Brno – pivnice, minipivovar a hotel Pegas
Turistické cíle • Sport a rekreace • Cyklo bar - hospůdka
Pivnice Pegas patří mezi podniky, jejichž návštěva je radostí. Najdete ji v přízemí stejnojmenného hotelu na Jakubské ulici. Hotel se nachází v samotném centru města, v těsné blízkosti jedné z nejkrásnějších brněnských památek, tedy gotického kostela sv. Jakuba. Historie hotelové budovy přitom také sahá až do středověku, podle archeologických nálezů mohla být totiž postavena již někdy ve 14. století. Mezi pozoruhodnosti hotelu patří fakt, že je ve sklepení tohoto brněnského hotelu umístěn soukromý minipivovar, který začal fungovat jako první na Moravě a druhý v České republice; samozřejmě po legendárním pivovaru u Fleků v Praze. Ten brněnský byl budován hned od roku 1989 a již v září roku 1992 byl uveden do provozu nejen pivovar, ale i restaurační a hotelová část. V současné době je celá budova po zdařilé celkové rekonstrukci. V hotelu se můžete ubytovat v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích, parkování je možné v parkovacích garážích v centru města a v recepční hale je stálá prodejní výstava uměleckých předmětů.
Pro běžného návštěvníka Brna je samozřejmě nejdůležitější a nejzajímavější částí hotelu Pegas zdejší pivnice. Již při příchodu každého zaujme výzdoba klenby vchodové části s vyobrazením nejvýznamnějších brněnských historických staveb. Tu doplňují dřevěné stolky v podobě soudků. I v samotné pivnici upoutají různé smaltové reklamy na historické pivovary, láhve a skleněné poháry, fragmenty z vykopávek apod. Tím pravým srdcem pivnice je však varna pivovaru, která svým měděným leskem zvyšuje atraktivitu místa. K tomu je potřeba přidat celkem bohatou nabídku jídel a hlavně chuťově zajímavá, dobrá a silná piva.
V pivní nabídce najdete světlý a tmavý ležák, pšeničné pivo a speciály. Světlý ležák je z celého zdejšího sortimentu nejoblíbenější. Je vyráběn z přírodních surovin a metodou spodního kvašení bez filtrace a pasterizace. Tmavý ležák je vyráběn stejnou technologií jako jeho světlý kolega, jen jsou navíc použity barevné slady, např. karamelový, bavorský. Pšeničné pivo je vyráběno metodou svrchního kvašení za použití pšeničného sladu a podává se s citrónem. V nabídce jsou v současné době speciály dva. Jedním je – již dlouhodobě - Pegas Gold, což je speciální polotmavý ležák 16°, tím druhým – nově - English I.P.A. Jedná se o další variaci na zahraniční pivní styly, tentokrát anglická 13% EPM, kvašená speciálním kmenem anglických kvasnic svrchního kvašení za použití anglických chmelů a dvou druhů karamelových sladů. A mohu potvrdit, chutná opravdu skvěle. Piva zde sice stojí ke 40,- Kč, ale některá jsou čepována jako „vysokokapacitní“ (0,6 l).
Jako bonus si zde můžete nechat naplnit soudek nebo piva Pegas zakoupit v 1,5 l PET-lahvích. Podle druhu zaplatíte od 75,-Kč (ležák) po 90,- Kč (Pegas Gold). I jídla zde nejsou nejlevnější, ale každý den je v nabídce také nějaké chutné kompletní menu v hodnotě 75,- Kč. Někde jsem se na internetu dočetl, že pivnice je otevřena pouze v pracovní dny od 16,00 do 23,00 hod. Není to ale pravda, podle oficiálních stránek podniku je otevřeno denně, a to v čase od 9,00 hod. do 24,00 hod. Poslední pivo se ale objednává ve 23,30 hod. Výjmkou je neděle, kdy se musíte spokojit s časy 11,00 až 23,00 hod.