Horský hotel s restaurací na Vsackém Cábu
Turistické cíle • Výletní místo
Stojí v malebné krajině Vsackých Beskyd (Vsetínských vrchů) v nadmořské výši 820 m, ani ne půl kilometru za vlastním vrcholem Cábu (841 m). Ten je zalesněn, bez výhledů a žádné značení na něj nevede. Na protilehlé Javorníky se nabízí jen velmi omezený výhled od hotelu dolů přes sjezdovku. (Pod ní se ve strmém horském svahu ukrývá prales Kutaný. Přírodní rezervace se rozkládá na ploše 215 hektarů, je tvořena bučinou s jedlí a stáří stromů převyšuje 180 let.)
Hotel Vsacký Cáb dělí od Vsetína vzdálenost 12 km. Nejblíže je k němu od zastávky busu na silnici v sedle Dušná, odkud k Cábu směrem na východ odbočuje 5 km dlouhá silnička doprovázená červenou tur.značkou a cyklotrasou.
Dříve zde stávala turistická chata (označována tak dodnes na mnoha mapách), ta ale byla díky dotacím z EU na rozvoj cestovního ruchu výrazně upravena a doplněna přístavbou. Provoz restaurace i hotelu je celoroční a ubytovat se zde může ve dvou až čtyřlůžkových pokojích celkem 73 osob. Díky rekonstrukci se navýšila kapacita ubytování, hostům je k dispozici Wellnes centrum a v zimě lyžařský vlek.
Prapůvodní pohostinné zařízení v podobě turistické chaty bylo zbudováno roku 1928 a později několikrát upravováno. Současně nedaleko vyrostla mohyla, připomínající tehdejší čtyřicáté výročí existence Klubu českých turistů a rovněž desáté výročí od vzniku „první“ republiky.
Původní chata byla notně spartánská – vždyť disponovala jen hospodou, sklepem, bytem pro hostinského, několika místnostmi s lůžky a skladem pro lyže. Voda se musela nosit ze studánky vzdálené 150 m.
Na vrcholu Cábu byly zbudovány dva skokanské můstky (patnácti a třicetimetrový), jenže za druhé světové války zanikly a už nebyly nikdy obnoveny.
Nás turisty, kteří tudy jen procházíme, bude zajímat, že zdejší restaurace proslulá výbornou kuchyní nabízí nejen pokrmy mezinárodní, ale i české a spolu s letní terasou má kapacitu 170 míst.
Otevřeno má následovně: pondělí až čtvrtek 10.00 – 19.00 hodin, v pátek od 10.00 do 21.hodiny, sobota od 10.00 – 22.00 hodin a v neděli od 9.00 do 18.hodiny.
Na aktuální jídlení lístek se mi na netu bohužel nepodařilo narazit, ale z toho před inflací jsem vyčetl, že třeba čočková polévka a valašská kyselica přišly na necelých padesát korun.
A ceny hlavních jídel - z nichž uvedu např. medailonky se šťouchanými brambory, steak z krkovice, falolky a pečený brambor, grilovaný losos s vařeným bramborem, hermelín s přílohou, halužky s brynzou a špekem či kynuté knedlíky plněné lesní směsí – se pohybovaly v rozmezí od 98 do 190 korun. Což jsou tedy na horskou restauraci ceny více jak slušné!
Co mne ale dost zarazilo, byla naprostá absence venkovních laviček. Já se tu ocitl ještě před otevírací dobou restaurace a rád bych si po víc jak hodinovém pochodu od Dušné na chvilku odpočal, ale nebylo kde. Těch několik lavic umístěných poblíž Info tabulí se totiž nacházelo za plotem a patřilo k horskému hotelu.
A tak mi připadlo, že se na těch dotacích určených na rekonstrukci hotelu a rozvoj turistického ruchu EU zřejmě moc „nepředala“, když na lavičky pro kolemjdoucí obyčejné pěší turisty už žádné penízky nezbyly...