Jeskyně Michálka
Nachází se v Hradském žlebu naproti bývalé Dittrichově hájence, 1 km jižně od obce Holštejn. Byla známa od nepaměti, neboť její mohutný vstupní portál lákal k pobytu jak divokou zvěř, tak i později člověka, což doložily zdejší archeologické nálezy. Další možnost archeologických poznatků byla však zamezena tím, že koncem války jako řada dalších zdejších jeskyní byla vybrána za místo pro zbudování podzemní zbrojní továrny. Práce zde však byly pouze započaty a k vlastní realizaci však již nedošlo. Byla zbudována přístupová komunikace a upraveno a vybetonováno dno jeskyně. Po válce upadla jeskyně v zapomnění.
Až začátkem 60. let přišla Mlékárna v Otinovsi s nápadem využít tuto jeskyni jako místo pro dozrávání sýrů. Byla stavebně upravena a v předpolí postaven provozní objekt. A tak zde plných 44 let (od roku 1962 do roku 2006) dozrával známý plísňový sýr "NIVA extra" jemné a zároveň i pikantní chuti. Doba jeho zrání zde trvala pět týdnů. Základním produktem byl "válec" o váze 2 kg, a později i nový produkt "půlválec" o hmotnosti 1 kg. Ty byly skládány do regálů v místnosti dlouhé téměř 70 m. Naráz zde mohlo zrát až 25 000 kusů této pochoutky. Sýr se vyráběl pouze z mléka vyprodukovaného na zdejších vápencových pastvinách Moravského krasu. Díky bruselským úředníkům byl však v roce 2006 zdejší provoz nuceně ukončen a v Otinovsi musel být postaven nový objekt pro tuto závěrečnou část výroby tak, aby splňoval požadované hygienické normy Evropské unie. Po odchodu "mlíkařů" převzala celý areál Česká speleologická společnost a v současnosti zde má výzkumnou stanici jedna její základní organizace působící v této oblasti.
Poblíž Michálky prochází červeně značená turistická cesta z Holštejna do Ostrova a zelená značka vedoucí z Lipovce ke Kalvodovu kříži.
Turistické mapy: KČT 1:50 000 č.86 Okolí Brna-Moravský kras/B2, detailně pak ve výřezu Holštejn, GOL 1:25 000 Moravský kras