 metrovou propastí. Most Cliff Walk dlouhý 150 metrů drží rekord jako nejvýše položený visutý most v Evropě. Za jasného počasí máte odsud možnost zahlédnout sousední vrchol Titlisu (3239 m), i další vrcholy Urnských Alp a jižněji položených Berských Alp, například i včetně čtyřtisícového masivu Jungfrau.

Po dni na svazích mohou návštěvníci užívat živou après-ski scénu a vychutnávat místní i mezinárodní kuchyni v mnoha restauracích a barech. Kromě sjezdového lyžování nabízí Engelberg také skvělé podmínky pro běžecké lyžování a zimní turistiku s nádhernými výhledy na alpskou krajinu. Nechybí zde také různé další zimní aktivity, jako je sáňkování, ledové bruslení a paragliding. Více v článku Engelberg: freeride, lanový most i ledovcová jeskyně 


Engadin Svatý Mořic

Svatý Mořic je více než jen rekreační středisko. Bylo také kolébkou alpské zimní turistiky (v roce 1864) a dvakrát hostilo zimní olympijské hry. Svatý Mořic se však nejprve proslavil díky svým minerálním pramenům, které byly objeveny před 3 000 lety a již brzy z města učinily letní lázně.

Svatý Mořic nabízí široký výběr sjezdovek vhodných pro všechny úrovně lyžařských dovedností, od začátečníků po expertní lyžaře. Je známý svými dobře udržovanými, širokými sjezdovkami, které poskytují vynikající podmínky pro lyžování. Svatý Mořic je součástí lyžařského regionu Engadin a zahrnuje několik významných lyžařských oblastí, jako jsou Corviglia, Corvatsch a Diavolezza, které nabízejí rozmanité terény a nádherné výhledy na alpskou krajinu.

Svatý Mořic má bohatou historii a byl hostitelem několika Zimních Olympijských her. Kromě sjezdového lyžování je Svatý Mořic také známý pro své běžecké lyžařské tratě a nabízí řadu dalších zimních sportů, jako je sáňkování, bruslení a sněžnice.

  • Nejvýše položená vířivka - venkovní perličková koupel u hotelu Berghaus Diavolezza (2 978 m n. m.) je vskutku superlativním zážitkem.
  • Nejdelší osvětlená sjezdovka Švýcarska - mimořádný lyžařský zážitek můžete vstřebat každý pátek večer na Corvatschi. Z první mezistanice vede do údolí 4kilometrový sjezd po nejdelší osvětlené trati ve Švýcarsku. 
  • Největší whisky bar na světě. Unikát, který je dokonce veden v Guinessově knize rekordů, najdete v hotelu Waldhaus am See. Claudio Bernasconi pro svůj whisky bar posbíral po světě celých 2 500 druhů whisky.
  • Nejslunečnější klima. Svatý Mořic se chlubí mimořádně vysokým počtem slunečných dní, který udává 322 v roce. 

Více najdete v článku Engadin Svatý Mořic - nejstarší lyžařská značka světa 


Další inspirace pro zimní dovolenou ve Švýcarsku:

Poslední aktualizace: 27.12.2023
TOP 5 lyžařských oblastí ve Švýcarsku na mapě
Autor: Svycarsko
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí TOP 5 lyžařských oblastí ve Švýcarsku

First
First
Hora
K hoře First v Bernských Alpách se dostanete buďto autem nebo vla…
8.8km
více »
Bernské Alpy, jak to bylo dál; aneb o těžkém batohu, zapomenutých bobech i bolavých nohách:-)))
Bernské Alpy, jak to bylo dál; aneb o těžkém batohu, zapomenutých bobech i bolavých nohách:-)))
Cestopisy
Spokojena s tím, jak pěkně jsme si užily s tetou Maruškou a kamarádkou Míšou túru v nižších polohách kolem Därstetten, věřila jsem ve svou šťas…
9km
více »
Působivé výhledy podél cest vedoucí alpskými průsmyky
Působivé výhledy podél cest vedoucí alpskými průsmyky
Tipy a novinky
Není nutné vylézt vždy až na vrchol Hory, abychom spatřili nádherné výhle…
14.5km
více »
Kleine Scheidegg
Kleine Scheidegg
Tipy na výlet
Jedním z míst, které stojí za navštívení ve Švýcarsku je průsmyk mezi…
14.5km
více »
Jungfraujoch a Matterhorn 2009
Jungfraujoch a Matterhorn 2009
Cestopisy
Kdo by nechtěl vidět to nejšvýcarštější švýcarsko.   Jedeme z Tep…
15km
více »
Cesta vlakem na Jungfraujoch
Cesta vlakem na Jungfraujoch
Cestopisy
Navštívit železniční stanici Jungfraujoch, která se nachází ve vý…
15.2km
více »
Jungfraujoch - Bernské Alpy - Švýcarsko
Jungfraujoch - Bernské Alpy - Švýcarsko
Sedlo
Při ranním pohledu z okna nás přivítali mraky na obloze s kapkami…
15.2km
více »
Jungfraujoch - Top of Europe
Jungfraujoch - Top of Europe
Sedlo
Sedlo Jungfraujoch leží mezi dvěmi vrcholy - Mönch ( 4 107 m n. m) a…
15.4km
více »
Z Kleine Scheidegg na Männlichen, Bernské Alpy, Švýcarsko
Z Kleine Scheidegg na Männlichen, Bernské Alpy, Švýcarsko
Hřeben
Trasa mezi Kleine Scheidegg a Mannlichen je asi jedna z nejkrásnějších, kterou si lze ve švýcarských Alpách dopřát. Krásná panoramata. Celou cestu jste…
15.7km
více »
Grimselský průsmyk
Grimselský průsmyk
Pohoří
Grimselský průsmyk (Grimsel pass) leží na silnici vedoucí od Si…
15.7km
více »
Výstup na Jungfrau a  Mönch
Výstup na Jungfrau a Mönch
Cestopisy
Kolem zářijového víkendu L.P.2014 se jeví poměrně příznivé počasí…
17km
více »
Fascinace ledovými obry: Křišťálově čistý svět ledovců v údolí Haslital a oblasti Jungfrau
Fascinace ledovými obry: Křišťálově čistý svět ledovců v údolí Haslital a oblasti Jungfrau
Tipy a novinky
Údolí Haslital a horská oblast Jungfrau, Švýcarsko, 2013: Ledov…
17.1km
více »
Jungfrau a Matterhorn 2
Jungfrau a Matterhorn 2
Cestopisy
Tak uplynul týden jako nic a byla před námi volba jak se přesunou…
17.1km
více »
Staubach Waterfall
Staubach Waterfall
Vodopád
Další místečko, které můžete ve Švýcarsku navštívit je vodopád Staubach(796 m.n.m.). Najdete jej nedaleko Lauterbrunnen. Voda padá z…
18.1km
více »
Výlet do Švýcarska-BRIENZ
Výlet do Švýcarska-BRIENZ
Cestopisy
Švýcarsko 3-BRIENZ Většina z nás nastupuje do autobusu.Jedeme na výlet.Je…
18.3km
více »
Pramen řeky Rhony.
Pramen řeky Rhony.
Pramen
Řeka Rhona pramení v Urnských Alpách v nadmořské výšce 1753 m masivu…
18.4km
více »
Prázdniny na statku ve Švýcarsku: psi, kočky, krávy, turistika i koupání
Prázdniny na statku ve Švýcarsku: psi, kočky, krávy, turistika i koupání
Tipy a novinky
Jaká dovolená se líbí dětem? Určitě je nezklame taková, na které …
18.9km
více »
Zubačkou na Schynige Platte, Švýcarsko
Zubačkou na Schynige Platte, Švýcarsko
Vyhlídka
Ozubnicovou železnici vybudovali téměř před stotřiceti léty a dodnes se…
18.9km
více »
Obytňákem po Švýcarsku
Obytňákem po Švýcarsku
Cestopisy
Již několik let obdivujeme při našich cestách po Evropě obytné vozy stojící na parkovištích a sníme o tom, že si jednou takové auto …
19.1km
více »
Trümmelbach Waterfalls
Trümmelbach Waterfalls
Vodopád
Vyrážíte do Švýcarska? rozhodně neopomeňte navštívit vodopády Trümmelbach. Najdete je v kantonu Bern v oblasti Lauterbrunen. Dorazit…
20.8km
více »
zavřít reklamu