Loading...
Turistické cíle • Památky a muzea • Dům, budova
Jeden ze symbolů Českých Budějovic není jen jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších restaurací v České republice, ale je současně také místem s dlouhou a bohatou historií. Vždyť první písemná zmínka o českobudějovických masných krámech pochází z roku 1336. Tehdy se však jednalo o dřevěnou stavbu na hlavním náměstí. Současné umístění budovy masných krámů (nároží Krajinské a Hroznové ulice) bylo zvoleno zřejmě i proto, že zde v období středověku žila velká skupina řeznických mistrů.
Jádro současné budovy s bazilikální dispozicí pochází z II. poloviny 16. století. V postranních nižších „lodích“ se nacházely řeznické krámky, které byly kupujícím přístupné z vysoké centrální „lodi“ (haly). Hlavní patrová hala je dnes kryta sedlovou střechou, obě boční haly kryjí střechy pultové. Z období výstavby zděné budovy pochází západní renesanční průčelí s cimbuřím, střílnami a štítem v podobě tzv. vlaštovčích ocasů, které se dochovaly - téměř v původní podobě - dodnes. Původní je i dvojitý kamenný renesanční portál. Východní průčelí bylo přestavěno do klasicistní podoby počátkem 30. let 19. století. K dalším stavebním úpravám dochází na konci 19. století a původní funkce budovy – víceméně – končí rokem 1899.
Ve 20. století už objekt pouze postupně, ale trvale, chátrá. Po II. světové válce se dokonce uvažovalo o jeho demolici. V roce 1953 však, naštěstí, došlo k přestavbě "tržnice s masem" do podoby restaurace Masné krámy. Autorem projektu byl Jaroslav Fidra. Dnešní interiér celkem zdařile spojuje historické prvky budovy s moderními technologiemi. Zajímavé je například nasvětlení pivních tanků za výčepem.
Budova byla vážně poškozena při povodních v roce 2002 a znovu otevřít restauraci se podařilo až v roce 2007. Její současná kapacita je přibližně 200 návštěvníků. Zdejší pivnici provozuje Budějovický Budvar a na čepu si můžete vybrat z několika druhů tohoto výborného piva. Pivo je zde relativně drahé (za 37,- Kč), ale tento fakt kompenzují dobrá a cenově více než dostupná jídla. Když vstoupíte do interiéru restaurace (otevřeno je od 10.00 do 23.00 hod.), bývá mnoho míst volných. Neradujte se ovšem předčasně, téměř všechna jsou již rezervována …