Loading...
Turistické cíle • Ostatní • Ostatní
Vydáte-li se na jaře z Poděbrad po červené turistické značce kopírující pravý břeh Labe směrem k soutoku této řeky s Cidlinou, po přibližně dvou kilometrech uvidíte v přilehlém lužním lese nádherný bílý koberec z květů medvědího česneku, latinsky zvaného Allium ursinum. Je to velice zdravá a užitečná rostlina. Dokonce se jí připisují větší účinky než česneku kuchyňskému (Allium sativum).
Medvědí česnek sbírali od dubna do začátku léta už naši předkové. Jedli jej celý: listy, květy, ba i cibulky. Věděli, že všechny části této cévnaté rostliny jsou silné přírodní antibiotikum s antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi.
Medvědí česnek léčí mykózy, ničí nežádoucí střevní bakterie, parazity, zlatý stafylokok, tlumí nadýmání a má mírně projímavé účinky. Preventivně působí proti rakovině jícnu, žaludku a tlustého střeva.
Medvědí česnek je také antioxidant, snižuje krevní tlak, brání vápenatění cévních stěn, kornatění tepen a krevním sraženinám. Používal se při léčbě křečových žil, návalech, závratích a při špatném dýchání. Snižuje obsah cukru v krvi a také ji čistí.
Medvědí česnek pročišťuje ledviny a močový měchýř, má močopudné účinky. V neposlední řadě prospívá i jako tonikum na oslabený nervový systém a utišuje revmatické bolesti.
Všechny uvedené léčivé schopnosti má medvědí česnek díky obsahu křemičitých a sirných sloučenin, stopových prvků (jódu a dalších), flavonoidů, vinylsulfidu, esenciálních olejů, fruktózy, bílkovin, chlorofylu, allinu a velkého množství vitamínu C. Konzumací pouhých 100 g této rostliny získáme až 150 mg vitamínu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky.
V lokalitách, kde medvědí česnek roste společně s konvalinkami, je dobré věnovat pozornost při sběru listů, aby nedošlo k jejich záměně (konvalinky jsou jedovaté). Listy obou rostlin jsou si na první pohled podobné. Listy medvědího česneku jsou na rubu matné, kdežto u konvalinek lesklé. Listy medvědího česneku se dají poznat také podle typické štiplavé vůně. Popis rostliny je uveden na http://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd%C3%AD_%C4%8Desnek. Rostlinu si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.
Možná víte nebo tušíte, jak medvědí česnek získal svoje přídavné jméno. Po dlouhém zimním spánku medvědi vyhledávají svoje Jarní pochoutky. Do míst jejich růstu ujdou i několik kilometrů. Probudivším šelmám medvědí česnek nejen chutná, ale také se jím čistí. Podle jiného výkladu rostlinu takto pojmenovali Germáni, protože věřili v její medvědí sílu.
Medvědí česnek je nejlepší čerstvý. Sušením mu ubíráte na hodnotě, chuti i vůni. Nasekané lístky však můžete uchovat svěží v mrazáku nebo pár dní ve sklenici s vodou v ledničce.
Recepty na pokrmy s medvědím česnekem zde psát nebudu. Na internetu jich najdete poměrně dost. Například na http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=medv%C4%9Bd%C3%AD+%C4%8Desnek&hledat=&autor=0&kategorie=0&v_nazvu=1
Tak dobrou chuť.